Japonya Başbakanı Kişida'dan G7 liderlerine uyarı: Tayvan sıradaki Ukrayna olabilir

"Japonya çevresindeki durum, statükoyu tek taraflı olarak değiştirme girişimleriyle giderek ciddileşiyor"

(Reuters)

Japonya Başbakanı Fumiyo Kişida, Çin'in Tayvan'a karşı saldırganlığındaki ve Kuzey Kore'nin askeri faaliyetlerindeki artış göz önüne alındığında Doğu Asya'nın bir sonraki Ukrayna olabileceğini Batılı devletlere söyledi.

Ekim 2021'de seçilmesinden bu yana Washington'a yaptığı ilk gezide Kişida, Yediler Grubu'nun (G7) Almanya hariç tüm üyelerinin liderlerini ziyaret etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya'nın Ukrayna'yı istilasına karşı durmanın önemini vurgulayan Japon hükümet başkanı, statükonun tek taraflı değişimine karşı bir şey yapılmazsa aynı şeyin başka yerlerde de gerçekleşebileceğini savundu.

Japonya Başbakanı, güvenlik endişelerini "ayrılmaz bütün" diye nitelendirdiği basın toplantısında, "Ukrayna yarının Doğu Asya'sı olabilir" dedi.

Kişida, "Japonya çevresindeki durum, Doğu Çin Denizi'yle Güney Çin Denizi'ndeki statükoyu tek taraflı olarak zorla değiştirme girişimlerinin ve Kuzey Kore'nin nükleer ve füze faaliyetlerinin hareketlenmesiyle giderek daha da ciddileşiyor" diye ekledi.

Japonya Başbakanı, Çin'in Tayvan çevresinde dayatmacılığının artmasına atıfta bulunuyordu. Geçen yıl ağustosta Tayvan çevresindeki büyük askeri tatbikatlar kapsamında Çin'in attığı 5 füzenin Japonya sularına düşmesiyle, kendi kendini yöneten adaya destek veren komşu ülkeye açık bir uyarıda bulunulmuştu.

Tayvan, 1949'daki iç savaşın ardından anakaradan ayrılmasından bu yana kendi kendini yöneten bir demokrasi olmasına rağmen Çin, adanın ulusal topraklarının parçası olduğunu iddia ediyor. Askeri faaliyetlerini güçlendiren Pekin, Tayvan'ın gözünü korkutmak için adaya düzenli olarak birkaç savaş uçağı ve gemi gönderiyor.

Japonya'nın geçen ay II. Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük askeri takviyeyi yapacağını ilan etmesinden sonra ABD Başkanı Joe Biden'la yaptığı zirvede Kişida, iki ülke arasındaki ittifakın her zamankinden daha güçlü olduğunu söyledi.

Açıklamada Kişida, "Söylemeye gerek yok ama Hiroşima Zirvesi'nden önceki koordinasyonumuzda en büyük mesele Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlığıydı ve yakında bunun başlangıcının üzerinden bir yıl geçmiş olacak" dedi.

Kişida şöyle devam etti: 

Ukrayna'ya yönelik saldırganlığın sadece Avrupa sorunu değil, uluslararası toplumun kural ve ilkelerinin ta kendisine de bir meydan okuma olduğuna dikkat çektim ve devlet ve hükümet başkanlarıyla, G7 Hiroşima zirvesinin uluslararası düzeni korumak için hukukun egemenliğine dayanarak güçlü bir irade göstermesi gerektiğinde hemfikir olduk.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU