Farklı renkte yansıyan ışıklar Dünya dışı yaşamın belirtisi olabilir

Jack O'Malley-James "Güçlü bir teleskopla, hafifçe parlayan yabancı bir dünya gördüğünüzü hayal edin" dedi

Gelecekte evrendeki bu tür parlamaları tespit etmek için yeni teleskoplar geliştirilebilir (AFP)

Evrenin herhangi bir yerinde farklı renkte ışık yayan gezegenlerin Dünya dışı yaşama ev sahipliği yapabileceği düşünülüyor.

Işığı farklı yansıtan gezegenlere bakarak bu gezegenlerin canlı barındırdığına dair kanıtlara ulaşmamız mümkün olabilir ve bu astronomların uzak dünyalardaki yaşamı Dünya'daki teleskoplar yardımıyla tespit etmesine imkan tanıyabilir.

Araştırmacılara göre canlı barındıran yabancı dünyalar etkileyici, güzel renklerle ışığı yansıtıyor olabilir- böyle bir ışık gösterisi diğer gezegenlerdeki canlıları radyasyon tarafından yok edilmekten koruyan bir sürecin sonucunda oluşabilir.

Önceden kırmızı cüce yıldızların yaydığı güçlü morötesi ışığın, yörüngesindeki gezegenlerde bulunabilecek yaşamı anında yok edeceği düşünülüyordu. Ancak bilim insanları artık bunun onları görmemize imkan tanıyacak önemli bir ipucu olabileceği görüşünde. Morötesi ışığın tetiklediği parlamalar bu gezegenleri evrenin geri kalanından ayırt etmemizi ve Dünya'dan görmemizi sağlayabilir.

Makalenin başyazarı, Cornell Üniversitesi Carl Sagan Enstitüsü'nden araştırmacı Jack O'Malley-James "Bu evrende yaşam arayışı için tamamen yeni bir yöntem. (...) Güçlü bir teleskopla, hafifçe parlayan yabancı bir dünya gördüğünüzü hayal edin" dedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu olaya biyoflorışıma ismi veriliyor ve yeni araştırmaya göre bu ışıma gezegenlerin kendilerini güneşlerinden gelen radyasyondan koruyacak bir mekanizma olarak ortaya çıkmış olabilir.

Bulgular hakemli bilimsel yayın Monthly Notices of the Royal Astronomical Society'de yer aldı ve biyoizleri -diğer gezegenlerde canlıların belirtilerini- aramanın yeni bir yolunu ortaya koyuyor. Bu nihayetinde evrende Dünya dışı yaşamı keşfetmemize yardım edebilir.

Carl Sagan Enstitüsü'nün yöneticisi ve astronomi doçenti Lisa Kaltenegger “Dünya'da, denizin altında Güneş'in zararlı morötesi ışınlarını zararsız ve görünür dalga boylarına dönüştüren ve güzel bir ışınım yayan mercanlar bulunuyor. (...) Belki benzer yaşam biçimleri diğer dünyalarda da var olabilir ve onları tespit edebilmemiz için bize belirtiler bırakmış olabilir" ifadelerini kullandı. 

Güneş Sistemi'miz dışındaki çoğu gezegenin M-tipi yıldızların yörüngesinde döndüğü düşünülüyor. Bunlar evrendeki en yaygın yıldız türleri ve düzenli biçimde gerçekleşen güneş patlamaları etraflarında dönen gezegenlere çarpar.

Gök bilimciler yeni makalede bu patlamaların, gezegenlerini güzel renklerle ışıldatabileceğini öne sürüyor. Bu güzel renkteki ışıldamalar, Dünya üzerindeki veya insanlığın uzaya gönderdiği yeni teleskoplar aracılığıyla tespit edilebilir.

Morötesi ışınlar gezegenlere çarptığında, gezegenler bu ışığı soğurup daha uzun dalga boyuna sahip olup, daha zararsız ışınlar yayıyor olabilir. Bu sürece ışılkorunumlu biyoflorışıma ismi veriliyor ve gök bilimciler Dünya dışı yaşamı aramak için bu sürece dair kanıtları araştırabilir.

 

 

Profesör Kaltenegger "Bu şekilde bir biyoflorışıma yeni dünyaların saklı biyosferlerini, yıldızdan gelen bir patlama gezegene çarptığında gerçekleşen geçici parlamalar yoluyla açığa çıkarabilir" dedi.

Parlamaları incelemek isteyen bilim insanları Dünya'daki mercanlarda epey bulunan benzer florışır pigmentleri inceledi. Bu sayede diğer gezegenlerin hangi renklerde ışık yayabileceğini modellediler ve bu, araştırmacılara Dünya'dan algılanabilecek herhangi bir sinyalin gücünün ve özelliklerinin ne anlama geleceğini -yaşamın bir belirtisi olup olmadığı gibi- tahmin etme imkanı tanıdı.

Gök bilimciler artık halihazırda bildiğimiz gezegenlerde bu özellikleri inceleme imkanına kavuştu. Bilinen gezegenler arasında bize en yakın yıldızın yörüngesinde dönen ve Dünya dışı yaşama ev sahipliği yapma imkanı bulunan Proxima b de yer alıyor. Araştırmacılar, bunun o gezegenlere gitmeden daha fazla bilgi edinmek için kullanılabilecek bir yöntem olmasını umuyor.

O'Malley-James “Bu tür biyotik ötegezegenler, ötegezegen araştırmalarımız için çok iyi hedefler ve bu ışıldayan harikalar ötegezegenlerde yaşam bulmak için elimizde bulunan en iyi koz" diye belirtti.

Gelecekte evrendeki bu tür parlamaları tespit etmek için yeni teleskoplar geliştirilebilir.

Kaltenegger "Bu Şili'deki Extremely Large Telescope (Aşırı Büyük Teleskop) gibi yeni nesil büyük teleskoplar için harika bir hedef. Teleskoplar küçük gezegenlerden yaşamın belirtilerini inceleyebilecek kadar ışık yakalayabilir" dedi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU