OHAL bölgesinde yerleşme ve yapılaşmaya yönelik Cumhurbaşkanlığı kararnamesi yayımlandı

Taşınmazın tescilinden önceki tapu kaydında yer alan tedbir, kamulaştırma, ipotek, ihtiyati haciz, haciz ve intifa hakkı gibi haklar ile yasaklayıcı ve kısıtlayıcı tüm şerhler taşınmazın bedeli üzerinde devam edecek

Fotoğraf: AA

Olağanüstü hal (OHAL) kapsamında yer alan illerde yerleşme ve yapılaşmaya konularında alınan tedbirlere ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararnamesi yayımlandı.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan kararnameye göre, yerli veya yabancı kişiler, kurumlar ve kuruluşlar, bölgede Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına hibe edilmek üzere Bakanlıkça gösterilecek yerlerde belirlenecek tip projelere uygun konut ve işyeri yapabilecek veya yaptırabilecek.

Bakanlığa hibe edilen konut ve işyerleri hak sahiplerine verilmek üzere AFAD'a devredilecek. Bu alanlarda doğalgaz, elektrik, su, atık su ve arıtma tesisleri ile atık işleme tesisleri, iletişim ve diğer her türlü altyapı yatırımları, üst yapı imalatları tamamlanıncaya kadar ilgili kurum, kuruluş ve dağıtım şirketlerince öncelikle tamamlanacak. Yapım işleri ve altyapı ile ilgili her türlü işlemden katılma payı ve teknik altyapı bedeli alınmayacak.

Afet bölgesi olarak kabul edilen yerlerde, afetten etkilenenlerin geçici veya kesin iskan alanları; fay hattına mesafesi, zeminin elverişliliği, yerleşim merkezine yakınlığı gibi kriterler gözetilerek Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca resen belirlenerek ilgili kurumlara bildirilecek.

Yer belirlemede verimsiz ve fiilen orman vasfı taşımayan alanlar bulunması halinde bu alanlar da kullanılabilecek. Plan ve parselasyon işlemlerinde askı, ilan, itirazlara ilişkin hükümler uygulanmayacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca belirlenen geçici veya kesin iskan alanlarında, mera ve orman kanunlarınca verilen izinler, orman parkları ve taşınmazlara ilişkin kiralama sözleşmeleri ile mera kanunu kapsamında tahsis amacı değişikliği gerçekleştirilen ancak tapuda henüz Hazine adına tescil edilmeyen alanların tahsis amacı değişiklikleri, turizmi teşvik kanunu kapsamında verilen tahsis alanları ilgisine göre resen iptal edilmiş veya feshedilmiş sayılacak.

Ara ve uç ürün üretim şartlı ihalelere ilişkin ruhsatlar hariç olmak üzere belirlenen geçici veya kalıcı iskan alanlarına denk gelen maden ruhsat sahaları resen taksir ve maden ruhsatı resen iptal edilmiş sayılacak.

Kamu kurum ve kuruluşlarına ait taşınmazlardan uygulamaya dahil edilecek olanlar ile özel mülkiyete tabi diğer bütün taşınmazlar için ilgisine göre devir veya acele kamulaştırma kararı alınabilecek.

Tescil ve terkin işlemi sırasında mal sahiplerinin bu taşınmaz mal nedeniyle vergi ilişkisi aranmayacak. Tescilden sonra bu alanlarda inşai faaliyetlere başlanabilecek. Hazine adına tescil edilen taşınmazlar için kıymet takdiri, tescil tarihinden itibaren en geç 1 ay içinde lisanslı gayrimenkul değerleme kuruluşları tarafından yapılacak.

Belirlenen değer, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı veya TOKİ tarafından asliye hukuk mahkemesine sunulacak ve tescilinden önceki tapuda kayıtlı taşınmaz maliklerine ödenmek üzere mahkemece belirlenen bankaya yatırılacak.

Afet alanlarından çıkan yıkıntı atıklarının dökümü, çevreyle ilgili önlemler alınmak kaydıyla ilgili valilikçe belirlenen alanlara yapılacak. Yıkıntı atıkları, geri dönüştürülerek altyapı ve üst yapı yatırımlarında kullanılabilecek.

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU