Henüz ismi konulmayan bebek de kayıp alzaymır hastası yaşlı da... Aileleri depremin kayıplarını arıyor

Depremin ardından enkazlarda cenazelerine ulaşılamayan ya da hastaneye gönderildikten sonra kendilerinden haber alınamayan çok sayıda kişi aileleri tarafından aranıyor. Yetkililer kayıplar için mutlaka AFAD'a başvuru yapılmasını istedi

Türkiye'nin 10 şehri ve Suriye'de çok geniş çaplı yıkıma, on binlerce insanın yaşamına mal olan depremin 10'uncu günü. 

Bina yıkıntılarının altından canlı insan çıkarma umudu artık yavaş yavaş yok oluyor. 

İnsanlar, haber alamadıkları yakınlarından bir iz arıyor. Genç, yaşlı, çocuk, kadın ya da erkek.

Enkazlardan cenazeleri çıkmayan ya da hastaneye götürülüp de kendilerinden bir daha haber alınamayan yüzlerce kişi var.

31 Ocak'ta erken doğan, küvöze konulan ve kendisine bir isim verilmeyen bebek hayatının 15. gününde depreme yakalandı. Mersin'e sevk edildiği söyleniyor ancak bir haber alınabilmiş değil. 

Henüz bir isim sahibi olamadan kendisini büyük bir trajedinin içinde bulan bebek bu konuda yalnız değil. 81 yaşındaki Güllü Yula'nın, yaralı olarak Kırıkhan Devlet Hastanesi'ne götürüldükten sonra başka bir hastaneye sevk edildiği biliniyor ve kendisinden haber kesiliyor.

70 yaşındaki Ömer Aksoy'un cenazesi de büyük yıkımın yaşandığı Antakya'daki göçükten çıkmadı. Ailesi kayıp olduğunu düşünüyor.    

İskenderun'da yaşayan 25 yaşındaki Batuhan Güleç'in cenazesine de canlısına da henüz ulaşılamadı. Şimdi bir umut yaralı olarak çevre şehirlerdeki hastanelerden birine götürülmüş olması.

"Sırtındaki kartal dövmesinde tanınabilir"

Antakyalı Sıddık Coşkun 29 yaşında. Ailesi, sırtında bir kartal dövmesi olduğunu söyleyerek duyanlardan bir haber bekliyor.

9 yaşındaki Gülseren Yaşar da kendisinden haber alınamayan çocuklardan biri.

Bir görgü tanığı yakınlarına Gülseren'in Nevşehir'e nakledildiğini söylediği bildirilse de bu bilgi kesin değil.

55 yaşındaki Betül Nuran Çelik ile 35 yaşındaki kızı Hatice Güldem Çelik'in Hatay Dumlupınar Mahallesi'ne yaşadıkları ev de çökmüştü. Ama kendilerinden hala bir haber alınamadı. 

50 yaşındaki Ahmet Temiz de Antakya'nın Cebrail mahallesinde yaşıyordu. Görgü tanıkları enkazdan çıkarıldığını ve hastaneye sevk edildiğini söylüyor. 

Adıyaman Alitaşı Mahallesi'ndeki evinin enkazında aranan, enkaz kaldırma çalışmaları tamamlandığı halde kendisine ulaşılamayan Zuhal Arslan da 38 yaşındaydı.

Kahramanmaraşlı Sibel Arslantürk'ün enkazdan ayağı kırık halde çıkarıldığı ifade edilse de hangi hastaneye götürüldüğü tespit edilemedi. 36 yaşındaki kadın ailesi tarafından aranıyor.

Depremde annesi ve babasını kaybeden 20 yaşındaki Recap Can Düzce, Antakya'daki evinin enkazından ikinci gün çıkarılsa da kendisinden bir daha haber alınamadı.

84 yaşındaki alzaymır hastası Hüseyin Düzayak da 32 yaşındaki Tuba Habeşoğlu da 63 yaşındaki Lütfiye İmseytoğlu da aranan kayıplar arasında.

3 yaşındaki Yusuf Miraç Gürbüz enkazdan çıkarıldı ve amcası tarafından hastaneye yetiştirildi. Ağır yaralıydı ve bilinci yerinde değildi. Hastanede isim kaydı açılamadı. Şimdi Miraç'tan haber alınamıyor. Başka hastaneye sevk edilmiş olabileceği söyleniyor.

10 yaşındaki Betül Gökçe'den de haber alınamıyor. Malatya'da yaşadıklarım bina çöken, anne ve babasının cenazesi bulunan Betül'den bir iz yok.

"AFAD'a başvurun"

Kendilerinden haber alınamayan kişilerin bir kısmının hastanelerdeki tedavilerinin sürdüğü düşünülüyor.

Depremin ilk günü yaşanan karmaşa nedeniyle kayıt açma imkanı olmadığı için aileleri yakınlarının sevk edildiği hastaneleri bilmiyor olabilir.

Bir kısmı hala enkaz altındayken bir kısmının ise hayatlarının kaybettiği ifade ediliyor.

Deprem bölgesinde görev yapan bir yetkili, depremin şiddeti nedeniyle binaların birbirinin içine girdiğini, birinci blokta yaşayan bir depremzedenin cenazesinin üçüncü blok bölgesinde çıktığı bilgisini veriyor. 

Yetkililer, yakınlarını arayanların AFAD'a başvurmalarını talep ediyor. 

Çocuklar için "Bilen Göz" sistemi kuruldu

Çocuklar için yeni bir sistem kuruldu.

Refakatçisi bulunamayan çocukların bilgilerinin yer aldığı "Bilen Göz" isimli sistemde çocukların hangi enkazdan çıkarıldığı ve isimleri, yaşları ve fotoğrafları yer alıyor.

Bu sisteme güvenlik gerekçesiyle sadece yetkili kurumlar erişebiliyor. 


 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU