BM uzmanları: Nikaragua hükümeti insanlığa karşı suç işledi

"Daniel Ortega yönetimi, ülkedeki muhalifleri ortadan kaldırmayı hedefliyor"

Nikaragua'daki hükümet karşıtı protestoların ardından Ortega, muhalifler üzerinde baskıyı daha da artırmıştı (Reuters)

Birleşmiş Milletler'in (BM) görevlendirdiği Nikaragua İnsan Hakları Uzmanları Grubu'nın (GHREN), Devlet Başkanı Daniel Ortega'nın insanlığa karşı suç işlediğini öne sürdü.

Grubun perşembe günü yayımladığı raporda, Ortega yönetiminin 2018-2022'deki protestolarda işkence, keyfi gözaltı ve yargısız infaz gibi uygulamalarla eylemcilerin insan haklarını ihlal ettiği savunuldu.

Muhaliflere yönelik hak ihlallerinin halen devam ettiğinin öne sürüldüğü çalışmada, bunlardan Ortega'nın eşi First Lady Rosario Murillo ve Nikaragua Ulusal Polisi'nin yöneticileri de sorumlu tutuldu. 

GHREN'in direktörü Jan Simon, şunları söyledi: 

Nikaragua hükümeti, ülkedeki muhalif ya da karşıt sesleri farklı yollarla ortadan kaldırmayı hedefliyor. Bu nedenle halk korku içinde yaşıyor.

Orta Amerika ülkesindeki incelemelerine geçen yıl martta başlayan ekip, Nikaragua yönetimine bu süreçte 12 mektup gönderdiklerini ve son raporu da kendileriyle paylaştıklarını bildirdi. Yetkililer, Ortega hükümetininse bunların hiçbirine yanıt vermediğini savundu.

GHREN'den Jan-Michael Simon da Nikaragua'daki durumu II. Dünya Savaşı'nda Avrupa'da yaşananlara benzetti. 

Simon, Nazilerin savaş suçlarından yargılanması için 1939-1945'te faaliyet gösteren Nürnberg Uluslararası Askeri Ceza Mahkemesi'ne gönderme yaparak, "Ne yazık ki Nikaragua'da gördüğünüz tüm unsurlar, Nürnberg duruşmalarında da kanıt olarak kullanılmıştı” dedi.
 


Nikaragua'da Ortega hükümetinin emeklilik ve sosyal güvenlik kesintilerine karşı 2018'de başlayan protestolar, farklı ölçeklerde 2022'ye kadar devam etmişti. Gösterilerin en şiddetli dönemi olan 2018'de nisan ila eylülde BM'ye göre 355 kişi yaşamını yitirirken, onbinlerce yurttaş da ülkeden kaçtı. Nikaragua İnsan Hakları Derneği'ne göreyse toplam can kaybı 500'e yakın. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eylemciler, 77 yaşındaki Ortega'nın istifasını istemiş ama lider 2021'deki seçimleri de kazanmıştı. Ayrıca seçimlerde Ortega'ya rakip olabilecek muhalifler de tutuklanmış ya da tehditler nedeniyle ülkeden kaçmıştı.

Ortega, Sandinista Ulusal Kurtuluş Cephesi'nin başını çektiği 1979'daki ayaklanmayla dönemin Nikaragua Başbakanı Anastasio Somoza Debayle'nin devrilmesinin ardından kurulan cunta yönetimine 1979-1985'te liderlik etmişti.

1990'da düzenlenen seçimleri kaybeden Ortega, ülke siyasetinde önemli figürlerden biri olmasına rağmen ancak 2006'daki seçimlerde başbakan olabilmişti. 

2007'de göreve başlayan Ortega, sonrasında düzenlenen 4 seçimde de koltuğunu korudu.



Independent Türkçe, Reuters, El Pais

DAHA FAZLA HABER OKU