Çin dijital yuanı benisetmek için geleneklere sarıldı

Merkez bankası dijital paralarında sürecin en ileri aşamasında Çin yer alıyor

e-CNY, Çin'de yaygın kullanılan ödeme hizmeti Alipay'de ve sosyal medya uygulaması WeChat'te de geçiyor (AP)

Çin, dijital yuan kullanımını teşvik etmek için geleneksel bir yöntemi sanal para birimiyle birleştirdi.

Her yıl 22 Ocak'ta kutlanan Çin Yeni Yılı'na hazırlanan ülkede özel günlerde insanların birbirine hediye ettiği, şans getirdiğine inanılan kırmızı zarflar dijital yuan cüzdan uygulamasına eklendi.

Hong Bao diye adlandırılan bu gelenekte Çinli yurttaşlar, içine para konan kırmızı zarfları yakınlarına hediye ediyor. Kırmızının Çinliler için anlamı ise şans ve mutluluk. Bu nedenle hediye için özellikle kırmızı zarflar seçiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

South China Morning Post'un haberine göre hükümet, bu hafta sonu geleneksel kırmızı zarfların elektronik versiyonlarını oluşturdu. Dijital yuan cüzdanı olan kullanıcılar, hediye paralarını sanal kırmızı zarflarda yakınlarına gönderebilecek.

"e-CNY" diye de bilinen dijital yuan uygulaması, kırmızı zarfın yalnızca bir kişiye gönderilmesine olanak tanıyor.

Uygulamada, yeni yıl veya doğum günleri için iyi dileklerin sıralandığı tasarımların yanı sıra "müreffeh bir Çin" dileklerini içeren zarf kapakları da sunuluyor.

Dijital yuan işlemleri, 2021'in sonunda 87,6 milyar yuana (yaklaşık 250 milyar TL) ulaşmıştı. Ancak Çin Halk Bankası verilerine göre, o zamandan beri sadece yüzde 14'lük artış gösterdi ve 10 Ekim'de 100 milyar yuana (yaklaşık 270 milyar TL) ulaştı.

Son olarak Ocak 2022'de açıklanan rakamlar, 261 milyon kullanıcının cihazına dijital cüzdan kurduğunu göstermişti. Öte yandan Çin'de 1,4 milyar insan yaşıyor.

Dijital yuan uygulaması, kripto paralardan ilham alan ama onlar gibi merkeziyetsiz olmayan başka bir sanal para türünün parçası: Merkez bankası dijital para birimi (MBDPB).

Bunlar, ülkelerin merkez bankaları tarafından üretilip dağıtılan dijital para birimleri. Kavram doğrudan Bitcoin'den esinlense de bunlar blok zinciri tabanlı olmak zorunda değil. Örneğin e-CNY blok zinciri tabanlı değilken, Venezuela'nın dijital petrosu blok zincirinde üretiliyor.

An itibarıyla 117 ülke, şu anda MBDPB'leri değerlendiriyor.

Ayrıca Ukrayna, Tayland ve Güney Afrika'nın da dahil olduğu birçok ülkenin bu paraları pilot uygulamalarda kullanıma sunduğu biliniyor.

Çin ise sürecin en ileri aşamasında.

 

Independent Türkçe, Coin Telegraph, Atlantic Council, South China Morning Post

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU