Honduras Çin'le ilişki kurma kararı aldı, dünyada Tayvan'ı tanıyan sadece 13 ülke kaldı

Honduras Devlet Başkanı Castro, Çin'in ülkede yapılacak yeni bir hidroelektrik barajı finanse edeceğini açıklamıştı

Pekin yönetimi 2016'dan itibaren Tayvan üzerindeki baskıyı artırmak için Latin Amerika'daki yatırımlarını artırdı (AFP)

Honduras Devlet Başkanı ülkesinin Çin'le diplomatik ilişkileri tesis edeceğini açıkladı. 

Twitter hesabından bir açıklama yapan Castro, Dışişleri Bakanı Eduardo Reina'yı Çin Halk Cumhuriyeti'yle resmi ilişkileri tesis etme talimatı verdiğini söyledi. 

Seçim kampanyası sırasında vaatlerinden biri Çin'le ilişkileri tesis etmek olan Castro, göreve geldikten birkaç hafta sonra ise Pekin yönetimiyle yeni bir hidroelektrik baraj inşa etmek için müzakareler yürüttüğünü açıklamıştı.

Pekin'in 'Tek Çin' politikası gereği, bir ülke aynı anda hem Çin hem de Tayvan'la resmi ilişki yürütemiyor. Dolayısıyla bu karar, Honduras'ın Tayvan'la olan ilişkilerinin de askıya alınması anlamına geliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Tek Çin prensibi temelinde, Honduras'la ve dünyadaki diğer ülkelerle dostluğa ve işbirliğine dayanan ilişkiler tesis etmek istiyoruz" dedi.

Honduras, Çin'in kendine ait bir parça olarak gördüğü Tayvan'ı resmi olarak tanıyan 14 ülkeden biriydi. Honduras yönetimi Tayvan'la ilişkilerin askıya alınıp alınmayacağına ilişkin bir açıklama yapmadı.

Tayvan Dışişleri Bakanlığı, kararla ilgili endişeli olduklarını belirtirken, "Honduras'tan uzun süreli dostluğumuza zarar vermemek için kararı dikkatlice gözden geçirmelerini ve Çin'in tuzağına düşmemelerini istedik" açıklamasında bulundu.

Çin ve Tayvan'ın diplomatik savaş alanı Latin Amerika

Latin Amerika, Çin'le Tayvan'ın ayrıldığı 1949'dan bu yana iki taraf için de diplomatik bir savaş alanına dönüştü.

Honduras, Orta Amerika'da Belize ve Guatemala ile birlikte Tayvan'ı tanıyan üç ülkeden biriydi. Son yıllarda bölgedeki diğer ülkeler olan Nikaragua, El Salvador, Panama, Dominik Cumhuriyeti ve Kosta Rika da Çin ile diplomatik ilişkiler tesis etme yoluna gitmişti.

Pekin yönetimi, Tayvan'da bağımsızlık problemine daha güçlü şekilde eğilen Tsai Ing-wen'in 2016'da göreve gelmesinin ardından diplomatik, askeri ve ekonomik baskıyı artırma yoluna gitmişti. Bu baskının bir parçası olarak Latin Amerika ülkelerindeki Çin yatırımı kademeli şekilde artmıştı.

Şubatta Patuca II isimli baraj projesinin Çin tarafından finanse edileceğini açıklayan Honduras hükümeti, yeni barajın ülkenin enerji tedarik kapasitesini artıracağına dikkat çekmişti.

Çin, 2021 yılında Patuca III isimli bir başka barajın yapımını da 300 milyon dolarlık bir krediyle finanse etmişti.  


Independent Türkçe, France 24, The Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU