Rus kadınları doğum yapmak için Arjantin'e gidiyor

"Çocuğuma Arjantin pasaportu vererek onun özgür olmasını sağlıyorum"

Rusların doğum turizmi kapsamında Arjantin'e gösterdiği ilginin bu yıl daha da artması öngörülüyor (Unsplash)

Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian, Rusya - Ukrayna savaşıyla Arjantin'de doğum turizmi patlaması yaşandığını yazdı.

Haberde, Arjantin'in Ruslardan vize talep etmemesinin büyük kolaylık sağladığı ve birçok kadının doğum yapmak için ülkeye taşındığı belirtildi.

Arjantin'in başkenti Buenos Aires'teki Rusya Büyükelçiliği'nden Georgi Polin, 2022'de Rusya'dan ülkeye taşınan kişi sayısının 2 bin 500 civarında olduğunu söyledi.

Büyükelçiliğin direktörü, bu kişilerin çoğunun doğum yapmak için Arjantin'e giden kadınlardan oluştuğunu belirtirken, söz konusu rakamın 2023'te 10 bine çıkabileceğini ifade etti.

Öte yandan doğum yapmak amacıyla ülkeye taşınan kişi sayısı tam olarak bilinmiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşın ardından Moskova'dan Buenos Aires'e taşındığını ve aralıkta doğum yaptığını söyleyen Çerepovitskaya, "Gerçekten çılgıncaydı. Hamile olan en az 8 Rus kadın önümde sırada bekliyordu" dedi.

Arjantin pasaportunun çocuğu için birçok kapıyı açacağını düşündüğünü söyleyen Çerepovitskaya, savaş başladıktan kısa süre sonra eşiyle ülkeyi terk ettiklerini belirtti.

Doğum turizmi hizmeti veren Eva Clinic ajansının kurucusu Eva Pekurova, Buenos Aires'e büyük bir ilgi olduğunu ifade etti.

Pekurova, Arjantin pasaportu alan kişilerin Avrupa Birliği ülkeleriyle Birleşik Krallık ve Japonya da dahil 171 ülkeye kısa süreli giriş-çıkış yapabilme şansı kazandığını söyledi.

Savaştan önce ABD'nin Florida eyaletindeki Miami şehri odaklı çalıştıklarını belirten Pekurova, pandeminin ve ABD'nin sınırlarını Ruslara kapatmasının etkisiyle şimdiki yeni hedeflerinin Arjantin olduğunu ifade etti.

Kendisinin de Buenos Aires'te doğum yaptığını söyleyen Pekurova, "Rusya'daki mevcut durumda herkes farklı seçenekler peşinde. Çocuğuma Arjantin pasaportu vererek onun özgür olmasını sağlıyorum" dedi.

Pekurova, Putin'in eylülde seferberlik ilan etmesinin de talebi artıran etkenlerden biri olduğuna dikkat çekti.
 


Baby.RuArgentina adlı doğum turizmi ajansının kurucusu Kirill Makoviv ise "Mayıs 2023'e kadar tüm rezervasyonlar dolu. Bir de bekleme listesi oluşturduk" dedi.

Makoviv, "Savaşın başından bu yana talep fırladı. Hastanelerde bile Rusça reklamlar görüyorsunuz" ifadelerini kullandı.

Guardian'ın aktardığına göre doğum turizmi kapsamında Arjantin'e gitmek isteyen Rus yurttaşlar seyahat belgeleri, konaklama işlemleri ve hastane randevuları gibi hizmetler için ajanslara 1000 ila 8 bin sterlin para ödüyor.



Independent Türkçe, Guardian, USA Today

DAHA FAZLA HABER OKU