️Futbolda yayın krizi... Sözleşme feshedildi, birçok mağdur var

TFF, alt liglerin yayıncısı Fuchs Sports'un toplamda 30 milyon lira gelir sağlayacak sözleşmesini feshetti. Futbol ekonomisti Prof. Sebahattin Devecioğlu ve avukat Emin Özkurt, konuyu Independent Türkçe'ye değerlendirdi

Ekonomik olarak zor günler geçiren Türk futbolunda gündem alt lig yayıncı kuruluşu Fuchs Sports'un sözleşmesinin feshi. 

Fuchs Sports, Twitter hesabından yaptığı paylaşımla TFF'nin sözleşmeyi feshettiğini duyurdu:

TFF tarafından 2. Lig ve 3. Lig yayın haklarına ilişkin sözleşmemiz tek taraflı olarak feshedilmiştir. Yayınların kaldığı yerden devam edebilmesi için çalışmalar sürmektedir. Kamuoyunun bilgisine sunarız.

 

 

TFF, 2. ve 3. lig kulüplerine gelir sağlamak amacıyla 12 Ekim 2022'de Lüxemburg merkezli Fuchs Sports ile sözleşme imzalamıştı.

Fuchs Sports, maç yayını ile veri toplama haklarıyla birlikte 2022-23 sezonundan itibaren 5 yıllığına toplam 30 milyon lira ödeme gerçekleştireceği belirtilse de detay verilmemişti.

Yayın gelirleri TFF 2. Lig'den 39, 3. Lig'den 53 kulüp olmak üzere toplam 92 takıma katkı sunacaktı.

Sözleşme, TFF tarafından tek taraflı olarak sonlandırdı. 

"Tam bir fiyasko" 

Fırat Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sebahattin Devecioğlu, feshin ekonomik boyutunu ve kulüplere etkisini Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

Devecioğlu, TFF'nin Fuchs Sports ile yapmış olduğu yayın sözleşmenin feshi için "tam bir fiyasko" nitelemesi yaptı. 

 

Sebahattin Devecioğlu-Twitter.jpg
Sebahattin Devecioğlu / Fotoğraf: Twitter

 

Fuch Sports'un farklı ülkelerdeki yayın performansının incelenmeden anlaşma yapıldığını söyleyen Devecioğlu, "1 yıllık görev süresi olan TFF, 5 yıllık bir sözleşme imzaladı. TFF'nin ve alt liglerdeki kulüplerin hakları, alacakları paylar ne olacak?" diye sordu.

"Tamamen yönetim hatası"

12 Ekim'den bugüne kadarki süreçte ne kadar gelir elde edildiğinin de duyurulması gerektiğinin altını çizen Devecioğlu, şöyle konuştu:

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Detaylar belli olmadan, sözleşme imzalandıktan sonra bugüne kadarki yayın, reklam, abone, sponsorluk gelirlerinin nereye gittiği, bu gelirlerde payı olan kulüplerin haklarının neler olacağının da belli olmaması tamamen bir yönetim hatasıdır. Sözleşmenin tamamı, TFF ile kulüplerin hakları ya da kayıpları kamuoyu ile şeffaf bir şekilde paylaşılmalıdır. 

"Kulüplerin bilinirlikleri, reklam ve sponsorluk gelirleri artacaktı"

Alt liglerdeki kulüp gelirlerinin Süper Lig ve TFF 1. Lig takımlarına göre sınırlı olduğunu ve yayın gelirlerinin büyük önem taşıdığını belirten Devecioğlu, sözlerini şöyle noktaladı:

Yayıncı kuruluştan alacakları paylarla alt liglerdeki kulüplerin TV ve internet yayınları ile birlikte bilinirlikleri, buna bağlı reklam ve sponsorluk gelirleri de artacaktı. Sözleşmenin feshiyle yayıncı kuruluştan maç başı alacakları paylarını, yan gelirlerini ve zamanlarını kaybetmiş oldular.

 

Emin Özkurt-Independent Türkçe.jpg
Emin Özkurt / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Mali yükümlülüklerini yerine getiremedikleri için sözleşme feshedilmiş görünüyor"

12 Ekim'deki imza töreninde Fuchs Sports adına yer alan Emin Özkurt, konuyla ilgili Independent Türkçe'ye yaptığı açıklamada "Gelinen nokta üzüntü verici. Ne yazık ki yetkililerle iletişim kuramıyoruz" ifadelerini kullandı.

Özkurt, fesih için "TFF'ye mali yükümlülüklerini yerine getiremedikleri için sözleşme feshedilmiş görünüyor" yorumunu yaptı.

"Büromuz dahil çeşitli danışmanlar ve hizmet sağlayanlar mağdur edilmiş durumda"

Söz konusu firmaya dışardan danışmanlık verdiklerini belirten Özkurt, sözlerini şöyle noktaladı:

Büromuz dahil çeşitli danışmanlar ve hizmet sağlayanlar mağdur edilmiş durumda. Bu durumun bir an evvel giderilmesini ummaktan başka şu aşamada elimizden gelen bir şey yok. Şirketin tek sahibi ve yetkilisi Lüksemburg’da yaşıyor, Türkiye gelip durumu toparlamasını umuyoruz.

 

 

Spikerlerin de alacakları kaldı

Fuchs Sports sadece kulüpleri ve dışarıdan danışmanlık aldığı hukuk bürosunu değil maç spikerlerini de mağdur etti.

Spiker Korhan Önder, konuyu "yeni yayın skandalı" olarak nitelendirirken şu eleştiriyi getirdi:

Benim de freelance maç anlattığım ve alacağım olan platformda mesleğe yeni adım atan birçok genç spiker arkadaş, yayına yatırım yapan teknik malzeme aldırılanlar mağdur. Para ile abone olanlar isyanda TFF ve Fuchs Sports'tan açıklama yok!

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU