Çin'deki çatı üstü güneş panelleri, dünya kapasitesini ikiye katlayabilir

Çatı üstü güneş panellerinin potansiyel kapasitesi, Çin ve Güneydoğu Asya'daki tüm evlere enerji sağlamaya yetecek düzeyde

(AP)

Çin'de güneş panelleriyle donatılmış çatı ve binaların, tüm sektörün mevcut küresel kapasitesine denk olabileceği yeni bir analizde ortaya kondu.

Önde gelen üretici Longi Green Energy Technology ticari ve kamu binalarıyla konutlarda, teorik olarak 1000 gigawattan fazla güneş enerjisi kapasitesine ev sahipliği yapmaya yetecek kadar alan olduğunu hesapladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu, 2022'de dünya çapında faaliyet gösteren tüm fotovoltaik güneş hücrelerinin toplam kapasitesine eşdeğer ve Çin'le Güneydoğu Asya'daki tüm hanelerin toplamından daha fazlasına, yani yaklaşık 750 milyon eve güç sağlayabilecek düzeyde.

Son yıllarda yenilenebilir enerji üretimini muazzam seviyede yükselten Çin, 2022'de güneş enerjisi kapasitesini 51 gigawatt artırdı. Bu rakam, Konut ve Kentsel-Kırsal Kalkınma Bakanlığı'nın 2021 ile 2025 arasında ulaşmayı amaçladığı 50 gigawattlık ek kapasite hedefini aşıyor.

Planda, artan güneş enerjisi kapasitesinin fabrikalara, konutlara ve ofis binalarına yerleştirilen paneller aracılığıyla nasıl karşılanabileceği ortaya konuyor.

Daha geniş iklim hedeflerine ulaşmak için sektörün karşısında hâlâ önemli zorluklar var. Enerji depolama çözümleri, maliyetler ve şebeke kısıtlamaları (özellikle kırsal alanlarda) teknolojinin kapsamlı bir şekilde benimsenmesinin önündeki engeller arasında yer alıyor.

Kırsala yönelik güneş enerjisi projeleri, ekonomik kalkınmayı artırmak ve yenilenebilir enerji kaynaklarına geçişi hızlandırmak için hükümetin temel önceliği olarak görülüyor.

Longi Green Energy Technology'nin başkanı Zhong Baoshen, Bloomberg'e şöyle dedi: 

Kırsalın yeniden canlandırılması sadece ekonomik kalkınmanın hızlanmasıyla değil, aynı zamanda köylülerin daha iyi yaşam beklentilerini karşılamak için yeşil ve düşük karbonlu kalkınmayla da ilgili.

Zorla çalıştırılma sonucu üretilen ürünlerin ithalatını engellemeyi amaçlayan Uygurların Zorla Çalıştırılmasını Önleme Yasası (UFLPA) kapsamında, geçen yıl ABD Gümrük ve Sınır Koruması'nın ürünlerine el koyduğu birkaç Çinli şirket arasında Longi Green Energy Technology de yer aldı.

Pazartesi günü düzenlenen bir enerji konferansında bir Beyaz Saray yetkilisinin, güneş paneli ithalatına ilişkin tıkanıklığın nihayet hafiflediğini söylediği bildirildi.

ABD Başkanı Joe Biden'ın kıdemli danışmanı John Podesta, Houston'daki CERAWeek enerji konferansında gazetecilere yaptığı açıklamada, "Daha net bir yönlendirme var ve daha fazla sevkiyatın geldiğini görüyoruz" dedi.

Bu gelişme, ABD'nin 2035'e kadar Amerikan ev ve işyerlerine güç veren enerji santrallerinden kaynaklanan tüm karbon kirliliğini azaltmaya yönelik kendi temiz enerji hedeflerine ulaşması açısından önemli olabilir.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU