Wall Street Journal analizi: ABD "süper güçlerin" çatışacağı döneme hazır değil

"Rusya ve Çin'le olası savaşlar, Ortadoğu'dakilere benzemez"

CSIS, ocakta yayımladığı raporda, ABD'nin silah endüstrisinin Çin'le savaşmaya hazır olmadığını bildirmişti (Reuters)

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ), ülkenin "süper güçlerin" çatışacağı bir döneme henüz hazır olmadığını yazdı.

Haberde, 2018'den beri Washington'ın tehdit olarak gördüğü Rusya ve Çin'e odaklanmasına rağmen bu güçlerle büyük çaplı çatışmalar için yeterli hazırlığa sahip olmadığı değerlendirmesi yapıldı.

Analizde şu ifadelere yer verildi:

Ortadoğu ve Orta Asya'daki isyanlarla onlarca yıl savaştıktan sonra ABD, 5 yıl önce Çin ve Rusya ile büyük bir güç rekabeti dönemine girdi. Ancak henüz hazır değil ve önünde büyük engeller var.

Yıllık savunma bütçesinin 800 milyar dolara yükseltilmesine rağmen Irak ve Afganistan'daki savaşlar ve yönetim kadrolarındaki anlaşmazlıkların yanı sıra Rusya - Ukrayna savaşı ve İran'la ilgili meselelerin, Washington'ın orduda gerekli dönüşümleri gerçekleştirmesini geciktirdiği belirtildi.

Öte yandan ABD donanmasının Çin'e karşı üstünlük sağlamak için yeterli kapasitede savaş gemisi üretemediğine, silah sanayisinin de Rusya ve Çin'in hipersonik füze teknolojilerinin gerisinde kaldığına dikkat çekildi.

Analizde, ABD ordusunun Ortadoğu'daki çatışmalarda hava üstünlüğü ve düşmanın yeterli ekipmana sahip olmaması gibi unsurlar sayesinde kısmen başarıya ulaştığı ama Çin'le muhtemel bir savaşın çok daha farklı olacağı belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Böyle bir senaryoda ABD'nin limanlarının saldırıya uğrayacağı, Washington'a bağlı güçlerin de daha güvensiz ikmal yolları üzerinden desteklenmek zorunda kalacağı ifade edildi.

Ayrıca Çin'le muhtemel bir savaşın Rusya'yı Doğu Avrupa'daki etkisini artırmak için yeni çatışmalar başlatma cesareti verebileceği de vurgulandı. Bu durumda Washington'ın her ikisi de nükleer güç olan Pekin ve Moskova'ya karşı iki cephede aynı anda savaşmak durumuna düşebileceğine işaret edildi. Çatışmaların Arktika bölgesine de sıçrayabileceği, burada ABD'nin özellikle faaliyetlerini artıran Rusya'nın gerisinde kaldığı ifade edildi.

Çin Ulusal Kongresi'nden dün yapılan açıklamada bu yıl askeri harcamaların en az yüzde 7 artırılacağı duyurulmuştu. CIA ise Şi Cinping yönetiminin 2027'ye kadar Çin ordusunu Tayvan'a başarılı bir askeri operasyon düzenleyecek seviyeye getirmeyi planladığını savunmuştu. WSJ, Pekin yönetiminin Güney Çin Denizi ve Tayvan'ı ele geçirmesiyle her yıl milyarlarca dolar ticaret yapılan rotaları da kontrolü altına alabileceğini yazdı.
 


Washington merkezli düşünce kuruluşu Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi (CSIS) ocakta yayımladığı simülasyon sonuçlarıyla, Çin'in Tayvan'ı ele geçirmeye kalkışması durumunda neler yaşanabileceğini analiz etmişti.

24 farklı senaryoda, Çin'in Tayvan'ı 2026'da istilaya kalkışması durumunda Pekin yönetiminin savaşı muhtemelen kaybedeceği öne sürülmüştü. Öte yandan ABD ve Japonya'nın onlarca gemisini, yüzlerce hava aracını ve binlerce askerini kaybedeceğine dikkat çekilmiş, bu kayıpların özellikle ABD'nin küresel konumuna uzun yıllar boyunca zarar vereceği ifade edilmişti. 



Independent Türkçe, Wall Street Journal, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU