Paris'te fare istilası alarmı: Emeklilik reformuna karşı grevler çöp dağları oluşturdu

Sokaklarda 5 bin 600 ton çöp birikti

Grevler nedeniyle Paris'te büyük çöp yığınları oluştu (Reuters)

Fransa'da çöp toplayıcılarının greve gittiği başkent Paris'te fare istilasından endişe ediliyor.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un tartışmalı emeklilik reformu nedeniyle Paris'te çöpçüler 6 Mart'tan beri grevde.

Çöp toplama merkezlerinin de çalışmadığı şehirde iş bırakma eylemleri nedeniyle sokaklarda çöp yığınları oluştu. Yetkililerse gidişat değişmediği sürece fare istilası ve sağlık sorunlarının yaşanmasından endişeli.

Paris Belediye Başkanlığı'nın, Fransız haber ajansı AFP'yle paylaştığı bilgilere göre şehrin sokaklarında dün itibarıyla yaklaşık 5 bin 600 ton çöp birikti.

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Politico'nun aktardığına göre 2,1 milyon nüfuslu Paris'te kişi başına 1,5 ila 1,75 oranında fare düşüyor. Bu da şehri halihazırda salgın hastalık ve fare istilası riskine karşı tehlikeli hale getiriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fransa Ulusal Tıp Akademisi temmuzda şehirdeki farelerin, halk için sağlık tehlikesi oluşturduğu uyarısında bulunmuştu.

Grevler sonucunda oluşan çöp yığınlarının da benzer bir tehlike yarattığına dikkat çekildi.

Başkentin 17. bölgesinin (arrondissement) belediye başkanı Geoffroy Boulard, Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo'ya çağrıda bulunarak, özel bir çöp toplama şirketiyle anlaşılmasını istedi.

Boulard, Sosyalist Partili Hidalgo'nun grevleri desteklediğini ve şehre zarar verilmesine göz yumduğunu da öne sürdü.

14. bölgenin belediye başkanı Jean-Pierre Lecoq da Hidalgo'ya çevrenin temizlenmesi için harekete geçme çağrısında bulundu.
 


Macron'un kabinesinden Ulaştırma Bakanı Clement Beaune de sosyalist belediye başkanına yüklenerek, Hidalgo'nun Parislileri umursamadığını savundu.

Paris Belediye Başkanı Yardımcısı Antoine Guillou ise asıl sorumluluğun Macron hükümetinde olduğunu belirterek, "Parisliler ve Fransızlar için gerçekten endişeleniyorsanız, onların hep bir ağızdan reddettiği adil olmayan emeklilik reformunuzu geri çekin" dedi.

Macron hükümetinin tartışmalı reform planında, 62 olan mevcut emeklilik yaşının 1 Eylül itibarıyla kademeli şekilde her yıl 3 ay yükseltilmesi planlanıyor. Buna göre emeklilik yaşının 2030'da 64'e çıkması öngörülüyor.
 

fransa çöp.jpg
Büyük çöp yığınlarının oluştuğu Paris'teki grevlerin ne zaman sonlanacağı henüz belli değil (Reuters)


Senato'dan 9 Mart'ta onay alan reform planı, Ulusal Meclis'te de oylamaya sunulacak. Fakat bunun ne zaman gerçekleşeceği henüz açıklanmadı. Tasarı meclisten de geçerse kanunlaşmış olacak.

Fransa'nın en büyük sendikası Genel Emek Konfederasyonu (CGT), milyonlarca kişinin 19 Ocak'tan bu yana protestolarla tepki gösterdiği yasanın, çöp toplayıcılarını da olumsuz etkileyeceğine dikkat çekti.

Buna göre eski sistemde çöpçüler 57 yaşında, kanalizasyon işçileriyse 52 yaşında emekli olabiliyordu. CGT, yeni reformların kabul edilmesi durumunda her iki meslek grubundaki işçilerin de emeklilik hakkı kazanmak için iki yıl daha çalışması gerekeceğini söyledi.

CGT temsilcilerinden kanalizasyon işçisi Julien Devaux, bu meslek kollarında şartların halihazırda çok ağır olduğuna işaret ederek, reform tasarısının pratikte uygulanabilir ve sürdürülebilir olmadığını belirtti.



Independent Türkçe, AFP, Politico

DAHA FAZLA HABER OKU