Küçükbaş hayvanlar vebadan öldü... İzmir’de 20, Samsun’da 7 mahalle karantinaya alındı

İzmir ve Samsun’da küçükbaş hayvanların vebadan ölmesi üzerine, İzmir’de 20, Samsun’da 7 köy karantina altına alındı

Fotoğraf: İHA

26 Temmuz’da İzmir’in Bergama ilçesinde veba hastalığı sonucu 28 küçükbaş hayvan öldü.

20 mahalle karantinaya alınarak küçükbaş hayvan giriş ve çıkışları yasaklandı.

İzmir'in Bergama ilçesinde, küçükbaş hayvanlarda tespit edilen veba hastalığı sonucu şuana kadar 28 küçükbaş hayvan öldü.

İlçeye bağlı 20 mahallede ise küçükbaş hayvanın giriş ve çıkışları yasaklandı.

İzmir’de ikinci bir emre kadar hayvanların giriş ve çıkışlarının yasaklandığı mahalleler Yenikent, Aşağıkırıklar, Kurfallı, Tekkedere, Bozköy, Bozyerler, Cevaplı, Çalıbahçe, Çamköy, Eğrigöl, Karahıdırlı, Sarıdere, Narlıca, Ovacık, Örlemiş, Pınarköy, Sağancı, Süleymanlı, Tepeköy, Zeytindağ.

Bergama’dan sonra Havza’da görüldü

29 Temmuz’da Havza’da “Genç Çiftçi Projesi”  kapsamında 7 kırsal mahallede 11 çiftçiye 344 koyun ve keçi dağıtıldı.

Yetkililerden alınan bilgiye göre, dağıtıldıktan kısa bir süre sonra hastalanan hayvanlarda vebaya rastlandı.

Havza'da 7 mahallede dağıtılan küçükbaş hayvanların bazılarının vebalı çıkması üzerine 7 mahalle karantinaya alındı.

Proje kapsamında küçükbaş hayvan alıp mağdur olan çiftçiler mağduriyetlerini dile getirmek, çözüm yollarını bulabilmek için Havza Ziraat Odası’na gittiler.

veba.jpeg
Fotoğraf: İHA

 

Önce “hastalık yoktur” raporu verildi

Proje kapsamında koyunların teslim edilmeye başlanıldığında hasta olduklarını ileri süren yetiştirici Hasan Alkan, “Koyunların hastalıklı olduğunu bildirdiğimiz halde yetkililer bize ‘alırsanız alın almazsanız yedeklerinize veririz’ dediler. Bizler de almak zorunda kaldık. Aradan 10-12 gün geçince koyunlarda rahatsızlıklar, sonra da ölümler başladı. Koyunlardan örnekler alarak Samsun Veteriner Araştırma Enstitüsüne götürdük. Ancak oradan bize ‘hastalık yoktur’ diye rapor verdiler. Bu sefer OMÜ Veteriner Hekimlik Fakültesine götürdük ve koyunların vebalı olduğu ortaya çıktı. Şu an 7 köyde karantina uygulandı. Kurban Bayramı öncesinde mağdur olduk” dedi.

Proje kapsamında eşinin adına koyun alan Mürsel Polat da, “Koyunları getiren araçta ölü olanlar, bitkin olanlar vardı. Uyardığımızda ilgililer bunları görmezden gelip, dediklerimize kulak asmadılar. Eksper getirdik, koyunlarımızı sigortalasın diye ama sigortalamadılar. Şimdi köylerimiz karantina altına alındı. Kurban Bayramı geldi, pazara götürüp kurbanlıklarımızı satamıyoruz. Mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz” diye konuştu.

veba2.jpeg
Fotoğraf: İHA

"7 mahalle karantina altına alındı, yetiştirici mağdur oldu”

Havza Ziraat Odası Başkanı Coşkun Genç, ilçelerinde görülen veba salgını ile ilgili şunları söyledi:

7 mahallemizde 11 çiftçi ailemize verilen 374 koyunlarda maalesef böyle bir hastalıkla karşılaştık. Genç Çiftçi Projesi kapsamında dağıtılan koyunlar tabandaki köylümüzü rahatsız etti, ilk önce hastalıklı koyunlar verildi, ölümler gerçekleşti. Havza İlçe Hayvan Sağlığı Zabıtası Komisyonunca ilçemizde Kirenlik, Yeşilalan, Sivrikese, Çayırözü, Çelikalan, Belalan ve Kayacık Mahallelerimiz karantina altına alındı, yetiştirici mağdur oldu.

Veba küçükbaş hayvanlarda bulaşıcı bir hastalıktır. Birileri arada devlete hastalıklı koyunları satıyor, para kazanıyor, bunun sıkıntısını köylü çekiyor. Koyunların teslim kâğıtlarında yaşı 2,5 olarak gözüken, koyunlar normalde 6-7 aylık gibi duruyor. Bu ilgililere söylenildiğinde kâğıt üzerinde her şey mubah deniliyor yetiştiricilerimize. Kuzular resmen koyun diye dağıtıldı köylümüze. Bu işin takipçisi olacağız, devletimizin ve çiftçimizin mağduriyetinin giderilmesi için her türlü çalışmayı gerçekleştireceğiz”

veba3.jpeg
Fotoğraf: İHA

 

Samsun Milletvekili: Konunun takipçisi olacağız

Havza Ziraat Odası Başkanlığını ziyarete gelen Samsun Milletvekili Erhan Usta’ya da çiftçiler mağduriyetlerini dile getirdi. Usta, “Belli ki bu koyunlar hasta olarak geldi ve dağıtıldı. Burada hem devletimizin hem de çiftçilerimizin mağduriyeti söz konusu. Bu konuyu detaylı bir şekilde araştırıp kamuoyunda gündeme getireceğiz. Bu işin bir yolsuzluk boyutu var bir de ekonomiyi çiftçilerimizi, küçükbaş hayvanların sağlığını ilgilendiren boyutu var, vatandaşımızın mağduriyet boyu var. Devlet hibe veriyorsa bu hepimizin parasıyla verilmektedir. Burada amaç üretimin oluşması, ekonomiye katkı sağlanmasıdır. Bu konunun takipçisi olacağız. Hem kamuoyunu hem devletimizin ilgili birimlerini hem de sizleri mutlaka bilgilendireceğim” ifadelerini kullandı.

Önlemler alındı

Havza İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, 3 mahallede veba hastalığı tespit edildi. Bunun üzerine tedbir amaçlı 7 mahallede karantina uygulaması başlatıldı. Bu kırsal mahallelere hayvan giriş çıkışı yasaklandı. Hayvanları aşılayan ekipler, gerekli tüm önlemleri aldı.

 Konu meclis gündemine taşındı

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Kurban Bayramı öncesi küçükbaş hayvanlarda görülen veba hastalığını meclis gündemine taşıdı.

İzmir Milletvekili Sındır, hastalığa karşı alınan önlemleri, ithalat yoluyla gelen canlı hayvan türlerinin denetimlerini, sektörün yaşadığı sıkıntıları Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Bekir Pakdemirli’ye sordu.

Sındır, “üreticinin derdiyle dertlenmeyen, onların sorunlarına çözüm üretmeyen iktidar; çiftçimizi, besicimizi ithalat sopasıyla terbiye ediyor. Girdi maliyetleri altında ezilen üreticimiz yolun sonunda. Vebadan dolayı karantinaya alınan 20 köydeki üreticilerimizin mağduriyeti devlet tarafından giderilmeli. Halk sağlığı için vebalı hayvanların nereden geldiği tespit edilmeli” dedi.

CHP’li Sındır, Bakan Bekir Pakdemirli’ye hastalığın kaynağı, veba teşhisi konulan hayvan sayısı, hayvanlara aşı yapılıp yapılmadığı ve son 20 yıl içinde ithal edilen hayvan sayısı ile ilgili sorular yöneltti.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU