ABD Dışişleri Bakanlığı iki Amerikalı askerin Ukrayna'da savaşırken öldüğünü doğruladı

Bu iki kişinin ismi henüz açıklanmadı

(Reuters)

ABD Dışişleri Bakanlığı, iki ABD'linin Ukrayna'da savaşırken öldüğünü doğruladı.

Bakanlık, Rus güçleriyle savaşan ABD yurttaşlarının kimliklerini açıklamadı ama The Daily Beast'e aileleriyle temas halinde olduklarını söyledi.

Çarşamba günü öğleden sonra itibarıyla hayatını kaybeden ABD'liler hakkında başka bir bilgi yoktu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya'yı destekleyen askeri bloggerlar çarşamba günü alaycı bir tonda, Bahmut şehri için yapılan muharebede ABD'nin bir "paralı askerinin" öldürüldüğünü iddia etti.

The Daily Beast'in, bloggerların kimden bahsettiğini sorması üzerine Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, "Ukrayna'da bir ABD vatandaşının öldüğünü doğrulayabiliriz. Ailesiyle temas halindeyiz ve mümkün olan tüm konsolosluk yardımlarını sağlıyoruz" dedi.

Sözcü şöyle ekledi: 

Bu zor dönemde ailenin mahremiyetine duyduğumuz saygıdan dolayı ekleyecek başka bir şeyimiz yok.

Ukrayna ordusu yabancılara sözleşme sunuyor ve bu sözleşmeli askerler savaş alanında Ukraynalı askerlerle aynı görülüyor.

Dışişleri Bakanlığı, The Daily Beast'e yaptığı açıklamada ikinci bir ABD'linin ölümünü doğrulasa da kişinin kimliğini açıklamadı.

Bakanlık sözcüsü, "Bir ABD yurttaşı yurtdışında öldüğünde (buna Ukrayna da dahil) Dışişleri Bakanlığı, cenazesi ve mirasıyla nasıl ilgilenileceği hakkında bilgi sağlamak ve konsolosluktan ölüm belgesi çıkarmak da dahil, hayatını kaybeden kişinin yasal temsilcisini ve ailesini çeşitli şekillerde destekler" dedi.

ABD yönetimi böyle bir durumda rolünü çok ciddiye alıyor ve yasal temsilci, en yakın akraba veya onların atadığı kişi aracılığıyla uygun tüm yardımı sağlıyor.

Ocakta Associated Press (AP), ABD Donanması'nın özel kuvvetlerinden olan ve 2019'da firar eden eski bir askerin, ABD'li yetkililere göre Ukrayna'da öldürüldüğünü bildirmişti.

Bir yetkili, AP'nin adının Daniel Swift olduğunu belirttiği astsubay üstçavuşun Dnipro'da yaralandığını ve daha sonra öldüğünü söylemişti.
 


Donanma, Swift'in Mart 2019'da San Diego'daki görevinden ayrıldığını ve "eski denizcinin neden Ukrayna'da olduğuyla ilgili tahminde bulunamayacaklarını" belirtmişti.

AP o dönem Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamalarına ve ailelerin aktarımlarına göre Swift'in Ukrayna'da savaşırken ölen 6. ABD'li olduğunu bildirmişti.

ABD yönetimi, Rus güçleri tarafından rehin alınabilecekleri endişesi nedeniyle ABD'lileri Ukrayna'daki savaşa gitmemeye çağırıyor.

Savaşın ilk birkaç haftasında, en az 6 bin kişi Ukrayna'nın savaşı kazanma çabalarına yardım etme amacıyla nasıl gönüllü olunacağını sormak için Washington'daki Ukrayna Büyükelçiliği'yle irtibata geçmişti.

Geçen yıl Ukraynalı askeri ataşe, potansiyel gönüllülerin yarısının yeterli askeri deneyime sahip olmadığı, sabıka kaydı bulunduğu veya askerlik yapmaya başka şekillerde uygun olmadığı için reddedildiğini belirtmişti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU