Kongre baskınından yeni görüntüler: QAnon Şamanı'na polisin eşlik ettiği ortaya çıktı

Görüntülerde Kongre polisinin bina içerisinde Jacob Chansley'e eşlik ettiği görülüyor

6 Ocak 2021'de gerçekleşen Kongre baskınında 4 kişi hayatını kaybetti, olaylarla ilgili olarak 675 kişi hakim karşısına çıktı (AP)

ABD'de 6 Ocak 2021'de gerçekleşen Kongre baskınıyla ilgili yeni görüntüler ortaya çıktı. Görüntülerde ise taktığı boynuzlu başlık ve yüzündeki makyajla gösterilerin sembolü olan QAnon Şamanı'na Kongre binasının koridorlarında iki polis memurunun eşlik ettiği anlar var.

Fox News'te Tucker Carlson'ın sunuculuğunu yaptığı programda yayınlanan görüntülerde, QAnon Şamanı lakaplı Jacob Chansley'nin iki polis tarafından çok yakın mesafeden takip edildiği görülüyor.

Görüntülere göre Chansley, Kongre binasında bulunan 7 polisin yanından da geçti ve kendisine eşlik eden polisler tarafından Senato odası dahil kilitli bazı bölümlere girmesi sağlandı.

Senato polisinden yapılan açıklamada, polislerin sayılarının az olmasından dolayı tansiyonu düşürmek istedikleri belirtildi ancak 7 polisin silahsız bir göstericiye neden müdahale etmeklerine dair bir açıklama yapılmadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Görüntüleri yayınlayan Carlson, "Kongre binasında geçirdiği neredeyse tüm anlar kayda alındı. Kayıtlar, Kongre polisinin Jacob Chansley'i asla durdurmadığını gösteriyor. Ona yardım ettiler. Turist rehberi gibi davrandılar" dedi. Carlson ayrıca Kongre baskınında hayatını kaybeden polis memurunun göstericiler tarafından öldürüldüğü iddialarını çürütecek görüntüler de yayımlayacağını söyledi.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy, Tucker Carlson'a Kongre baskınıyla ilgili toplam süresi 40 bin saati bulan ve daha önce yayımlanmamış görüntülere özel erişim izni vermişti. 

33 yaşındaki eski bir donanma mensubu olan Chansley, 6 Ocak 2021'deki Kongre baskınının sembol ismi olmuş ve ardından açılan davada 'resmi bir işlemi engellemek' suçundan 41 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. 

Chansley'nin lakabını aldığı QAnon, eski ABD Başkanı Trump'ın 'şeytana tapan pedofil bir elit gruba karşı mücadele yürüttüğünü' savunan bir komplo teorisi. İnternet üzerinden örgütlenen ve bu komplo teorisine inanan yüzlerce kişi 6 Ocak Kongre baskınını gerçekleştirmişti. 4 kişinin hayatını kaybettiği olayların ardından 675 kişi hakim karşısına çıkarılmıştı. 


Independent Türkçe, NY Post, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU