Elon Musk'ın ChatGPT planı ortaya çıktı

Teklifi tüm kurul üyeleri tarafından reddedilince 2018'de firmadan ayrıldı

Open AI, 2015'te kurulurken Silikon Vadisi'nden 1 milyar dolara yakın yatırım toplamıştı (Reuters)

Teknoloji milyarderi Elon Musk'ın, yapay zeka destekli sohbet programı ChatGPT'nin geliştiricisi Open AI'ın başına geçmek istediği, talebi kabul edilmeyince de şirketten ayrıldığı öne sürüldü.

Haber sitesi Semafor'un konuştuğu ve kimliği paylaşılmayan kaynaklar, Musk'ın şirketin kurucularından Sam Altman'a Open AI'ın başına geçmek için 2018'de teklif götürdüğünü iddia etti. 

Cuma günü yayımlanan habere göre Musk, firmanın CEO'su Altman'la görüşmesinde, şirketin Google'ın gerisinde kaldığını ve piyasada daha güçlü konuma yükselmesini istediğini söyledi. Bunun gerçekleşmesi için de şirketin başına geçmeyi teklif etti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

O dönemde şirketin yönetim kurulunda Musk ve Altman'ın yanı sıra Greg Brockman, Ilya Sutskever, Wojciech Zaremba, John Schulman ve Andrej Karpathy yer alıyordu. 

Habere göre teklifi tüm kurul üyeleri tarafından reddedilen Musk, bunun üzerine 20 Şubat 2018'de şirketten ayrıldı. 

Yapılan basın açıklamasında, teknoloji milyarderinin CEO'su olduğu Tesla'yla Open AI arasında işe alım süreçlerinde çıkar çatışması yaşanabileceği nedeniyle Musk'ın firmadan ayrıldığı ifade edilmişti.

Ayrıca Musk'ın ayrıldıktan sonra Open AI'yı fonlamaya devam edeceği de belirtilmişti. Ancak haberde, Musk'ın vaat ettiği 1 milyon dolarlık yatırımı hiçbir zaman yapmadığı, bunun da şirketi finansal açıdan zor durumda bıraktığı öne sürüldü. 

Paylaşılan bilgilere göre Musk, 2015'te kurulan firmaya ayrılmadan önce toplamda 100 milyon dolar fon sağladı. 
 


Open AI ise ocakta Microsoft'la 1 milyar dolarlık anlaşma yapmıştı.

Musk'tan henüz iddialara ilişkin açıklama gelmedi. Öte yandan şubatta kendisinin ChatGPT'ye rakip bir program çıkarmak için ekip kurduğu bildirilmişti.

Son dönemde gündemden düşmeyen ChatGPT'nin ilk sürümü geçen yıl yayımlanmıştı. Şirket, kısa süre önce sohbet botunun yapay zeka destekli yeni dil modeli GPT4'ün geliştirildiğini de duyurmuştu.


Independent Türkçe, Gizmodo, Semafor

DAHA FAZLA HABER OKU