Derbi için geri sayım başladı... "Beşiktaş kazanırsa en büyük zararı Fenerbahçe görür"

Fenerbahçe ile Beşiktaş, ezeli rekabette 357. kez karşılaşacak. Fenerbahçe zirve takibini sürdürmek, Beşiktaş ise yarıştan kopmamak istiyor. Spor yazarı Müslüm Gülhan, derbiyi Independent Türkçe'ye değerlendirdi

Ezeli rekabetteki son 10 lig maçının 6'sı berabere bitti / Fotoğraf: AA

Süper Lig'in 27. haftası, Fenerbahçe'nin Beşiktaş'ı konuk edeceği müsabakaya sahne olacak.

2 Nisan Pazar günü saat 20.30'da Kadıköy'deki Ülker Stadı'nda oynanacak karşılaşmayı hakem Halil Umut Meler yönetecek.

Ligde geride kalan süreçte 24 maça çıkan Fenerbahçe 54 puanla ikinci, 25 müsabaka oynayan Beşiktaş 49 puanla 3. basamakta yer alıyor.

İki takım arasında ligin ilk yarısında Beşiktaş'ın stadında oynanan karşılaşma 0-0'lık eşitlikle sonuçlanmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Son 10 lig maçının 6'sı berabere bitti

28 Kasım 1924'te Fenerbahçe'nin 4-0'lık galibiyetiyle başlayan ezeli rekabette geride kalan 99 yılda 356 müsabaka oynandı.

Fenerbahçe'nin 133, Beşiktaş'ın 126 kez kazandığı derbi maçlarda 97 müsabaka berabere tamamlandı.

Ezeli rekabette son 10 lig maçının 6'sının beraberlikle sonuçlanması dikkat çekiyor.

Söz konusu maçlarda Beşiktaş 3, Fenerbahçe ise 1 kez sahadan galibiyetle ayrıldı.

İki takım arasında geçen sezon oynanan Süper Lig maçlar 1-1 ve 2-2'lik beraberlikle noktalandı.

Beşiktaş, Fenerbahçe'yi deplasmanda en son 29 Kasım 2020'de 4-3'lük skorla mağlup etmişti. 

Fenerbahçe'nin Kadıköy'deki son Beşiktaş galibiyeti ise 22 Aralık 2019'da 3-1'lik skorla geldi. 

 

Müslüm Gülhan.jpg.jpeg
Müslüm Gülhan / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"TFF'den Beşiktaş lehine bir karar çıkarsa atmosfer farklılaşır" 

Spor yazarı ve teknik direktör Müslüm Gülhan, derbiyi Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

TFF'nin Hatay ve Gaziantep maçlarındaki puan silmeyle ilgili kararının maçtan önce verilmesi halinde müsabakanın atmosferinin oldukça değişeceğini söyleyen Gülhan, "Beşiktaş'ın lehine bir karar olursa atmosfer farklılaşır. Puan farkı azalacağı için motivasyon da artar" dedi. 

Ev sahibi Fenerbahçe'nin Dünya Kupası arasından sonra farklı bir kimliğe büründüğünü dile getiren Gülhan, "Sistematik kurguyu ve riskini kaybetmesine rağmen en son milli aradan önce tekrar o havayı yakalayacak bir şablon ortaya koydu. Fenerbahçe kayıplarla beraber özellikle Sevilla maçından sonra biraz daha lige asılmaya başladı. Hem Jesus hem Fenerbahçe açısından lig daha önem arz etmeye başladı. Avrupa'yı kaybettiler ve ellerinde lig kaldı" diye konuştu. 

Fenerbahçe camiasının hedefinin lig şampiyonluğu olduğunu hatırlatan Gülhan, şu ifadeleri kullandı:

Böyle olunca eldeki kadroda tekrar rotasyona döndü. İsmail'i, Emre'yi kullanmaya başladı. Dünya Kupası öncesine dönünce oyunun rengi değişti. Hem oyun hem de skor olarak sonuç almaya başladı. Bu önemli bir şey. 

 

 

"Oyunun aslı olan Aboubakar döndü, önemli kazanç" 

Beşiktaş'taki en önemli değişimin ise Aboubakar'ın form tutmaya başlamasıyla yakalandığını düşünen Gülhan, "Beşiktaş'ta oyunun aslı olan Aboubakar geri geldi. Çok önemli bir kazanç. Sadece gol atmasıyla değil takım oyununu da kurgulayan bir yapıya sahip. Herkesle konuşuyor, motive ediyor. Beşiktaş'ı yeniden sürecin içine soktu" yorumunu yaptı. 

Gülhan, Jesus'un oyun planının Aboubakar'ı kilitlemek olacağını belirterek, "Gol pozisyonlarında işin içine Aboubakar girdiği zaman ancak pozisyon olabiliyor. Muhakkak Aboubakar dahil olmalı. Fenerbahçe, önde Aboubakar'ın oyun yönetme becerisini kısıtlayabilirse avantajı kendine çevirebilir. Üçüncü bölgeye de etkili forvetlerini de sokabilirse maçı ele geçirir" değerlendirmesinde bulundu. 

 

 

"En önemlisi Valencia, olmayacaksa boyut farklılaşır" 

Fenerbahçe açısından en önemli kriterin Valencia'nın oynayıp oynayamaması olacağına vurgu yapan Gülhan, şöyle konuştu:

Elindeki en önemli oyuncu Valencia. Hem oyun ritmi hem de gol becerisi bakımından çok belirleyici. Aboubakar gibi değil fakat oyun içindeki aksiyonu, kendine güveni ve gol becerisi de iyi olduğu için oyunu öne taşıyor ve oyunun önünde kalmasını sağlıyor. Eğer Valencia olmayacaksa daha farklı boyuta gelecek. Santraforsuz ya da Serdar'la oynayacak. o da Valencia'nın şeyini performansını veremez.

 

 

"Zirveden uzak olması Şenol Güneş'in elini rahatlatıyordu" 

Gülhan, Güneş ve Jesus'un durumlarının TFF'nin Gaziantep ve Hatayspor'la ilgili kararlarıyla birlikte değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

Zirveden uzak olması Şenol Güneş'in elini rahatlatıyordu. Yavaş yavaş önümüzdeki seneyi de düşünüyordu. TFF'nin kararı belirleyici olacak. Olumlu olursa motivasyonu şampiyonluğa yöneltecek. Bu kaygıyı yönetip yönetemeyeceği belli değil. Güneş'in en büyük özelliği kendine sadakatle bağlı oyuncular üzerinden gitmesi. Jesus'un yönetme becerisi daha yüksek yeter ki motivasyonu iyi olsun. Brezilya Milli Takımı söylentileriyle hem Fenerbahçe'ye hem de kendine zarar verdi. Motivasyonu dağıldı ve o süreci kötü yönetti. 

 

Jorge Jesus-AA.jpg
Jorge Jesus'un spor kamuoyunda ismi bir süredir Brezilya Milli Takımı ile anılıyordu / Fotoğraf: AA

 

"Beşiktaş kazanırsa en büyük zararı Fenerbahçe görür" 

Maç sonucunun lig yarışını nasıl etkileyeceğini de yorumlayan Gülhan, sözlerini şöyle noktaladı:

Burada Galatasaray'ı da göz ardı etmemek lazım. Beşiktaş kazanırsa buradaki en büyük zararı Fenerbahçe görür. Fenerbahçe'nin motivasyonu çok yıpranır. Seyircisi zaten demoralize olmaya çok müsait. Çünkü yıllardır bir başarısızlık söz konusu ve o başarısızlık bir türlü dönüşmüyor. Kazanırsa sürecin içinde kalır ve devam eder. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU