Hindistan'da eski siyasetçi canlı yayında öldürüldü

"Her şey saniyeler içinde oldu"

Atik Ahmed (sağdaki) geçen ay polisten ölüm tehditleri aldığını iddia etmişti (ANI)

Hindistan'da eski siyasetçi dün canlı yayında silahlı saldırıya uğradı. Atik Ahmed, Uttar Pradeş eyaletine bağlı Allahabad'da hastaneye götürülürken öldürüldü.

Hakkında son 20 yılda cinayet ve şantaj gibi pek çok başlıktan dava açılan eski milletvekili, adam kaçırmadan martta ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı.

Dikkat: Bu görüntüler sizin için rahatsız edici olabilir!
 


Olay esnasında Atik Ahmed ve tutuklu kardeşi Eşref Ahmed, sağlık kontrolü için polis tarafından elleri kelepçeli bir şekilde hastaneye götürülürken yolda gazetecilerle konuşuyordu. Gazeteciler, Atik Ahmed'e perşembe öldürülen oğlunun cenazesine katılıp katılmadığını sordu. 60 yaşındaki eski siyasetçinin son sözleri "Bizi götürmediler, biz de gitmedik" oldu.

Olay yerine motosikletle gelen üç saldırgan, gazeteci rolü yaparak Atik Ahmed ve kardeşine yaklaştı. Saldırganlar, ikiliyi başlarından vurarak öldürdü.

Yetkililer, üç saldırganın da yakalandığını duyurdu. Polis memuru Ramit Şarma, "Her şey saniyeler içinde oldu" dedi.

Eyalette muhalefette yer alan Samajwadi Partisi'nin lideri Akhileş Yadav, konu hakkında yaptığı açıklamada "Uttar Pradeş'te suç zirveye ulaştı" ifadesini kullandı:

Polisin güvenlik kordonuna girilip ateş edilerek bir kişi ölebiliyorsa, o zaman halkın can güvenliği ne olacak? Buradan hareketle halk arasında bir korku havası yaratılıyor.

"Ahmed'in siyaset ve suç dünyasındaki geçmişi uzun"

BBC, konuyla ilgili haberinde "Ahmed'in siyaset ve suç dünyasındaki geçmişi uzun" ifadesini kullandı. İlk kez 1979'da cinayetten hakkında suç duyurusu yapılan Ahmed, Allahabad'ın batısında güçlü bir figür haline geldi. Ahmed, 1989'da bağımsız şekilde katıldığı seçimde Uttar Pradeş eyalet meclisinde milletvekili oldu. Ahmed, 2004'teyse sol görüşlü Samajwadi Partisi'nden Hindistan Parlamentosu'nun alt kanadı Lok Sabha'ya girdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2019'da Umeş Pal'ı kaçırmaktan hapse atılan Ahmed, bir işinsanına saldırı planladığı gerekçesiyle Gucerat'a nakledilmişti. Ahmed, Umeş Pal adlı bir görgü tanığının şubatta öldürülmesiyle ilgili sorgulanmak üzere martta Allahabad'a getirildi. Barelly'de cezasını çeken Eşref Ahmed de aynı sebepten Allahabad'ın yolunu tuttu. 

Umeş Pal, Uttar Pradeş'te faaliyet gösteren, kast sisteminin altındaki toplulukları savunan Bahujan Samaj Partisi üyesi Raju Pal'ın 2005'te öldürülmesiyle ilgili önemli bir tanıktı. Pal, 2004'teki eyalet meclisi seçimlerinde Eşref Ahmed'i mağlup etmişti. 

Pal cinayetindeki şüphelilerden biri olan Ahmed'in oğlu Asad Ahmed perşembe polis tarafından öldürülmüştü. Yetkililer, Asad Ahmed'le polis arasında çatışma çıktığını duyurmuştu. 

 

Independent Türkçe, BBC, Sky News

DAHA FAZLA HABER OKU