Dondurucu soğukta sokakta yatan göçmenler ABD'de yankı uyandırdı

El Paso'da OHAL ilan edildi

Meksika'dan El Paso'ya geçen hafta günde 2 bin 400'den fazla göçmenin geçtiği açıklandı (Reuters)

ABD'nin Meksika sınırındaki kenti El Paso'da dondurucu soğukta sokakta uyuyan göçmenler yankı uyandırdı. Teksas eyaletine bağlı kentin belediye başkanı Oscar Leeser göçmenlerin durumu ve her gün binlerce kişinin yakalanması gerekçesiyle olağanüstü hal (OHAL) ilan edildiğini dün duyurdu.

Demokratların kalesi El Paso, son aylarda on binlerce göçmenin Meksika sınırını geçmesiyle korkunç görüntülere sahne oluyor.
 


Başta Nikaragua, Küba ve Veneuzela olmak üzere çoğu Amerika ülkelerinden gelen göçmenler, daha iyi bir yaşam umuduyla El Paso'ya geçmeye çalışıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eski ABD Başkanı Donald Trump yönetiminde yürürlüğe sokulan 42. Madde'nin sonu yaklaştıkça göçmenlerin sayısı artıyor. Geçerlilik süresi 21 Aralık'ta son bulacak madde uyarınca sınırı yasadışı yollarla geçmeye çalışırken yakalanan mülteciler Kovid-19 pandemisi gerekçesiyle hızla sınır dışı ediliyor.

Önce İnsan Hakları (Human Rights First) örgütü, 42. Madde’yi yürürlükte tutan ABD Başkanı Joe Biden yönetiminde yüzlerce göçmenin hayatını kaybettiğini açıkladı. Üç gün önce yayımlanan raporda, kanunun kötüye kullanılmasının "halk sağlığı, sınır yönetimi ve insan hakları sorunu" olduğu iddia edildi.

Maddenin kalkmasının ardından El Paso'ya günde yaklaşık 5 bin göçmenin gelmesi bekleniyor. Bu durum göçmenler için hazırlanan barınaklarının dolup taşmasına yol açtı.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde El Paso topraklarında ABD'ye giriş için bekleyen göçmenlerin yerlerde yattığı görülüyor. Sıcaklıkların zaman zaman sıfırın altında düştüğü bölgede bazı kişiler ısınmak için alev yakıyor. Göçmenler ince battaniyelerle ısınmaya çalışıyor.
 


Belediye Başkanı Leeser göçmenlerin sayısının giderek arttığını ve uygun olmayan koşullarda yaşadığını söyleyerek OHAL ilan etti.

OHAL sayesinde göçmenler için gerekli kaynağın ve adımların atılacağını savunan Demokrat Partili siyasetçi şöyle konuştu:

İnsanlara düzgün bir şekilde davranıldığından emin olmak istedik. Herkesin güvende olduğundan emin olmak istiyoruz.

Leeser'ın yardımcısı Mario D'Agostino ise OHAL'in ardından göçmenleri başka bölgelere göndermek için ekstra ulaşım seçenekleri sağlayacağını belirtti.

 

Independent Türkçe, Reuters, The Guardian

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU