ABD'ye kaçış: Küba tarihinin en büyük kitlesel göçü yaşanıyor

Son bir yılda en az 227 bin yasadışı giriş tespit edildi

ABD Sahil Güvenlik görevlilerinin 1 Ekim'den bu yana en az 3 bin 700 Kübalıyı gözaltına aldığı bildirildi (AFP)

Fransız haber ajansı AFP, son dönemde Küba'dan ABD'ye büyük bir göç yaşandığını yazdı.

Haberde, ABD sınır güvenlik görevlilerinin, Aralık 2021-2022 döneminde Küba'dan ABD'ye en az 227 bin yasadışı giriş yapıldığını bildirdiği aktarıldı.

ABD'deki Florida Üniversitesi'nden Küba uzmanı Jorge Duany, bu sayının Karayipler ülkesi için rekor niteliğinde olduğunu söyledi.

Duany, Küba'dan ABD'ye iki büyük kitlesel göçün yaşandığını, 1980'de 125 bin kişinin, 1994'te de 34 bin kişinin ülkeye giriş yaptığını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AFP'ye konuşan ve bu yılki göç dalgasına katılarak ABD'ye giden David Gonzalez, "Küba'da umudunuzu kaybediyorsunuz" dedi.

Önce Nikaragua'ya oradan da karayoluyla ABD'ye geçtiğini söyleyen Gonzalez, toplamda 7 bin dolara yakın para harcadığını belirtti. 34 yaşındaki Kübalı, Nikaragua'ya uçak biletine 3 bin 500 dolar, karadan kendisini ABD'ye sokması için de kaçakçılara 3 bin 500 dolar verdiğini söyledi.

Küba'da ortalama aylık maaş ise 157 dolar civarında.

Gonzalez, motosikletini ve diğer eşyalarını satıp, üzerine Miami'deki arkadaşının gönderdiği parayla masrafları karşıladığını belirtti.

Gündüz ve gece hava şartlarının epey zorlayıcı olduğunu belirten Gonzalez, "En büyük korkum Küba'ya geri gönderilmekti" dedi.
 


Karayoluna alternatif olarak Küba'dan deniz yoluyla 145 kilometre giderek Miami'ye ulaşanlar da var.

2021'de ülkeyi sarsan hükümet karşıtı protestolara katıldığı gerekçesiyle 4 yıl ev hapsi cezası alan Mariana de la Caridad Fernandez, bu yolu kullanarak Miami'ye kaçanlar arasında.

20 yaşındaki Fernandez'in kız kardeşi Yaneris de protestolara katıldığı gerekçesiyle 7 yıl hapis cezası almıştı. 31 yaşındaki Yaneris de kardeşiyle birlikte ABD'ye kaçtı.

16 saat süren deniz yolcuğunun ardından, tekne kıyıya yaklaştığında atlayıp yüzmek zorunda kaldıklarını anlatan Fernandez ve Yaneris, Miami'deki sınır görevlilerinin kendilerini gözaltına aldığını belirtti.

Kardeşler, daha sonra ülkede geçici olarak kalmaları şartıyla serbest bırakıldıklarını söyledi.

Kübalılar, belirli şartları yerine getirmeleri halinde 1966'da yürürlüğe konan Küba Uyum Yasası (Cuban Adjustment Act) kapsamında kalıcı oturma izni başvurusu yapabiliyor.

ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times'a göre göçün en büyük nedenlerinden biri Küba'nın ekonomik durumu. ABD'nin uyguladığı ambargolar ve pandeminin yarattığı sorunlar, Karayipler'deki ülkenin ekonomisinin toparlanmasını epey güçleştiriyor.



Independent Türkçe, AFP, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU