Yıllık kapak

Time'ın kesintisiz olarak yayımlanmasının 100'üncü yılı, 1840'ta yayımlanmaya başlayıp 180 yaşına giren haftalık haberlerin efendisi The Economist'in gözden kaçırılmasına sebep olmasın

Görsel: TIME

Time dergisi, önümüzdeki yıl 100. yaşını dolduracak. Şimdiden hazırlandığı değişikliklerden bahsetmeye başladı.

Yayıncılık, matbaacılık veya kağıt krizi yokmuş gibi, kendinden emin ve iyimser bir tavırla konuşarak hala en çok dağıtılan basılı dergi olduğunu söylüyor (1,3 milyon kopya).

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

100 yıl önce Time, haftalık gazetecilik hayatında tam bir değişiklik yaptı. Büyük boy yerine küçük boy olarak çıkmaya başladı.

Uzun yazılar yerine kısa ve öz yazılar yayınlamaya geçiş yaptı. Artık makaleyi veya analizi kendisine geldiği şekilde kabul etmiyor, her satırını sanki bir adam yazmış gibi tek bir üslupla yeniden yazmak için özel birimler kuruyordu.

Bununla birlikte, çok sayıda yenilikçi çalışan, yazar ve dilbilimci işe aldı. Kurucusu Henry Luce liderliğinde ABD ve dünya siyasetinde geniş bir etkiye sahip oldu. Çin'e karşı tutum gibi karmaşık konularda rol oynadı.

Günlük gazeteleri okumayan ve haberleri dinlemeyen milyonlarca okuyucu için her hafta Time'ın yayımlanması, her alanda küresel olayların tablosunu sunan bir özet edinmelerini sağlıyor.

Öte yandan en önemli başarıyı, olayı veya şöhreti elde eden kişiler için Yılın Adamı (veya Yılın Kadını) başlıklı yıllık bir kapak yaptı ve hala da yapıyor.

Bu kapaklardan artık ülkelerin ve ulusların geçirdiği değişimlerin yapısını ve önemini okuyabilirsiniz.

Yılda bir kez 'Yılın Kişisi'ni seçmesi derginin genel imajıyla örtüşüyor. Newsweek gibi birçok haber dergisi Time ile rekabet etmeye çalıştı.

Time'ın doğuşundan bu yana derginin sahibi olan kurum, hayatın her yönünde 100'e yakın yayın yayınladı ve şirketin değeri 3,2 milyar dolara ulaştı.

Göreceli ve mükemmel bir başarı elde eden The Arab Week de dahil olmak üzere, Time benzeri birkaç Arap dergisi yayımlandı.

El-Havadis, kurucusu ve ilk genel yayın yönetmeni Selim el-Levzi döneminde The Arab Week'den daha fazla başarı elde etti.

Londra'da El-Mecelle dergisi ve Paris'te El-Mustakbel dergisi aynı formatta yayımlandı. Ancak Mustakbel, Arap dünyasından daha çok yazar ve tanınmış ismi bünyesinde topladı.

Aynı formülde El-Vatanu'l Arabi dergisi keskin bir üslupla yayımlandı. Ardından Londra'da Fuad Matar, sakinliği ve üslubuyla kendisine benzeyen Et-Tedamun'u yayımladı.

Time'ın kesintisiz olarak yayımlanmasının 100'üncü yılı, 1840'ta yayımlanmaya başlayıp 180 yaşına giren haftalık haberlerin efendisi The Economist'in gözden kaçırılmasına sebep olmasın.

Dağıtım sayıları birbirine yaklaşsa da iki dergi stil ve profesyonel kimlik açısından çok farklı: Biri Amerikan ekolünü temsil ediyor, diğeri İngiliz ekolünü temsil ediyor. İkisi de profesyonel düzeyde buluştukları için farklılıklarıyla başarılı oldular.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Independent Türkçe için çeviren: Asasmedia

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU