PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktardı

Kolaj: Independent Türkçe

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 22 Ocak 2023,

Independent Türkçe için hazırladığım "Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım. 
 


Somali'den Eş-Şebab'a karşı topyekûn mücadele

Mayıs 2022'de seçilen Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Eş-Şebab'a karşı topyekûn mücadele başlatmıştı.

Düzenlenen operasyonlarda onlarca yerleşim yeri ele geçirilirken, şimdiye dek 2 bini aşkın militan öldürüldü.

Son bir haftada peş peşe düzenlenen etkili operasyonlarla 40'tan fazla militan öldürüldü.

Hava destekli düzenlenen operasyonlarda Somali istihbarat teşkilatı NISA ve uluslararası istihbarat ortaklarından destek alındı.

Birleşmiş Milletler'e göre, Eş-Şebab'ın saldırıları sırasında geçen yıl 600'ü aşkın sivil öldü, binden fazla kişi yaralandı.  

El-Şebab ve IŞİD ana tehditler arasında yer alırken, Somali yıllardır güvensizlikle boğuşuyor.


Uganda Devlet Başkanı'ndan devlet görevlilerine seyahat yasağı

Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni, milletvekillerini ve memurları savurgan harcamaları kısmak ve diğer öncelikli sektörler için para biriktirmek amacıyla denizaşırı seyahatleri durdurmaya çağırdı.

Ülkenin petrol eğitim kurumu olan Uganda Petrol Enstitüsü'nün yeterli fona sahip olmadığını öğrenen Başkan Museveni, enstitünün paraya ihtiyacı varken memurlar ve milletvekilleri dış seyahatte paraları boşa harcıyorlar ifadelerini kullandı.

Paranın değil planlamanın eksik olduğunu vurgulayan Museveni, Uganda Petrol Enstitüsü'nün tam teşekküllü bir enstitü olmak için ihtiyaç duyulan fonu seyahatleri kısıtlayarak bulacağını belirtti.

Uganda'nın kuzeyinde yüklü miktardaki petrol rezervi bulundu. 2025 yılına kadar ticari petrol arama faaliyetlerine başlaması bekleniyor.

Fransız şirket Total ve Çinli şirket CNOOC, Uganda petrolünü çıkartmak için sözleşme imzaladı. Uganda'nın bu rezervden elde edeceği gelirle orta gelir grubundaki ülkeler arasına girmesi bekleniyor.


Güney Afrika'da enerji krizi derinleşti

Güney Afrika, son yılların en büyük enerji krizlerinden birini yaşıyor. Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, ülkesindeki felç edici enerji krizi ve diğer acil sorunlarla başa çıkmak için İsviçre'nin Davos kentindeki düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'na (WEF) yapacağı ziyareti iptal etti.

Güney Afrika günde altı saate varan elektrik kesintileriyle son on yılların en kötü elektrik kriziyle karşı karşıya.

Ülke elektriğinin yüzde 90'ından fazlasını üreten Eskom, talebi karşılamakta zorlanıyor ve haftalardır farklı aşamalarda kesintiler uyguluyor.

Elektrik üretiminde kullanılan tesislerin eski ve bazılarının kömürle çalışıyor olması, elektrik talebinin karşılanmasını güçleştiriyor. Güney Afrika, Afrika'nın en büyük sanayisine sahip ülkesi.


Kongo Devlet Başkanı, Çin ile olan maden anlaşmasına sitem etti

Kongo Demokratik Cumhuriyeti Devlet Başkanı Felix Tshisekedi, Çin ile yaptıkları 6,2 milyar dolarlık maden anlaşmasından Çinli şirketin çok kazanç elde etmesine rağmen ülkesinin kazanç elde edemediğini söyledi.

İsviçre'nin Davos kentindeki Dünya Ekonomik Forumu'nda yaptığı bir röportajda, anlaşmanın kazan-kazan olacak şekilde yeniden düzenleneceğini söyledi.

Sahraaltı Afrika'nın en büyük yüzölçümüne sahip ülkesi olan Kongo, elektrikli araçların ana bileşenleri olan bakır ve kobalt gibi önemli çok sayıda yer altı zenginliğine sahip. Çin ile anlaşma, Kongo'nun onlarca yıllık diktatörlük ve savaştan çıktığı, finansman sıkıntısı çekilen bir zamanda imzalandı.


Güney Afrika, Rusya ve Çin ile deniz tatbikatı yapacak

Güney Afrika, önümüzdeki ay doğu kıyısı açıklarında Rusya ve Çin ile ortak deniz tatbikatları yapacak.

Güney Afrika ordusundan yapılan açıklamada, Rusya ve Çin ile zaten gelişen ilişkileri güçlendirmenin bir yolu olarak tatbikat düzenleyecekleri belirtildi.

Daha önce 2019 yılında üç ülke yine tatbikat düzenlemişti. Güney Afrika, Rusya, Brezilya, Hindistan ve Çin'i içeren gelişmekte olan ekonomilerden oluşan bir blok olan BRICS'in üyesi.

Rusya ile iyi ilişkilere sahip olan Güney Afrika'da muhalefet partileri savaşın ortasında böyle bir tatbikatın düzenlenmesini eleştirdi. Güney Afrika, Rusya-Ukrayna savaşında tarafsız bir tavır almış, BM'de konuyla ilgili oylamada çekimser kalmıştı. 

 

 

Geçen hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU