Kamuda son 36 yılda neredeyse 10 bin taşınmaz el değiştirdi

Kamu tarafından kiralanan taşınmazlarda ilk sırada Sivas yer alıyor. İktidar "kamu yararı" diyor, muhalefet ise AK Parti'nin kamu varlıklarını erittiği tespiti yapıyor

Fotoğraf: Canva

Kamu taşınmazları, kamu hizmetlerinde kullanılması için ayrılan ve tapu kütüğünde tüzel kişilik adlarına tespit edilen kamu malları. 

Kamu mallarını içine alan devlet mallarının sürdürülebilir yönetimi için ekolojik düzenin korunup gelecek nesillere aktarılması gerekiyor.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye'de özelleştirme kapsamında kamuda el değiştiren taşınmaz sayısı ile ilgili soru önergesi hazırlayıp Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'ye bazı sorular yöneltti.

Gürer, özelleştirme uygulamalarını içeren 4046 sayılı kanun çerçevesince kamuda el değiştiren konut ve taşınmazların sayısını, Kamu İktisadi Teşebbüsü'ne (KİT) bağlı kiralık genel müdürlük hizmet bina sayısını ve KİT'lere bağlı kuruluşlarda toplam kira ödenen bina sayısı ile bunların hangi kentlerde yoğunlaştığını sordu.

Soru önergesine yanıt veren Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, Türkiye'de 1986 yılından bu yana özelleştirme kapsamında kamuda el değiştirilen kamu taşınmaz sayısının 9 bin 499 olduğunu açıkladı.

Nebati, söz konusu binaların kamu yararı gözetilerek çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarına devredildiğini belirtti.

Buna göre kamu iktisadi teşebbüslerince kiralanan genel müdürlük hizmet binası sayısı 6. 

Kamu tarafından kiralanan taşınmazlarda ilk sırada Sivas yer alıyor.

Sivas'ı Sakarya, Eskişehir, İstanbul, Ankara, Yozgat, Konya, Trabzon, Balıkesir ve Giresun takip ediyor.

Muhalefet, AK Parti iktidarı döneminde kamu varlıklarının önemli ölçüde satıldığı ve taşınmazların el değiştirdiği kanaatinde.

CHP Niğde milletvekili Gürer, 2018'de dönemin Hazine ve Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın yazılı önergeye verdiği yanıttan hareketle Türkiye'de satılan kamu varlıklarıyla ilgili şu yorumu yapıyor: 
 

Ağbal 2018 yılına kadar 15 yılda özelleştirilen satılan kamu varlıkları ilgili yazılı soruma verdiği yanıtta; 101 kuruluşta bulunan kamu payları ile 10 liman, 90 elektrik santrali, 40 işletme, 11 otel/sosyal tesis, 3 bin 703 taşınmaz, 37 maden sahası, 3 gemi, 6 bin 808 kalem makine-teçhizat, 155 adet isim hakkı/marka ve araç muayene hizmetleri özelleştirildiğini ayrıca iki kuruluştaki kamu payları ile bir işletme, bin 230 taşınmaz, 95 gemi ve 102 kalem makine-teçhizat da toplam 1 milyar dolar bedelle kamu kurumlarına devredildiğini açıklamıştı. 2018 sonrası 10 şeker fabrikası özelleştirildi. Kamu bina ve arazileri de satıldı. Bu süreç devam ediyor. Kamu arazilerinin de bu bağlamda değerleri  katladı. AKP iktidarları kamu varlıklarını eritip tüketti.


AK Parti iktidara geldiği 2002 yılından bu yana KİT'lerin faaliyette bulundukları sektörlerde tekel veya belirleyici konumda olduklarını, kamu mülkiyetinin avantajlarını kullanarak riski olmayan bir ortamda çalışmalarının piyasa mekanizmasının işleyişini bozduğu görüşünde.

Bazı muhalefet partileri ise 2002'den beri yoğunlaşan taşınmaz satışlarındaki artışı mülksüzleştirme yoluyla birikim olarak yorumluyor. 

Türkiye'de özelleştirme süreci Turgut Özal döneminde 1986'da başlamıştı.

AK Parti'nin iktidara geldiği 2002'ye kadar geçen 16 yılda 8 milyar dolarlık özelleştirme işlemi tamamlanmış, CHP Ankara milletvekili Tekin Bingöl'ün 2021 Nisan'da açıkladığı rapora göre ise iktidarının 19 yılında özelleştirme miktarı 62,3 milyar doları bulmuştu. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU