Depremin ardından İstanbul'a yakınlarının yanına gelen depremzedeler yüksek kiraları görünce tekrar memleketlerine dönüyor

İstanbul başta olmak üzere büyükşehirlere gelen depremzedeler bu sefer de kira depremiyle sarsılıyor. Neredeyse 10 bin liralara ulaşan kiraları ödeme şansı olmayan depremzedeler memleketlerine dönerek gerekirse çadırda kalmaya başlıyor

Depremden sonra farklı illere göç eden depremzedelerin bir kısmı yüksek kiralar nedeniyle memleketlerine dönüyor / Fotoğraf: AFP

Kahramanmaraş merkezli olarak 6 Şubat 2023 günü yaşanan ve  11 ilde büyük can ve mal kaybına neden olan depremin ardından binlerce insan memleketlerini geçici veya kalıcı süreyle terk ederek farklı şehirlere gitti.

Bu insanların önemli bir kısmı da yakınlarının yanına yerleşti.

İstanbul başta olmak üzere büyükşehirlere giden bu insanların bir kısmı bu aralar tekrar memleketlerine dönüşe geçti.

Evleri yapıldığından, sorunlar bittiğinden kaynaklanmıyor bu dönüş.

Bir süre genellikle dar ve orta gelirli olan yakınlarının yanında kalan depremzedeler yeni bir ev tutup yaşamını sürdürmek istediklerinde Türkiye’deki bir başka yakıcı sorunla fahiş kira gerçeğiyle tanışıyorlar.

Zaten depremde büyük maddi zarara uğrayan, birçoğu evsiz kalan depremzedelerin İstanbul gibi büyükşehirlerde 10 bin liralara yaklaşan kiraları ödemeleri de mümkün olmadığından biraz da mecburiyetten memleketlerine dönüp orada çadır, konteynır gibi bulabildikleri koşullarda yaşamlarını sürdürmeye çalışıyorlar.

Çoğu zaman iki veya üç odalı evlerinde depremzede yakınlarını misafir eden büyükşehirlerdeki yakınlarının da bu konuda yapabilecekleri pek bir şey yok. Çünkü ağırlaşan ekonomik koşullar, evlerin fiziki koşulları da günümüzde uzun süreli misafir ağırlamayı imkansız hale getiriyor.
 

hasankısacık.jpg
Hasan Kısacık (önde)  Adıyaman'a dönen depremzede yakınlarıyla birlikte / Fotoğraf: Independent Türkçe


Gecekonduya bile 4-5 bin lira kira istenince geri döndüler

Gazi Mahallesi’nde yaşayan iki çocuk sahibi Hasan Kısacık depremin ardından Adıyamanlı eşinin annesi, kız kardeşi dahil altı akrabasını bir aya yakın süreyle 60 metrekarelik evinde misafir etti.

Kısacık, evde 10 kişi olmalarına karşın misafirlerini kaldıkları sürece ağırlamak istediğini söyleyerek, “Ancak kendileri de rahat edemedi. Mahallede tanıdığın değilse gecekonduların fiyatları bile en az 4-5 bin lira civarında. Daha da önemlisi boş  bir yer bulmak mümkün olmuyor. Israrımıza karşın birkaç gün önce geri döndüler. Şu an Adıyaman’da çadırda kalıyorlar evleri ağır hasarlı çünkü. Başka imkanları da yok” dedi.

Hataylı olan Sümeyye Kul, Okmeydanı Fetihtepe Mahallesi’nde mütevazi evinde depremin ardından aralarında babası İbrahim Kul ve ablasının da olduğu 15 akrabasını misafir etti. Kendileriyle birlikte 19 kişi bir aya yakın kaldılar.
 

depremzedeler.jpg
CHP Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç (ortada) şu an Hatay'a dönmüş olan Kul ailesini İstanbul Okmeydanı'nda yaşayan kızları Sümeyye Kul'un evindeyken ziyaret etmişti. Kılınç'ın sağında başında bere olan sakallı kişi ise İbrahim Kul, ev bulamadıkları için döndüklerini söyledi / Fotoğraf: Independent Türkçe


10-12 bin lira istenen kira yüzünden dönüp çadırda yaşamaya başladılar

Sümeyye Kul, siyasi partilerden ve komşularından yiyecek giyecek vb. gibi yardımlar gelmesine karşın yakınlarının nakit olarak sadece kaymakamlıktan verilen üç bin liralık bir yardım alabildiklerini söyleyerek, “Ailem burada ev tutmak istedi ancak Okmeydanı’nda bile kiralar 10-12 bin liralarda... Zaten depremde mağdur olan insanlar nasıl ödesin bu rakamı? Yapacak bir şey olmayınca iki gün önce geri döndüler. Şu an Hatay’da çadırda kalıyorlar” dedi.

“Yemek sorunumuz olmadı ama ev sorunu oldu”

Sümeyye Kul’un ardından Hatay’a dönen babası İbrahim Kul’a ulaştık.

Kul, İstanbul’daki fahiş kiralar yüzünden döndüklerini belirterek, “10 bin liradan aşağı kira yok. İki gün önce döndük. Bizim dışımızda başka dönenlerin olduğunu da duyuyoruz. İstanbul’dayken yemek sorunumuz olmadı ancak ev sorunu oldu. Şimdi çadırda kalıyoruz” şeklinde konuştu.
 

fazlıaslan.jpg
Fazlı Aslan, deprem sonrasındaki kira fırsatçılığına tepki gösterdi / Fotoğraf: Independent Türkçe


“Depremden sonra 5500 lira olan eve 8500 istedi”

Sarıyer Kocataş Mahallesi’nde ikamet eden Fazlı Aslan da 9 Şubat’tan beri Hatay’dan gelen aralarında kızkardeşinin de olduğu sekiz depremzede misafirini ağırlıyor.

Uzun çabalardan sonra iki yardımseverle daha birleşerek beraber ödemek üzere sekiz bin liraya bir ev tutmuşlar. Misafirleri haftasonu o eve geçecekler.

Evlerinde uzun süre misafir ağırlamak pek tabii ki kolay olmamış. Hem  koah hastası olan annesi, hem de  misafirleri haliylen pek rahat edememiş.

Aslan, deprem fırsatçılığına tepkili ve şu iddiada bulundu:

Normalde mahallemde bir alt sokağımda bir ev için Aralık’tan beri 5500 lira isteniyordu ve tutulmuyordu. Depremden beş gün sonra emlakçı tabela değiştirdi, 8500 lira yazdı. Gidip kendisine depremzede misafirlerim olduğunu söyleyerek beş bin liradan vermesini istedim, kabul etmedi. Şu an orayı 12 bin liradan vermeye çalışıyor. Tuttuğum ev için bile emlakçıya yedi bin lira ödemek zorunda kaldım. Hani deniyor ya biz hayırsever ülkeyiz değil, hayır biz reklamseven bir ülkeyiz. Çok insan işin reklamında.

 

çadır1.jpg
Çadırlarda kalan depremzedeler 

 

“Burada açlıktan öleceğime gider çadırda kalırım diyorlar”

Fazlı Aslan, “İmkanları olmayanlar veya yanında kaldığı akrabasının durumu olmayanlar burada açlıktan öleceğime gider memleketimde çadırda kalırım" diyor. "En azından orada bir yemek alabiliyor. Mahallemde çok duyuyorum dönenleri. Tamam birçok yerden, elbise yiyecek yardımı geldi. Fakat ilk günler yardımlar güzel olsa bile sonradan unutuluyor insanlar” diye tepkisini dile getiriyor.
 

yükselmansurkılınç.jpg
CHP Milletvekilleri Yüksel Mansur Kılınç ve Sezgin Tanrıkulu'nun İstanbul'daki yakınlarının yanına gelen bir başka depremzede aileyi ziyaretinden / Fotoğraf: Independent Türkçe


"Can havliyle İstanbul’a sığınan depremzedeler kira depremiyle sarsılıyor"

CHP İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç da depremin ardından İstanbul’a yakınlarının yanına gelen depremzedeleri ziyaret eden heyet içinde yer almış buna dair bir rapor hazırlamıştı.

Kılınç’ın ziyaret ettiği evler arasında Sümeyye Kul’un evi de bulunuyordu. Bu ziyarette hep birlikte birlikte bir fotoğraf da çektirdiler.

Konuyla ilgili ulaştığımız Kılınç da yüksek kiralar nedeniyle dönüşleri doğruladı.

Beyoğlu, Sultangazi, Sarıyer ve Şişli ilçelerimizde, deprem bölgesinden gelip yakınlarının yanına sığınan depremzede aileleri ziyaret ettiklerini belirten Kılınç, “Bir evin içinde 20 kişinin kaldığını gördük. Deprem travmasıyla kendinde olmayan çocuklar, tedavi bekleyen hasta bebekler vardı. Yanında kaldıkları yakınları da kiracı. Depremzedeler için kiralık ev sorunu çok çok büyük bir sorun. Bir kere kiralık ev bulmak çok zor. Bulunsa bile 8-10 bin liradan başlıyor. Can havliyle İstanbul’daki yakınlarının yanına sığınan depremzedeler burada bir de kira depremi ile sarsılıyor” dedi.

“İhtiyaçlarını söylerken bile çok gururlu tavırla karşılaştık”

Depremzedelerden gelen kiralık ev bulma taleplerini karşılamanın çok da kolay olmadığını hatırlatan Kılınç, şöyle devam etti:

Daha  sonra bir şekilde ev bulduğumuz bazı ailelerin de artık deprem bölgesine geri döndüklerini öğrendik. Çifti, çubuğu, tarlasını, bahçesini bırakıp gelmiş. Burada ihtilaçlarını söylerken çok gururlu ve onurlu bir tavır ile karşılaştık. Özellikle kadınlarımız, en zor durumda bile bu onurlu duruşunu hep koruyorlar. Biz de çok ama çok hassas davranmamız gerektiğini gördük.

 

sevrabaklacı.jpg
Akademisyen Sevra Baklacı memleketi Hatay'daki son durumu anlattı

 

“Hatay’a dönüşler başladı. Çadırlarda kalıyorlar”

Deprem bölgesine dönüşler pek tabii ki sadece barınma sorunundan kaynaklanmıyor.

İstanbul’da yaşayan akademisyen Sevra Baklacı depremin ardından hemşerilerine destek olmak amacıyla memleketi Hatay’ın Defne ilçesine gitti.

Halen orada olan Baklacı, depremin ilk günlerinde enkazlardan yakınlarını yaralılarını çıkaran insanların ya şehir dışındaki akrabalarına ya da kiralık evlere gittiklerini belirterek, son durumu şu şekilde özetledi:

Depremzedeler için tahsis edilen otel, yurt veya yardımseverlerin açtığı evlere gidenler de oldu. Fakat aradan geçen bir ayın sonunda Antakya’ya geri dönüşler başladı. Dönmeyenler ise genelde çalışmak zorunda olup iş bulan gençler veya çocuklarının eğitiminin aksamasından endişe duyan insanlar oldu. Antakya’nın özgün kültürü sebebiyle başka şehirlere uyum sağlamakta zorluk çeken orta yaş ve üzerindeki insanların çoğu evleri olmasa da çadırlara geri döndü. Dönüşler devam ediyor.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU