Yeni Şafak yazarı: Bu bizim tanıdığımız enflasyona benzemiyor

"1970’lerde para vardı yağ yoktu, bugün yağ var ama para yok"

Fotoğraf: AA

Yeni Şafak yazarı Yaşar Süngü, Türkiye’de resmi rakamlarla yüzde 85’i aşan enflasyon hakkında bir yazı kaleme aldı. 1970’li yıllardaki enflasyon ile bugünü kıyaslayan Süngü, “1970’lerde para vardı yağ yoktu, bugün yağ var ama para yok” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Süngü’nün bugünkü köşe yazısının bir kısmı şöyle:

Türkiye 1900’lü yılların tamamını yüksek enflasyonla yaşadı. Yağ kuyrukları 1970’li yılların enflasyon fotoğrafıdır. O dönemle bugünkü yüksek enflasyon dönemi arasında fark var mı? Var tabi ki.

1970’lerde para vardı yağ yoktu, bugün yağ var ama para yok. 1970’lerde sıkıştığında komşunun bilezikleri, akrabanın, eş dostun yastık altındaki biriktirdikleri vardı, bugün öyle destek verecek komşular ve akrabalar yok, bankalar var. 1970’lerde köyden şehre göç edenlere un, sebze, meyve desteği vardı, bugün köy yok. 1970’lerde enflasyon canavarına karşı ailelerde kanaat ve iktisat silahı vardı, bugün kanaat ve iktisat silahı yok ama israf ve lüks yaşam arzusu çok. 1970’lerde temel ihtiyaç olarak görülen şeylerin sayısı bir elin parmaklarını geçmezdi, bugün her şey temel ihtiyaç.

Bugünkü enflasyon 1970’lerdeki enflasyona benzemiyor ama yine de bizim kuşak (yarım yüzyılı devirenler) enflasyon canavarı ile nasıl mücadele edileceğini biliyor. 1970 ve 1980 kuşağı yüksek enflasyonun ve temel ihtiyaç maddelerindeki yoklukların yaşandığı dönemlerdir. Ama 1900’lü yılların son on yılı ve 2 bin doğumlu genç kuşak enflasyonla yeni tanıştığı için henüz tehlikenin büyüklüğünün farkında değil. Onlar, kredi kartlarının uyuşturucu etkisiyle geçen yılki hayat standartlarını sürdürmeye devam ediyorlar. Yapacak bir şey yok. Duvara tosladıklarında öğrenecekler.

 

Yeni Şafak

DAHA FAZLA HABER OKU