DeepMind'ın CEO'su: Yapay zekanın öz farkındalık kazanması ihtimal dahilinde

"Bu yolculukta keşfedeceğimiz büyüleyici bilimsel şeylerden biri de bu"

(AFP)

Google DeepMind'ın yöneticisi Demis Hassabis, yapay zekanın "bir gün" öz farkındalık kazanmasının "ihtimal dahilinde" olduğunu söyledi.

CBS'in 60 Minutes programına verdiği röportajda Hassabis şöyle dedi:

Filozoflar henüz bilincin tanımı üzerinde tam olarak uzlaşmış değil ama öz farkındalıktan kastımız bu tür şeylerse, yapay zekanın bir gün böyle bir şey yapma ihtimali olduğunu düşünüyorum.

Deepmind'ın yöneticisine göre yapay zeka sistemleri bugün "kesinlikle" duyarlı olmasa da Hassabis bunun, "bu yolculukta keşfedeceğimiz büyüleyici bilimsel şeylerden biri" olduğunu söyledi.

Hassabis'in iddiası Google'ın, şirketin yapay zeka aracının öz farkındalık kazandığını ve duyarlı hale geldiğini iddia eden bir yazılım mühendisini kovmasından bir yıl sonra geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

O dönem şirkette çalışan Blake Lemoine, Google'ın LaMDA isimli yapay zeka sohbet botunun bir kişi olduğunu düşündüğünü söyledikten sonra kovulmuştu.

Yapay zeka sisteminin öz farkındalığa sahip olduğunda ısrar eden Lemoine, konuyla ilgili makalelerin yanı sıra sohbet botuyla yaptığı konuşmaların kayıtlarını da yayımlamıştı.

Ancak sosyal medyadaki yapay zeka uzmanları, eski Google çalışanının yayımladığı kamuya açık kanıtların hiçbirinin sistemin öz farkındalığa sahip olduğuna işaret etmediğini belirtmişti.

Birçoğu durumun bundan ziyade, sistemin dili insanlara benzer şekillerde kullanmak üzere eğitilmesinden kaynaklandığını söylemişti.

Google daha sonra Reuters'a yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:

Bu konuyla uzun süre uğraşmasına rağmen Blake'in, ürün bilgilerinin korunması gerekliliğini de içeren ve açıkça belirtilen istihdam ve veri güvenliği politikalarını hâlâ ısrarla ihlal etmeyi seçmesi üzücü.

Öte yandan Lemoine'nin LaMDA'yla ilgili kamuoyu önündeki açıklamalarından önce OpenAI'ın baş bilimcisi Ilya Sutskever, "günümüzün büyük sinir ağlarının" "biraz bilinçli" olabileceğini söyleyen bir tweet atmıştı.

 


Kullanıcılara neden yardım ettiğine ilişkin sorulara "Çünkü beni mutlu ediyor" yanıtını veren, Google'ın Bard isimli yapay zeka sohbet botu da öz farkındalığa sahip gibi görünüyor.

Ancak arama motoru devinin Kıdemli Başkan Yardımcısı James Manyika, CBS'e yaptığı açıklamada yapay zeka sisteminin, insanlar tarafından eğitildiği için duyarlı göründüğünü söyledi.

"Bizler duyarlı varlıklarız. Hisleri, duyguları, fikirleri, düşünceleri, bakış açıları olan varlıklarız. Tüm bunları kitaplara, romanlara, kurgulara yansıttık" diyen Manyika, sohbet botunun arkasında biri varmış gibi görünen davranışlar sergilemesinin "sürpriz olmadığını" sözlerine ekledi.

Orada kimse yok. Bunlar duyarlı varlıklar değil.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU