Arjantin, Rus vatandaşlarının Batı dünyasına açılan kapısı oldu

Emre Tirakioğlu Independent Türkçe için yazdı

Kültürel çoğulculuğu onurlandırmanın bir yolu olarak, Arjantin'in Buenos Aires şehri, Rus kültürünü sokaklarda geleneksel Rus kıyafetleri, yemekleri, dansları ve müziğiyle kutluyor (3 Haziran 2018)

Arjantin dünyanın birçok gelişmekte olan ülkesine vize talep etmemekle beraber, eğitim sağlık alanlarında, kendi vatandaşı veya yabancı ayırt etmeksizin ücretsiz veya cüzi ücretler ile hizmet vermeye çalışıyor.

Dönem dönem ülkelerinde iç karışıklık, savaş, siyasi problemler yaşayan insanların sığınağı olan Latin Amerika ülkeleri arasında en fazla fırsat eşitliği sağlayan ülkelerden biri; Arjantin.

Özellikle üniversite eğitimi alanında Arjantin, kıtanın cazibe merkezi durumunda.

Gerek eğitimin ücretsiz olması gerek sertifika ve diplomaların uluslararası tanınırlığının olması, Haiti'sinden Şili'sine Kolombiya'sından Brezilya'sına kadar bölgedeki birçok ülke insanının ilgisini çekiyor ve Arjantin'e üniversite eğitimini almaya geliyorlar.

Arjantin'de birçok üniversitenin yaptığı istatiksel araştırmalara dayanarak ülkede yaklaşık 90 bin yabancı öğrenci bulunuyor ve çoğunluğu devlet üniversitelerinde yani ücretsiz eğitim alıyorlar.

Dünyada futbolu ve ekonomik krizleri ile ünlü olan Arjantin'in fırsat eşitliği sunmasının en büyük nedenlerinden biri; Türkiye'nin 3,5 katı büyüklüğe sahip verimli ve geneli itibari ile düz topraklarda sadece 54 milyon insan yaşıyor olması.

Kendine yetecek düzeyde petrol ve doğalgaz gibi yer altı kaynaklarının olması, tarım ve hayvancılıkta dünyanın önde gelen üretici ülkelerinden olması önemli bir faktör olarak karşımıza çıkıyor.

 
Rusya'dan Arjantin'e

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ile beraber birçok Ukrayna vatandaşı, AB ülkelerinin kapıları açması vesilesiyle Almanya başta olmak üzere, birçok AB ülkesine göç etti.

Akabinde AB ülkelerinin savaştan kaçan Rusya vatandaşlarına kapıları kapatması, Rusya'yı ağır ekonomik yaptırımlara tabii tutması Rus vatandaşları farklı alternatifler aramaya itti.

Rus vatandaşların alternatif arayışlarında buldukları opsiyonlar arasında en popüler olanlardan biri, Arjantin başta olmak üzere Latin Amerika ülkelerine göç geliyor.

Özellikle Brezilya ve Arjantin'i tercih eden Ruslar, çok çeşitli nedenlerden dolayı bölge ülkelerini tercih ediyorlar.


Doğum için Arjantin'e seyahat

Dünya'da birçok ülkede olduğu gibi Arjantin de anayasası gereği ülkede doğan her bireye vatandaşlık veriyor.

Rusya'dan eğitimlerini devam ettirmek veya savaştan uzak yeni bir hayata başlamak için gelen Rus vatandaşların yanı sıra, doğacak olan çocuklarının Rus pasaportu harici bir vatandaşlığı olmasını isteyen Rus aileler çareyi Arjantin'e doğum seyahati yapmakta buluyor. 

Arjantin'deki Rus Konsolosu Georgy Polin'in DW İspanyolca'ya verdiği röportaja göre, 2022 yılında yaklaşık 2 bin 500 Rus vatandaşı Arjantin'e gelmiş ve bunlardan çoğu, doğumu yakın olan hamile kadınlardan oluşuyor.

Konsolos Polin'e göre bu rakamın 2023 yılında 10 bini aşması bekleniyor.
 

Arjantin'e gelen hamile Ruslar için doğum turizmi büyüyen bir alternatif Fotoğraf Hellas Posten.JPG
Arjantin'e gelen hamile Ruslar için "doğum turizmi" büyüyen bir alternatif / Fotoğraf: Hellas Posten

 

Yerel basında, birçok haber sitesi ve gazetede özellikle Rus kadınların doğum yapmak için geliyor olması genişçe yer buluyor.

Arjantin'de doğum yapan bir Rus anne, çocuğuna yeni bir ülke vatandaşlığı kazandırdığı gibi, doğan çocuk da anne ve babasına bu pasaportu almalarına hak kazandırıyor.

Aynı zamanda otomatik olarak ülkede sınırsız oturum ve çalışma iznini almış oluyorlar.


Arjantin sağlık turizminde artışın Rus etkisi

Son yıllarda özellikle pandemi ile beraber durmaksızın devalüasyon yaşayan Arjantin para birimi peso (ARS), ülkede sağlık turizminin büyümesini sağlıyor.

ABD vatandaşları başta olmak üzere dünyanın birçok farklı ülkesinden özellikle estetik operasyonlar olmak üzere pek çok tıbbi tedavi için Arjantin'i tercih ediyorlar.

Rusya'dan Arjantin'e doğum için gelenlerin birçoğu çeşitli yerel basına verdiği demeçlerde, bölgedeki diğer ülkeler ile karşılaştırıldığında, ekonomik ve kaliteli buldukları için Buenos Aires şehrindeki özel hastaneleri tercih ettiklerini belirtiyorlar. 

2019 yılından bu yana Arjantin hastanelerinde yıllık 15 ile 20 bin arasında turistin sağlık hizmeti almak için ülkeyi ziyaret ettiği Arjantinli birçok araştırmacı tarafından belirtiliyor. 
 

a.jpg
Arjantin pasaportu güncelde dünyanın en prestijli 12. pasaportu olarak görülüyor

 

Arjantin'de göç alımına bakış

Arjantin'de toplumsal olarak siyasete güven zaman zaman yeşerse de gün geçtikçe halk nezdinde siyasetten beklenti azalıyor.

Tam da bu nedenle seçilerek başa gelen siyasi partilere bakıldığında, vatandaşın sol dan beklentisini kaybedince sağa, sağdan beklentisini kaybedince de siyaseten solu benimsemiş partilere oy verdiği görülüyor.

Arjantin'de geneli itibari ile sol görüşü benimsemiş vatandaşlar gerek günümüzde Rusların doğum ameliyatı, eğitim vb. amaçlarla ülkelerine gelişine gerekse genel olarak yabancıların ülkelerine göç etmelerine olumlu bakıyorlar.

Fakat sağ görüşlü vatandaşların göç alımına bakış açıları farklı. Sağ görüşlü vatandaşlar yabancıların ülkelerine geldiklerinde, eğitim, sağlık vb. birçok hizmetten ayrı tutularak ücret alınması görüşünü benimsiyor.
 

Cronista.png
Fotoğraf: Cronista

 

Arjantin'de güvenlik ve hayat pahalılığı

Arjantin, Uruguay ve Şili ile beraber Güney Amerika'daki en güvenli ülkelerden biri.

Fakat Rusların genelde göç etmek istediği Avrupa ülkeleri ile karşılaştırıldığında güvenlik Latin Amerika'nın çoğu ülkesi gibi Arjantin için de ciddi bir problemdir.

Ekonomi ve güvenlik üzerinde beraber durulması gereken iki temel unsurdur. Ekonomik açıdan bakıldığında Arjantin para biriminin devamlı devalüasyona uğruyor olması ve buna bağlı olarak son yarım asırda oluşan refah eksikliğinden dolayı fakirliğin artması ve dolayısıyla hırsızlık, kapkaç vb. güvenlik problemlerinin ülke genelinde artması hem kronik devalüasyon nedeniyle vatandaşın tasarrufunun erimesine neden olmakta hem de hırsızlık, kapkaç nedeniyle sokakta huzurlu değil, temkinli yürüyen bir toplum yaratıyor.

Normal şartlarda savaşın olmadığı bir zamanda genel yaşam koşulları göz önüne alındığında Arjantin Rus vatandaşlarının çok tercih edeceği bir ülke olmayabilirdi.

İki ülkenin en büyük şehirleri olan Moskova ve Buenos Aires kira fiyatları, yiyecek, ev giderleri vb. genel harcamalar karşılaştırıldığında ekonomik olarak çok büyük fark görülmüyor.

Fakat gerek savaştan uzak olması, gerekse kolay göç politikaları sahip olması, savaştan kaçan insanlar için olumlu bir tablo oluşturuyor.
 

Chubut, Patagonya, Arjantin'deki Astra yatağındaki Rus petrol işçileri, 1936 Wikimedia Commons.jpg
Chubut, Patagonya, Arjantin'deki Astra yatağındaki Rus petrol işçileri, 1936 / Fotoğraf: Wikimedia Commons

 

Göç alan ülke Arjantin

Arjantin gerek I. Dünya Savaşı sırasında Batılı güçlerin Ortadoğu'yu işgali dolayısıyla göçenler için, gerekse II. Dünya Savaşı'ndan kaçan Avrupalı birçok insan için sığınak oldu.

Amerika'nın keşfinden bu yana yeni kıtadaki birçok ülke gibi Arjantin'de çok göç almış ve almaya devam ediyor.

Günümüzde Arjantin iş gücünü karşılayabilmek için Paraguay ve Bolivya başta olmak üzere birçok çevre ülkeden göç alıyor. 

Buenos Aires Valiliği Göçmen Topluluklar Birimi'nin verilerine göre, güncel olarak yaklaşık 300 bin kadar Rus kökenli vatandaş Arjantin'de yaşıyor.

Aynı zamanda Latin Amerika'daki en büyük Rus diasporası Arjantin'de bulunuyor. Yine aynı kaynağa göre Ruslar, 1870'ten günümüze kadar çeşitli siyasi ve savaş problemlerinden dolayı Arjantin'e göç ediyor.

Passportindex internet sitesinin verilerine göre, Arjantin pasaportu güncelde dünyanın en prestijli 12. pasaportu.

Gerek Arjantin'in uzun yıllardan beri Rusya ile ilişkilerinin iyi olması gerekse Arjantin'in her zaman göç ihtiyacı nedeni ile yeni göçmenlere kapısının açık olması, savaştan kaçmak isteyen Rus vatandaşları için büyük bir fırsat oldu.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU