Damdaki Kemancı'nın yıldızı Haim Topol'un Mossad için çalıştığı açıklandı

Ailesi, Haim Topol'un sık sık yurtdışına gizli seyahatler yaptığını açıkladı

1971 yapımı Damdaki Kemancı filminin, 1972'de aynı adla çekilmiş Türkçe bir uyarlaması da bulunuyor (Zeitgeist Films)

Ailesi, geçen ay hayatını kaybeden İsrailli ünlü aktör Haim Topol'un Mossad için çalıştığını açıkladı.

1971 yapımı Damdaki Kemancı filminde oynadığı rolle uluslararası şörete kavuşan Topol'un eşi Galia ve çocukları Adi ve Ömer, Haaretz'e verdikleri röportajda ünlü aktörün bilinmeyen yanlarına değindi.

Babasının İsrail istihbarat servisi Mossad adına operasyonlara katıldığını belirten Ömer, "Katıldığı görevler için doğru tanımın ne olduğunu bilmiyorum ama babamın Mossad adına gizli görevlere katıldığı bir gerçek" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aile, Topol'un küçük bir gizli kamera ve makara şeklinde bir ses kaydı cihazına sahip olduğunu ve sıklıkla yurtdışına gizli seyahatler yaptığını söyledi.

Topol'un eşi Galia, "Haim'i motive eden şey her zaman merak, macera ve cesaretti. Bu nedenle, hiç kimse bu konuların içinde bulunmak için onun kadar uygun değildi" diye konuştu.

Babasının 1970'lerde uluslararası şöhrete kavuştuktan sonra Londra'dan bir daire aldığını ve oraya taşındıklarını anlatan Ömer, Haim Topol'un Londra'da Mossad yapılanmasının bir parçası olduğunu belirtti.

Aile, Mossad subayı Peter Zvi Malkin'in Topol'un irtibat subayı olduğunu ve arka bahçeden gizlice gelerek evlerini ziyaret ettiğini söyledi.

Malkin, Nazi yönetiminin üst düzey isimlerinden Adolf Eichmann'ı Arjantin'den kaçırarak İsrail'e getiren 4 Mossad ajanından biriydi.

Topol'un eşi Galia, ünlü aktörün Malkin için bir çeşit gizlenme yöntemi olduğunu söyledi.

Topol'un kızı Adi, "Ne zaman ihtiyaç duysa Londra'ya gelerek bizimle birlikte yaşardı. Babam Zvika'ya kontrol etmek istediği herhangi bir şey için yardım ederdi" dedi.

Aile, Topol dikkatleri kendi üstüne çekerken Malkin'in görevi yerine getirdiğini ve ikilinin bu şekilde çalıştığını anlattı.

Bir Arap ülkesinin elçiliğine dinleme cihazı

Aile, Haim Topol'un istihbarat maceralarından örnekler verirken, bir Arap ülkesinin büyükelçiliğine dinleme cihazı yerleştirilmesi olayıyla ilgili detayları da anlattı.

Ailenin anlattığına göre, bir Avrupa şehrine seyahat eden Malkin ve Topol, bir Arap ülkesinin büyükelçiliğinin yanındaki daireyi kiraladı ve ortak duvarı delerek buraya dinleme cihazı yerleştirdi.

Mossad deşifre olmasını engellemek için daireyi bir dişçi kliniği gibi dekore etti.

Ancak duvarın delindiği sırada çıkan ses nedeniyle büyükelçilikte çalışan güvenlik görevlileri daireye gelince, Topol dişçi koltuğuna oturarak tedavi görüyor rolü yaptı. Güvenlik görevlileri bunun üzerine daireden ayrıldı.

Aile ayrıca, uluslararası bir yıldız olarak Topol'un İsrail'in diplomatik varlığı bulunmayan Çin ve Sovyetler Birliği gibi ülkelere rahatça seyahat edebildiğini ve birçok ülkeden "hassas ekipmanla" birlikte geri döndüğünü söyledi.

 

Independent Türkçe, Times of Israel, Haaretz

DAHA FAZLA HABER OKU