Üç bin yıllık saç telleri, halüsinojen uyuşturucuların Avrupa'daki tarihine ışık tuttu

"Yüksek dozlarda kullanıldığında bedendışı deneyime yol açabilir"

Bilim insanları, spiral motiflerin şamanların uyuşturucu deneyimlerini temsil ettiğini düşünüyor (Otonom Barselona Üniversitesi)

İspanya'nın Minorka adasında bulunan saç telleri, Avrupa'daki halüsinojen uyuşturucu kullanımına dair en eski kanıt oldu.

Otonom Barselona Üniversitesi'nden araştırmacılar, saç tellerini adadaki Es Carritx mağarasındaki mezarlıkta yer alan bir gizli bölmede buldu.

Araştırmayı yöneten arkeolog Elisa Guerra-Doce, mağarada önceden yapılan kazı çalışmalarında, en az 210 kişinin kalıntılarının bulunduğuna dikkat çekti. 

Bilim insanı, söz konusu kalıntıların MÖ 1400 ila MÖ 800'e ait olduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çalışmaya göre cenaze alanı olarak kullanılan mağarada 600 yıl boyunca farklı ritüeller de düzenlendi. 

Araştırmacılar, halüsinojen uyuşturucuların bu ritüellerin bir parçası olarak kullanıldığını düşünüyor.

Bilim insanlarına göre farklı bitkilerden elde edilen bu güçlü uyuşturucular yüksek dozlarda gerçekçi halüsinasyonlara, baş dönmesine ve bedendışı deneyimlere yol açabilir.

Çalışmada, saç örneklerinde genellikle bağımlılık yapıcı özellikleriyle bilinen alkaloidler tespit edildiği de belirtildi.
 

ispanya - saç teli araştırması.jpg
Araştırmacılar, 10 kapta buldukları saç örneklerini inceledi (Otonom Barselona Üniversitesi)


Bunlar arasında halüsinasyonlara yol açan atropin ve skopolaminin yanı sıra enerji ve uyanıklığı artıran efedrin adlı psikoaktif madde de var.

Araştırmacılar, saçların bulunduğu kapların üstünde spiral şeklinde motifler yer aldığına da dikkat çekti. Bilim insanları, bunların halüsinojen maddeleri kullanan şamanların kazandığı "içgörülerin" bir tasviri olabileceğini düşünüyor.


Independent Türkçe, New York Post, BBC Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU