İki kişiyi boğmaktan idama çarptırılan kadın yemek yerken boğularak öldü

Miyuki Ueta'nın birkaç gün önce de boğulma tehlikesi atlattığı ve hastaneye kaldırılarak kurtarıldığı açıklandı

Japonya'da  105 mahkum idam edilmeyi bekliyor (AFP/Arşiv)

Japonya'da iki kişiyi boğmaktan idam cezasına çarptırılan suçlu, yemek yerken boğularak öldü.

Japonya Adalet Bakanlığı, Miyuki Ueta'nın cumartesi hücresinde yemek yerken boğulmaya başladığını ve hapishane görevlilerinin müdahalesine rağmen bilincini kaybettiğini duyurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hiroşima'daki hapishaneden hastaneye kaldırılan kadının yaklaşık üç saat sonra boğulma sebebiyle öldüğü doğrulandı. 49 yaşındaki mahkumun 10 Ocak'ta da boğulma tehlikesi atlattığı ve hastaneye kaldırılarak kurtarıldığı açıklandı.

2009'da borçlu olduğu iki kişiyi öldürmekten suçlu bulunan Ueta, 9 yıl önce idam cezasına çarptırılmıştı. Ueta karara itiraz etse de ölüm cezası 2017'de onaylanmıştı.

Ülkede onaylanan idam kararlarının ne zaman uygulanacağı mahkuma sadece infaza birkaç saat kala haber veriliyor. Vice'ın haberine göre, insan hakları örgütleri bu uygulamayı eleştiriyor. 

İnsan hakları örgütleri, Japonya'nın mahkumları infazları sadece birkaç saat önceden haber verme uygulamasını eleştiriyor. Ülkede ayrıca idam cezasına çarptırılan üç suçlu geçen yıl tek infaz yöntemi olan asılarak idama karşı dava açmıştı. Bu öldürme şeklinin insanlık dışı olduğu ve gereksiz acıya yol açtığı savunulmuştu.

Japonya'da doğal sebeplerden ölen son idam mahkumu Minoru Iwamori'ydi. 76 yaşındaki adam, yaşlı bir çifti öldürüp paralarını çalmaktan suçlu bulunmuş ve 2009'da idama mahkum edilmişti. Iwamori, cezası infaz edilmeden Aralık 2021'de kalp yetmezliğinden yaşamını yitirmişti.

 

Independent Türkçe, Vice, The Japan Times

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU