Muhafazakâr vakıf ve dernekler deprem bölgesinde neler yaptı?

Sosyal medyada "İslami vakıf, dernek ve cemaatler depremde neredeydi" sorusu yaygınlaştırılsa da deprem anından itibaren çok sayıda organizasyon bütün imkanlarıyla sahaya indi

Fotoğraf: İHH Basın Birimi

 

8 kişi bir arada İzmir Marşı'nı söyledik, helalleşmek istemedik. O İHH görevlilerine, Allah onlardan razı olsun. Onların emeğini ailece ödeyemeyiz."

Kılınç ailesi, 5 gün boyunca İskenderun'da çöken Arzu Apartmanı'nın enkazından kurtarılmayı bekledi. Kurtuluşun ardından CNN Türk'ten Burçak Bozkuş ve Sercan Sever'e konuştular. 

Ailenin babası Hacı Murat Kılınç emekli bir emniyet mensubu. 

İzmir Marşı'yla seslerini duyurdular ve İHH Arama-Kurtarma ekipleri 5 günün ardından onları enkazın altından çıkardı. 

Özellikle sosyal medyada yaygınlaştırılan "İslami vakıf, dernek ve cemaatler nerede" sorusuna cevabı aslında seslerini İzmir Marşı'yla İHH ekiplerine duyuran Hacı Murat Kılınç verdi.

En hızlı ulaşan vakıflardan biri İHH oldu

Bir "İslami vakıf" olan İHH, arama-kurtarma ekiplerini hızlı bir şekilde organize ederek deprem bölgesine sevk etti.

Öyle ki kendileri de depremzede olan bölgedeki resmi yetkililer henüz kendilerine gelememişlerdi. Her ilde örgütlenen İHH'nın arama-kurtarma ekipleri 2 binden fazla kişiyi enkaz altından çıkardı.

İHH, depremzedelere yemek ve giyecek yardımlarının dışında yeni bir proje daha başlattı.

Vakıf, depremden etkilenen bin çocuğa uzman ekiplerce psiko-sosyal destek vermeye başladı.

Sahada aktif çalışan "İslami" vakıf ve dernekler arasında sadece İHH yoktu.

Beşir Derneği müdürü enkaz başında çalışırken vefat etti

Hem arama-kurtarma hem de yardım dağıtımı için çabalayan derneklerden biri de Menzil grubuna yakın Beşir Derneği'ydi. 

425 bin sıcak yemek, 240 bin ikramlık yiyecek. 280 bin litre su dağıtan dernek 153 lokasyonda 630 kişilik arama-kurtarma ekipleriyle çalıştı.

 

 

Beşir Derneği'nin 280 hizmet aracı ve 3 bin 300'den fazla gönüllüsü depremden etkilenen 10 şehirde görev yaptı.

Derneğin Afet Müdahale ve Lojistik Birim Müdürü Metin Doruklu, Kahramanmaraş'ta enkaz başında görev yaparken geçirdiği kalp krizi sonucu vefat etti.

 

 

Cansuyu ve Anadolu Gençlik Derneği bütün şehirlerdeki teşkilatlarıyla deprem bölgesinde gıda, soba, kömür, ısıtıcı, battaniye, yatak, giysi, jeneratör, mobil tuvaletler gönderdi, bölgede aşevleri kurdu.

Hüdayi Vakfı, deprem bölgesinde 300 bin öğüne yakın yemek çıkardı ve onlarca tır insani yardım gönderdi. Vakıf, konteyner kentler kurmak için de bir proje başlattı. 

 



İlim-Yayma'dan arama-kurtarma ekiplerine ekipman desteği

İlim-Yayma Vakfı sadece yardım göndermekle kalmadı. Gönüllü ve personelini depremzedelere nasıl yaklaşacaklarına karşı uyardı.

Vakıf, depremzedeleri hikayelerini anlatması için zorlamamalarını, his ve tepkilerini yargılamamalarını, anlattıklarını yarıda kesmemeleri konusunda uyarıda bulunurken, "'bak-dinle-bağ kur' prensibini uygulayın, sabırlı ve sakin olun, mahremiyete saygı gösterin" diye devam etti.

İlim Yayma Vakfı, bölgeye battaniye, tıbbi malzeme, gıda kolisi ve kışlık giysinin yanı sıra enkazlarda çalışan ekipler için ekipman sağladı.

İmam Buhari İlmi Araştırmalar Vakfı ve İyilikte Yarışanlar Derneği ve İyiliğe Çağrı İnsani Yardım Derneği de hem arama-kurtarma hem de dağıtım için sahaya indi. Gaziantep, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da aşevleri kurdu.

 

 

Hay-Der, sadece depremzedelere değil bölgede çalışan gönüllülere de sıcak yemek dağıtımı yaptı. Çekilen video kaydında, "Allah dergâh-ı izzetinde kabul buyursun" deniliyordu.

Umut Kervanı İnsani Yardım Vakfı  da 1000 kişilik ekiple sahada yer aldı. Vakıf, 16 araç ile mahalle ve civar köylere mobil ekiplerle içme suyu, ekmek, bebek bezi, mama, kışlık elbise ve battaniye gibi yaşam malzemeleri dağıttı.

İsmailağa'dan çadırkent projesi ve cenaze hizmeti

İsmailağa Cemaati, 10 milyon TL'lik çadırkent projesi başlatırken cenaze hizmeti de verdi. İsmailağa Derneği, bölgeye 100 tır sosyal yardım gönderdi.

 

 

Bölgede çalışan islami vakıf ve dernekler bunlarla sınırlı değildi. 

Türkiye Diyanet Vakfı, Ensar Vakfı, Hakyol, İnsan ve Medeniyet Hareketi, Önder, Kadem, Hüdayi Vakfı, Yardımeli Deneği, Birlik Vakfı, Anadolu Platformu, İnsan Vakfı, İfam, Hüdayi Vakfı, Hayrat Vakfı, Köklü Değişim, Özgür-Der, Furkan Vakfı, Verenel, Yedi Başak, Hasene, Çare Derneği, Hak Derneği, Şefkateli, AFGD, Ecir Kapısı, Ferih İnsani Yardım Derneği, Yedi Hilal, Sadakataşı, Bülbülzade ve İddef de çeşitli organizasyonla ilk günden itibaren deprem bölgesinde faaliyetler yaptı.
 

 

 

 

 

STK'lar
Kaynak / AA

 

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU