Teksas'ta sağlık risklerine rağmen kürtaj izni verilmeyen 5 kadın eyalete dava açtı

Teksas, ABD Yüksek Mahkemesi'nin anayasal korumayı kaldırmasının ardından kürtajı yasaklayan ilk eyalet olmuştu

Geçen yıl yapılan bir araştırmaya göre, ABD'lilerin yüzde 61'i kürtajın tüm şartlarda yasal olması gerektiğini düşünüyor (AP)

ABD'nin Teksas eyaletinde beş kadın yaşamsal sağlık riskiyle karşı karşıya olmalarına karşın kürtaj talepleri reddedildiği için eyalete dava açtı.

Dava dosyasında, doktorların soruşturma ve hapis cezası korkusuyla aşırı durumlarda bile kürtaj işlemi yapmayı reddettiği belirtildi.

Acil sağlık durumları haricinde kürtajın yasak olduğu Teksas'ta bu işlemi yapan doktorlar 99 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalabiliyor.

Üreme Adaleti Merkezi, mağdur durumda bulunan Ashley Brandt, Lauren Hall, Lauren Miller, Anna Zargarian ve Amanda Zurawski isimli kadınlar adına mahkemeye başvururken, dosyada iki sağlık çalışanı da davacı olarak yer aldı. Kürtajın bir seçim olması gerektiğini savunan grup, geçen yıl ABD Yüksek Mahkemesi'nin kürtaj üzerindeki anayasal korumayı kaldırmasının ardından ilk kez hamile kadınların kürtaj karşıtı yasalara karşı harekete geçtiğini söyledi.

Dava dosyasına göre, şikayetçi kadınların hepsine fetüslerin kurtulmasının mümkün olmadığı ama yine de kürtaj yapılamayacağı söylendi. Doktorlar durumu 'standart tıbbi prosedür' olarak tanımladı.

"Tuhaf ve kaçınılabilir bir cehennem"

Davacılardan 35 yaşındaki Amanda Zurawski, doğurkanlık tedavisinden 18 ay sonra hamile kaldığını ve hamileliğinin ikinci üç aylık döneminde doktorların kendisine Willow ismini verdikleri bebeği kaybetmenin kaçınılmaz olduğunu söylediğini ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zurawski, "Kesin olarak Willow'u kaybedecek olmamaza karşın, doktor etik kurulunun hayatımın risk altında olduğuna ikna olacak kadar hasta olmadığım sürece bebeğe müdahale edemeyeceğini söyledi" ifadelerini kullandı.

Üç gün boyunca 'tuhaf ve kaçınılabilir bir cehennemde' sıkıştığını söyleyen Zurawski, doktorların bedeni kan zehirlenmesi sürecine girene kadar kürtaj için beklediğini söyledi.

Dava dosyasına göre üç gün yoğun bakımda kalan Zurawski, bir hafta sonra hastaneden taburcu edildi. Ancak yapılan işlemin Zurawski gelecekte gebe kalmasını zorlaştırdığı belirtildi.

Diğer 4 kadının ise kürtaj işlemi için Teksas dışına seyahat ettiği ifade edildi.

"Teksas'ta hamile kalmak artık tehlikeli"

Üreme Adaleti Merkezi Başkanı Nancy Northup, dava dosyasıyla ilgili olarak "Teksas'ta hamile kalmak artık tehlikeli" ifadelerini kullanırken, bu vakaların sadece 'buzdağının görünen kısmı' olduğunu belirtti.

Başsavcı Ken Paxton ise konuyla ilgili açıklamasında eyalet yasalarını uygulayacaklarını söyledi ve "Anneleri, aileleri ve doğmamış çocukları korumak için gücümüzün yettiği her şeyi yapmaya hazırız" ifadelerini kullandı.

Cumhuriyetçilerin yönettiği Teksas, ABD toplumunu ikiye bölen kürtaj mücadelesinde ön plandaki yerlerden biri olmuştu. Kürtajı yasaklama kararı alan ilk eyalet olan Teksas'ta bu hafta yargının kürtaj haplarıyla ilgili bir dosyayı da karara bağlaması bekleniyor.

Pew Araştırma Merkezi'nin geçen yıl yaptığı bir araştırmaya göre, Amerikalıların yüzde 61'i kürtajın tüm koşullarda yasal olması gerektiğini savunuyor. Bu destek hamilelik süresi uzadıkça azalıyor.


Independent Türkçe, BBC, Pew Research

DAHA FAZLA HABER OKU