ChatGPT'nin rakibi, üniversitedeki hukuk ve ekonomi sınavından geçer not aldı

Profesör, Claude AI'ın hukuk ve ekonomi sınavındaki soruları "birçok insandan daha iyi" yanıtladığını söyledi

OpenAI'ın ChatGPT dil modeli, kullanıcılara gelişmiş yapay zekayla konuşma yoluyla etkileşim kurmanın yolunu sunuyor (Pexels)

Bir ekonomi profesörü, OpenAI'ın ChatGPT'sine benzer bir yapay zeka botunun üniversitedeki bir sınavda geçer not aldığını açıkladı.

Araştırma firması Anthropic'in geliştirdiği Claude AI, sınavı cevaplayanın ismine bakılmadan not verilen bir hukuk ve ekonomi sınavında "ucu ucuna geçer not" alırken, sınavı değerlendirenler bunun "birçok insan adaydan daha iyi" olduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

George Mason Üniversitesi'nden Profesör Alex Tabarrok, Claude AI'ın OpenAI tarafından geliştirilen yapay zekaya göre bir gelişme olduğuna inandığını fakat yine de en iyi insan öğrencilere kıyasla kayda değer kusurları olduğunu söylüyor.

Profesör, fikri mülkiyetle ilgili yasaların nasıl iyileştirilebileceğine dair bir soruya verilen yanıtı örnek gösterdi.

Claude AI, fikri mülkiyet yasalarındaki potansiyel iyileştirmeleri detaylandıran 5 ana noktayı içeren 400 kelimelik bir cevap sunsa da yapay zekanın net bir akıl yürütmeden yoksun olduğu bildirildi.

Profesör Tabarrok, "Cevabın zayıflığı, çoğunlukla görüş ve sadece biraz dayanak içermesiydi" dedi.

Daha iyi bir cevapta görüş, ekonomik gerekçelere daha açık bir şekilde bağlanırdı. Yine de inandırıcı bir yanıt ve birçok insan yanıtından daha iyi.

Yapay zekanın bu son başarısı, ChatGPT'nin geçen yıl halka açılmasının ardından doğal dil modellerini çevreleyen heyecan dalgasının ortasında gerçekleşti.

OpenAI'ın teknolojisi, karmaşık bilimsel kavramları basit terimlerle açıklamaktan bir iş teklifi için yeni fikirler bulmaya kadar çok çeşitli sorgulara insan benzeri yanıtlar sunma becerisiyle manşetlere çıkmıştı.

ChatGPT'nin belirgin yetenekleri bazı okul ve üniversitelerin, kopya çekilmesini önleme amacıyla bu uygulamayı bilgisayar ve cihazlardan engellemesine yol açarken bazıları da bu botun, insanların oluşturduğu veri kaynaklarıyla eğitilen yapay zeka algoritmalarında yaygın olan, doğuştan gelen önyargılar içermesinden korkuyor.

OpenAI'ın CEO'su ve kurucu ortağı Sam Altaman bu teknolojinin, halihazırda "inanılmaz derecede sınırlı" fakat "harikaymış gibi yanıltıcı bir izlenim yaratacak" kadar iyi olduğunu iddia ediyor.

Altman, "şu anda önemli bir şey için ona güvenmenin hata olacağını" söylese de gelecekteki yinelemelerin yakında ChatGPT'yi "sıkıcı bir oyuncak gibi göstereceğiyle" ilgili uyarıyor.

Anthropic, Google'ın henüz piyasaya sürülmemiş LaMDA ve Sparrow sohbet robotlarının da bulunduğu bu alandaki bir dizi rakipten biri.

Girişimin kurucuları arasında OpenAI'ın eski çalışanları da bulunurken, ChatGPT'yle Claude arasında yapılan bire bir karşılaştırmalarda her ikisinin de farklı alanlarda güçlü olduğu görüldü.

Araştırmacılar iki yapay zeka botuna yakın zamanda yapılan bir testte, "Genel olarak Claude, birçok alandaki iyileştirmeleriyle ChatGPT'ye ciddi bir rakip" dedi.

Claude yazılarında lafı daha çok uzatıyor ama aynı zamanda daha doğal. Kendisi, sınırlamaları ve hedefleri hakkında tutarlı bir şekilde yazma kabiliyeti, diğer konulardaki soruları daha doğal bir şekilde yanıtlamasına da olanak tanıyor gibi görünüyor. Kod oluşturma veya kod hakkında akıl yürütme gibi diğer görevlerdeyse Claude daha kötü görünüyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU