Her bir Sibirya kaplanının kendisine has karaktere sahip olduğu belirlendi

248 Sibirya kaplanı üzerinde yapılan çalışmada, bu hayvanların bakıcılarından elde edilen bilgiler de kullanıldı

Araştırmanın çalışma alanlarından biri Çin'in Harbin bölgesindeki Sibirya kaplanı parkıydı (AFP)

Evcil hayvanlar için sıklıkla söylenen her birinin özgün karakterlere sahip olduğu tezinin, kaplanlar için de geçerli olduğu ortaya çıktı.

Royal Society Open Science isimli bilimsel dergide geçen çarşamba yayınlanan araştırmada, dünyanın en büyük kedilerinin kendilerine has karakterleri olduğu tespit edildi.

248 Sibirya kaplanının davranışlarının incelendiği çalışmada, kaplanlara bir çeşit kişilik testi yapıldı. Test sonuçları kaplanların her birinin farklı karakter özellikleri olduğunu ve bu özelliklerin kaplanların üreme ve hayatta kalma konularındaki başarılarına etki ettiğini belirledi.

Makalenin yazarlarından Rosalind Arden, AFP'ye yaptığı açıklamada, "Kaplanların çok bireysel olduğunu ve onları yakından tanıyan insanların bu özgün karakterleri gördüğünü keşfettik" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çin'de yarı esaret altında tutulan iki ayrı grup kaplan üzerinde yapılan çalışmalarda, insanlara uygulanan yaygın bir kişilik testinin uyarlanmış versiyonu kullanıldı. Testte, kaplanların güven, içtenlik, zorbalık ve vahşilik gibi özellikleri incelendi.

Bunun yanı sıra, günlük olarak kaplanların tedavisini yapan ve onları besleyen çalışanlar, kaplanlarla ilgili 70 kişilik özelliğinin bulunduğu bir testi doldurdu.

Bir araya getirilen sonuçlar, her iki kaplan grubunun da "egemen" ve "istikrarlı" olmak üzere iki kapsayıcı kişilik kategorisinde özellikler gösterdiğini ortaya koydu.

"Egemen" kategorisinde değerlendirilen kaplanların daha sağlıklı olduğu, daha çok avlandığı, yediği ve çiftleştiği tespit edilirken, bu hayvanların bakıcıları tarafından da diğer kaplanlardan daha üst statüde görüldüğü belirtildi.

"İstikrarlı" kategorisinde değerlendirilen kaplanlarınsa, daha işbirlikçi, kibar ve sevgi dolu oldukları ifade edildi. Bu özelliklerin gelişmesinde kaplanların yavruluk dönemlerinde annelerinin yanında 2-3 yıl gibi uzun süreler kalmış olmalarının rol oynamış olabileceği düşünülüyor.

Öte yandan cinsiyet farklılığının kaplanların kişiliğinde çok az fark yarattığı belirtilirken, baba kaplanların da yavruları yetiştirmede rol oynadığı çalışmada yer alan detaylardan biri oldu.

Arden, "Kaplan olarak hayatta kalmak için dominant, vahşi, rekabetçi ve saldırgan olmanız gerekmediğini görmek güzel" yorumunu yaptı.

Soyu tükenme tehlikesinde olan hayvanlardan biri olan Sibirya kaplanlarından vahşi yaşamda yalnızca 500 civarında kaldığı tahmin ediliyor.


Independent Türkçe, Science Alert, The Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU