Hong Kong’da göstericiler havalimanını basarak oturma eylemi başlattı

Demokratik reform isteyen protestocular, ülkede neler yaşandığını duyurmak istediklerini söylüyor

Her bir gösterici, havalimanı zeminine serilen pankartın üzerine kendi notunu yapıştırdı / Fotoğraf: AFP

Hong Kong havalimanına giren binlerce kişi, üç gün sürmesi beklenen oturma eylemi başlatı.

Protestocular, amaçlarını seslerini ve Hong Kong'da neler yaşandığını duyurmak, uluslararası desteğin artırılmasını sağlamak olarak tanımladı.

"Hong Kong'u zorbalık ve polis şiddetinden kurtar", "Hong Kong'u özgürleştir. Devrim derhal şimdi!" yazılı pankartlar taşıyan göstericiler, demokratik reform çağrılarını yineledi.

Havalimanını kullanan bazı yolcular durumdan rahatsız olurken, bazıları fotoğraf çekerek, protestocuların kendilerine verdikleri bildirileri okudu.

Hong Kong, mahkumların Çin’e iadesiyle ilgili yasa tasarısına karşı başlayan ve sonrasında demokratik reform talebine dönüşen gösterilerin dokuzuncu haftasına şahit oluyor.

Özerk Yönetim Başkanı Carrie Lam'ın "tasarı rafa kaldırıldı" açıklamasına rağmen protestocular gösterilerine son vermeyerek demokratik reform talep ettiklerini duyurmuştu.

Lam’in ıstıfasını isteyen göstericiler, polisin aşırı güç kullanımıyla ilgili soruşturma talep ediyor.

Emniyet yetkilileri, gösterilere izin vermese de çoğu zaman sokaklar ve meydanlar binlerce kişi tarafından dolduruluyor.

Çin, 1997 yılına kadar İngiltere'nin sömürgesi olan Hong Kong'u devralırken düşünce ve basın özgürlüğü gibi temel hakları en az 50 yıl boyunca teminat altına alma sözü vermişti.

Göstericiler ise bu teminatın yok sayıldığını, demokratik haklarının kısıtlandığını savunarak reform talep ediyor.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU