7 kişilik katliamın sorumlusu Japonya'da idam edildi

39 yaşındaki Tomohiro Kato, 2008'de kamyonla yayaların arasında dalmıştı

Ülke çapında büyük ses getiren olayın ardından Japonya'da 5,5 santimetreden uzun çift ağızlı bıçakların satışı yasaklanmıştı (AFP)

Japonya'da 7 kişinin ölümüne neden olan saldırgan idam edildi.

Japonya Adalet Bakanı Furukawa Yoşihisa, bugün yaptığı açıklamada Tomohiro Kato'nun başkent Tokyo'da idam edildiğini duyurdu.

Furukawa, "Bu davada idam kararı, mahkemede etraflıca yapılan inceleme ve görüşmelerin ardından alındı" dedi.

39 yaşındaki suçlu, 8 Temmuz 2008'de elektronik ürünleriyle ünlü alışveriş bölgesi Akihabara'da kullandığı kamyonu yayaların üzerine sürerek bir kişiyi ezmiş, daha sonra da araçtan inerek etraftakilere bıçakla saldırmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

En az 10 kişinin yaralandığı saldırıdan kısa süre sonra olay yerinde yakalanan Kato, polise ifadesinde "Akihabara'ya öldürmeye geldim. Kim olduğu önemli değil" demişti.

Kato, katliamdan önce Akihabara'ya giderken, işinden şikayetçi olduğunu ve yalnızlıktan bıktığını da yazmıştı. Saldırgan, sosyal medya yaygınlaşmadan önce kullanılan, cep telefonu ve modem aracılığıyla forum benzeri platformlarda mesajlaşmayı sağlayan "bilgisayarlı bilgi sistemi" (bulletin board system) üzerinden paylaşımlar yapmıştı.

2011'de Tokyo Bölge Mahkemesi tarafından ölüm cezasına çarptırılan Kato, 2015'te temyiz başvurusunda bulunmuş fakat talebi reddedilmişti.

Başvurusundan önce Kato, saldırıda bıçaklayarak yaraladığı 56 yaşındaki bir taksi şoförüne mektup yazarak kendisinden özür dilemiş, yaptıklarından pişman olduğunu söylemişti.
 

Tomohiro Kato.jpg
Kato, liseden başarıyla mezun olsa bile üniversite sınavını kazanamayınca oto tamirci olarak çalışmaya başlamıştı (AFP)


Kato'ya verilen cezayla Japonya, bu yıl ilk kez bir suçluyu idam etti. Aralıkta da üç kişi idam edilmiş, bu da geçen yıl göreve gelen başbakan Fumio Kişida yönetiminde gerçekleşen ilk idam olmuştu.

Öte yandan Japonya, ölüm cezası uygulaması nedeniyle tepki de toplamıştı.

Ölüm cezasına çarptırılan iki kişi, yetkililerin mahkumlara idam edileceklerini ceza uygulanmadan saatler önce haber verdiğini ve mahkumlara avukatlarıyla iletişime geçip karara itiraz edecek kadar süre tanınmadığını savunarak, geçen yıl devlete 22 milyon Japon Yeni (2,8 milyon TL) tazminat davası açmıştı.



Independent Türkçe, AFP, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU