Brezilya'da Kongre baskını: "İsyancıların yakalanmasını ordu engelledi"

General Júlio César de Arruda, yeni Adalet Bakanı Flávio Dino'ya "Buradaki insanları tutuklamayacaksınız" demiş

Brezilya'daki Kongre baskınında 70 kişinin yaralandığı açıklanmıştı (Reuters)

Brezilya'da yetkililer, askerlerin Kongre baskınına katılan protestocuların yakalanmasını engellediğini söyledi. The Washington Post'un 20'den fazla üst düzey yetkili, yargı görevlisi, protesto organizatörü ve katılımcıya dayandırdığı haberde, 5 saat süren baskına dair yeni ayrıntılara da yer verildi.

Gazeteye konuşan yetkililer, baskının ardından bu kamptaki göstericileri yakalamak istediklerini, ancak karargaha gittiklerinde karşılarına tankların ve askerlerin çıktığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

O anlara tanık olan iki yetkili, General Júlio César de Arruda'nın yeni Adalet Bakanı Flávio Dino'ya "Buradaki insanları tutuklamayacaksınız" dediğini aktardı.

Komutanların, kampta baskın yapılmasına pazartesi 06.00'dan sonra izin vereceklerini söylediği öne sürüldü.

Adı açıklanmayan kaynaklara göre böylece kamptaki yüzlerce kişi kaçmak için zaman kazandı. Haberde ordu ve polis yetkililerle isyancılar arasındaki ilişkinin tehlike arz ettiği ve bu durumun soruşturulduğu vurgulandı.

Gazeteye ulaştırılan belgelere göre Brazilya Federal Bölgesi'ndeki askeri polisin eski komutanı olan Albay Fábio Augusto Vieira, Kongre baskınından önce isyancıların kampının dağıtılmasını iki kez engelledi. Vieira baskındaki güvenlik zafiyetleri sebebiyle gözaltına alındı.

Lula yönetiminden yetkililer, isyancıların hükümet binalarına zarar verip silah ve belgeler çalarak ordunun başkentte düzeni yeniden sağlamasına imkan tanıyan bir yasayı devreye sokmayı planladığını düşünüyor.
 


İsyancılarla yetkililer arasındaki ilişkinin incelendiği soruşturmaya, Bolsonaro döneminde adalet bakanlığı yapan ve baskın sırasında başkentin güvenlik şefi olan Anderson Torres de dahil edildi. Baskından sonra yapılan aramada Torres'in evinde seçimlerin kaybedilmesi halinde bu durumun "düzeltilmesi" için acil adımlar atılmasını öngören bir planın yer aldığı belge bulunmuştu. Baskın sırasında ABD'nin Florida eyaletinde olan Torres, dün döndüğü Brazilya'da tutuklanmıştı.

Soruşturmada isyancılarla tarım ticareti sektörü arasındaki bağlantı da inceleniyor. Yetkililer Bolsonaro dönemindeki ormansızlaştırmaya bağlı olarak gelişen küçük şirketlere odaklandıklarını söyledi.

Adalet Bakanı Dino, "Darbeye karışanlar özellikle tarım ticaretini yasadışı şekilde yürütenlerdi. Yerlilerin topraklarını, kamu arazilerini işgal edenler, böcek ilacı ve gübre kaçakçılığı yapanlardı. Yasadışı madencilikte faaliyet gösteren kişilerdi" dedi.

Ulusal Kongre'ye baskın

Devlet başkanlığı seçimlerinin 30 Ekim 2022'deki ikinci turunda solcu Lula yüzde 50,9, radikal sağcı Bolsonaro ise yüzde 49,1 oy almıştı. Sonuçların ardından Bolsonaro destekçileri yol kapama eylemleri yapmıştı. Göstericiler, seçimin ardından ordunun başkent Brazilya'daki karargahının önündeki çimlerde kamp kurmuştu. İsyancılar, Bolsonaro'yu iktidarda tutmak için burada haftalarca orduya darbe çağrısı yapmıştı.

Lula, 1 Ocak'ta parlamentoda yemin ederek görevine başlamıştı. Brezilya liderinin yemin törenine katılmayan Bolsonaro ise törenden iki gün önce 30 Aralık'ta ABD'nin Florida eyaletine gitmişti.

Brezilya'yı ayağa kaldıran eylemlerde eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro destekçileri, 8 Ocak'ta Devlet Başkanlığı Sarayı, Ulusal Kongre ve Yüksek Mahkeme binasını basmıştı.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, eylemciler Kongre binasına girerken içerideki çevik kuvvet ekiplerinin kenara çekilerek protestoculara müdahale etmemesi dikkat çekmişti. Videoda polislerden birinin başparmağıyla işaret yaparak protestoculara destek verdiği de görülmüştü. Eylemciler de kenara çekilen polisleri alkışlamıştı.

Baskından sonra 1843 gösterici gözaltına alınmıştı. Çoğunlukla yaşlılar, hastalar, evsizler ve çocuğu olan annelerden oluşan 684 gösterici daha sonra serbest bırakılmıştı.

 

Independent Türkçe, The Washington Post, VOA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU