Dünyanın en yaşlı insanı unvanı María Branyas'a geçti

Branyas 1918 grip salgınını, İspanyol İç Savaşı'nı, iki dünya savaşını ve koronavirüsü atlattı

Yaşlılık üzerine araştırmalar yapan Gerontoloji Araştırma Grubu'nun verilerine göre 110 yaşını geçen ve hayatta olan 8 kişi var (María Branyas)

Fransız rahibe Lucile Randon'un 118 yaş 340 günlükken hayatını kaybetmesinin ardından "dünyanın en yaşlı insanı" unvanı el değiştirdi.

115 yaş 320 günlük olan María Branyas, unvanın yeni sahibi oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fransa'nın güneyinde yer alan Toulon kentindeki Sainte-Catherine-Labouré bakımevinin yetkilileri, rahibenin salı günü yatağında hayatını kaybettiğini duyurdu. "Duayen hemşire Andre" olarak da anılan Rahibe Randon'un kendisinin uzun zamandır ölümü arzuladığı açıklandı.

11 Şubat 1904 doğumlu yaşlı kadın, 2021'in başında Kovid-19 atlatmıştı.

Randon, 2020'de bir Fransız radyosunda kendisine yöneltilen "Nasıl bu kadar uzun yaşadın?" sorusuna şu yanıtı vermişti:

Sırrın ne olduğu konusunda hiçbir fikrim yok. Bu soruya ancak Tanrı cevap verebilir.

Unvanın yeni sahibi, 4 Mart 1907'de doğan Branyas oldu. Dünyaya gözlerini ABD'nin Kaliforniya eyaletinde açan Katalan kadın, küçükken İspanya'ya taşındı.

Branyas üç sene önce Catalan News'e yaptığı açıklamada 1914'te gemiyle yaptıkları dönüş yolculuğunu hâlâ hatırladığını söylemişti. Yaşlı kadın, 1936-1939'daki İspanyol İç Savaşı'na dair de korkunç anıları olduğunu belirtmişti.

Bunların yanı sıra 1918 grip salgınını, iki dünya savaşını ve koronavirüsü de atlatan Branyas iki sene önceki bir konuşmasında "Koronavirüs salgını, toplumun yaşlıları unuttuğunu gösterdi" demişti.

 

Independent Türkçe, Catalan News, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU