Kararlar ve seçimlerle dolu bir yıl

Başlayan yılın bedeninin belirmesiyle birlikte kaçan yıl, geride zor ve sancılı kararlar almayı gerekli kılan patlayıcı dolu alanlar ve iltihaplı yaralar bıraktı

Kolaj: Independent Türkçe

Artık yeni bir yıla yelken açıyoruz. İlk andan itibaren kemerlerimizi sıkma ihtiyacı hissediyoruz. Mesele, bir türbülanstan daha büyük ve tehlikeli.

Başlayan yılın bedeninin belirmesiyle birlikte kaçan yıl, geride zor ve sancılı kararlar almayı gerekli kılan patlayıcı dolu alanlar ve iltihaplı yaralar bıraktı.

Joe Biden'ın masasında bir sürü rahatsız edici soru duruyor; ülkesi, şimdiye kadar topraklarının bir kısmını ve altyapısının çoğunu kaybetmiş olan Ukrayna'nın damarlarına daha ne kadar silah ve milyarlar pompalayabilir?

Vladimir Putin'i küçük düşürmeden, onu savaşı genişletmeye veya Samson seçeneğine yönelmeye zorlamadan savaşı kazanmasını gerçekten engelleyebilir mi?

Volodimir Zelenski'ye, Rus ordusu tarafından ele geçirilen bölgelerden feragat etmek dahil olmak üzere, aşağılayıcı bir barışı kabul etmesi için baskı yapabilir mi? Avrupa böyle bir seçeneği benimser mi?

Putin, Şi Cinping’in Tayvan ile ödüllendirilmesini kabul etmeden Ukrayna'da ödüllendirilebilir mi?

Boyun eğip, Putin'in Ukrayna savaşı aracılığıyla başlattığı darbenin kısmen başarılı olduğunu kabul ederse, ABD'den geriye ne kalır?

Tabii iç bölünmeyi, ara seçimlerin sonuçlarını ve yaklaşan başkanlık seçimleri için yarışın yıl sonunda başlayacağını da unutmamalıyız.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Biden, Putin'in sanki bir misyonu varmış ve bedeli ne olursa olsun onu yerine getirmesi gerekiyormuş gibi davrandığını biliyor.

Misyonu, Berlin Duvarı'nı bir damla kan dökmeden yıkmayı, Sovyetler Birliği'ni tek kurşun atmadan dağıtmayı başaran Batı modelinden intikam almak.

Renkli devrimlere kucak açan ve Atlantik piyonlarını Rusya sınırlarına iten,  doların en büyük ve en şiddetli general olduğu modele misilleme yapmak.


Putin, Kremlin'deki geniş ofisinde geziniyor. Zor kararlar günlük öğün haline geldi. Geri çekilmenin imkansız olduğu bir noktaya kadar savaşa girmişti.

Orduları haritalara geri döndürmenin onları oradan çıkarmaktan daha zor olduğunu hatırlıyor. Bir aynanın önünde duruyor.

O tek seçeneği olan bir adam; ya zafer ya zafer. Diğer her seçenek intihar demek. Bunun “özel bir askeri operasyon” olmadığını biliyor.

İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en tehlikeli savaş olduğunu biliyor. Gülümsüyor. Büyükbabası Büyük Petro, zehirli Batı medyasının yokluğunda Rus haritasını genişlettiği için şanslıydı.

Stalin, tarihin en ünlü casusu olan akıllı telefonun yokluğunda savaşlarını gerçekleştirdiği için şanslıydı. Batı'nın gülümsemesini ve nezaketini unuttuğunun farkında.

Oradaki imajı, saldırıları Ukrayna'ya karanlık yayan ve mülteci dalgaları yaratan Ukraynalı Putin imajı haline geldi. Koltuğuna geri döndü.

Generallerine sitemi büyüktü; gerilemelerinin izlerini silmek için imajını lekelemek zorunda kalacaktı. Kararı zaferdi.


Kırılganlığı ve Rus gazına bağımlılığı Ukrayna savaşıyla ortaya çıkan Avrupa, sancılı sorularla ve zor kararlarla karşı karşıya bulunuyor.

Fransa, Almanya ve başka yerlerde elektrik kesilirse Avrupa'nın ilerlemesinden geriye ne kalır? Yaşlılar veya çocuklar soğuktan ölürse istikrarından geriye ne kalır?

Macron'un masasında, Scholz ve diğer Avrupalı liderlerin masalarında olduğu gibi benzeri görülmemiş sorular var;

Avrupa, Zelenski'nin "zafere kadar savaşma" ısrarının bedelini ödeyebilir mi?

Çarı yatıştırmak için boyun eğip sınırların zorla değiştirilmesini kabul edebilir mi?

Avrupa bir enflasyon, grevler, artan fiyatlar ve azalan güvenceler dalgası içinde bir arada kalabilir mi?


Şi Cinping'in masası da zor kararlardan muaf değil.

Putin'in yenilgisi, Tayvan'ı geri alma hayalini erteleyecek. Putin'in zaferi ise dünyayı ve ekonomisini önlenemez fırtınalara sürükleyebilir.

Çinli lider, kaçan yılda gergin  ip üzerinde yürümeyi başardı;

Peki ya yeni yılda bunu başarabilecek mi?

Tek olan Amerikan liderliğini devirmek istediğine şüphe yok. O da doların hegemonyasına son verme hayali kuruyor.

Ancak ülkesinin ABD ve Avrupa ile olan çıkarları çok büyük ve bunlar yaralı Rusya'nın Çin'in kucağına sığınmasıyla telafi edilemez. Hesapları zor ve hassas. Komşusu Hint devine dikkat etmeli.

Tıpkı Almanya gibi onu koruyacak dişler olmadan ekonominin ne kadar kırılgan olduğunu keşfeden Japonya'ya karşı ihtiyatlı olmalı.

Kasvetli Ortadoğu'da, Arap ülkeleri dahil olmak üzere birçok ülke, Ukrayna depremi, hükümetinin yapısı ile birlikte Binyamin Netanyahu'nun dönüşü sonrasındaki bekleme durumunun gölgesinde zor ve sancılı kararlar almak zorunda.


Baskı ve infazlara rağmen İran'ın bir yıldan diğerine protestoların etkisi altında geçtiği aşikar.

Krizde yeni olan husus, rejimin kendi içinden katı modeli dayatmaya devam etmenin istikrar için bir tehdit oluşturduğunu söyleyen çekingen seslerin yükselmesi.

Devrimin bazı evlatları, başkalarının haritalarına nüfuz etmenin İran haritasını çağın ve değişimin rüzgarlarına karşı korumayacağını biliyorlar.

Kalelerin dışarıdan esen rüzgarlarla değil, içeriden düştüklerini biliyorlar. İnsansız hava araçlarının üretimi ve pazarlanması, devrimin gölgesi altında doğanlarla, dünyayı resmi medyadan değil, telefonlarından okuyanlarla uzlaşı ihtiyacını ortadan kaldırmıyor.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen yıllarda çetrefilli kararlar aldığı Türkiye, başka tür bir kumaştan acil alınması gereken kararlarla karşı karşıya bulunuyor.

Atlantik şapkasını tamamen çıkarmadan Putin ile 'tango' dansı yapmanın büyüsüne kapılan Erdoğan'ın sarayda kalış süresini uzatacak birçok kararı almaya hazır olduğu açık ve net.

Bu, seçimler ve kararlar yılı. Erdoğan, Putin'e çeşitli hediyeler takdim etti ve Kremlin'in efendisi de ona Suriye hediyesi ile karşılık verdi.

Erdoğan büyük ihtimalle yeni yılda Beşşar Esad ile oturarak ülkesinin sınırlarını Suriye Cumhurbaşkanı'nı (ki onun da zor kararlar vermesi gerekiyor) devirmek isteyenlere açma sayfasını kapatacak.
 


Yılın son haftasında Riyad'ı ziyaret edenler, onun zor kararlar vermek zorunda olduğunu hissetmiyorlar.

Belki de yıllar önce "Vizyon 2030"u benimsediğinde, Prens Muhammed bin Selman'ın inisiyatifinde ve Kral Selman bin Abdulaziz'in tam himayesinde açılım, reform, kapsamlı kalkınma, yöntem ve zihniyetleri değiştirme yolunu seçtiğindendir.

Bunun sonuçları ekonomi, kültür ve diplomaside, Suudi Arabistan'ın G-20 zirvesindeki konumunun güçlenmesinde, büyük ekonomilerle stratejik ortaklıklarını çeşitlendirmesinde, Amerikan Başkanını ve ondan sonra Çin Başkanını kabul etmesiyle topraklarında gerçekleşen iki büyük randevuda kendini gösterdi.

Bu kararlar, Suudi Arabistan'ın Arapların zamana ayak uydurma, eşit ve rekabetçi ilişkiler kurma becerisi konusunda bir model sunarak, bölgede ilerlemenin lokomotifine dönüşmesine olanak tanıdı.

Yeni bir yıla yelken açıyoruz ve bu, kararlar ve seçimlerle dolu bir yıl.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Independent Türkçe için çeviren: Asasmedia

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU