İmamoğlu'na verilen hapis cezası ve siyasi yasak, dünyada nasıl yankılandı?

"Siyasi talihi bazen Erdoğan'ınkini andırıyor"

İmamoğlu'nu desteklemek için dün büyük bir kalabalık İstanbul'da bir araya gelmişti (Reuters)

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında Yüksek Seçim Kurulu üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle verilen iki yıl 7 ay 15 günlük hapis cezası ve siyasi yasak, dünya gündeminde de tartışıldı.

The Independent: Öfke yarattı

The Independent, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın en popüler siyasi rakibi hapse mahkum edildi ve siyasetten men edildi" başlıklı haberinde, İmamoğlu'nun gelecek yılki seçimlerden men edilme ihtimalinin öfke yarattığını yazdı.

Guardian: Baskıların son adımı

Birleşik Krallık'ın (BK) önde gelen gazetelerinden Guardian ise kararı "Seçimlerde Erdoğan'ın en büyük rakibi olan Cumhuriyet Halk Partisi'nden (CHP) önemli figürlere yönelik baskıların son adımı" olarak değerlendirildi.

Haberde CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'na devlete, kamu görevlisine ve cumhurbaşkanına hakaret gerekçesiyle verilen 4 yıl 11 ay 20 günlük hapis cezası ve siyasi yasak da hatırlatıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

BBC: Muhalifler aday çıkarmakta güçlük yaşayabilir

BK'nin kamu yayımcısı BBC, "İmamoğlu'na kamu görevlilerine hakaretten hapis cezası" başlıklı haberinde, İBB başkanının seçimlere katılamama ihtimaline dikkat çekerek, "bunun muhalefet partilerinin Erdoğan'a karşı aday çıkarmakta güçlük yaşamasına neden olabileceğini" yazdı.

Reuters: Halk seçimlerde yanıt verecek

İmamoğlu hakkındaki kararı "Türk mahkemesi Erdoğan'ın rakibine siyasi yasakla hapis cezası verdi" başlığıyla aktaran ülkenin önde gelen haber ajanslarından Reuters, "halkın bu karara haziranda düzenlenecek seçimlerde yanıt vereceği" değerlendirmesini yaptı.

FT: İmamoğlu'nun siyasi talihi Erdoğan'ınkini andırıyor

BK'nin tanınmış gazetelerinden Financial Times ise kararın "İmamoğlu'nun gelecek yılki seçimlerde Erdoğan'a rakip olma ihtimalini tehdit ettiğini" yazdı.

Haberde, Erdoğan'ın İstanbul belediye başkanıyken 1998'de okuduğu bir şiir nedeniyle siyaset yasağı alıp 4 ay hapis yattığı hatırlatılarak, "İmamoğlu'nun siyasi talihi bazen Erdoğan'ınkini andırıyor" dendi.

Der Spiegel: İmamoğlu yükselen bir siyasi yıldız

Almanya'nın önde gelen gazetelerinden Der Spiegel'da yer alan haberde, "2019'da seçildiğinden beri İmamoğlu'nun yükselen bir siyasi yıldız ve Erdoğan'ın 2023'teki muhtemel rakiplerinden biri olarak görüldüğü" ifade edildi.

Almanya Dışişleri Bakanlığı'nın Twitter hesabından yapılan açıklamadaysa karar "demokrasiye ağır bir darbe" diye nitelendi.
 


France 24: Mahkemeler Erdoğan'ın iradesine teslim oldu

Fransa'nın önde gelen haber kuruluşlarından France 24, haberinde karara dair ihtilaflı görüşleri paylaşarak, "eleştirmenler mahkemelerin Erdoğan'ın iradesine teslim olduğunu, hükümetse yargının bağımsız olduğunu söylüyor" ifadelerine yer verdi.

Greek Reporter: Erdoğan'a rakip olmasını engelleyebilir

Yunan haber sitesi Greek Reporter, İmamoğlu'nun "haziranda düzenlenecek seçimlerde Erdoğan'a meydan okuyabilecek en popüler kişi" olduğunu yazdı.

Öte yandan cezanın onanması durumunda İmamoğlu'nun seçimlerde Erdoğan'a rakip olmasının engellenebileceği yorumu da yapıldı.

Bloomberg: Borsa düşüşle kapandı

ABD'nin tanınmış medya kuruluşlarından Bloomberg, mahkeme kararını "Erdoğan'a meydan okuyan siyasetçinin politik kariyeri risk altında" başlığıyla haberleştirdi.

Gelişmenin ardından dün BİST 100 Endeksi'nin günü yüzde 3,6 düşüşle kapattığına ve TL'nin yüzde 0,2 değer kaybettiğine dikkat çekildi.

WP: Adil seçimlere dair endişeler arttı

Washington Post'un "Türk mahkemesi Erdoğan'ın rakibini yetkililere hakaretten hapis cezasına çarptırdı" başlıklı haberindeyse kararın "muhalif siyasetçilerin gelecek seçimlerde adil şekilde yarışmasının engelleneceğine dair endişeleri artırdığı" değerlendirmesi yapıldı.
 


NYT: Kayyum eleştirileri etkili oldu

New York Times'ın haberinde, İBB başkanına karşı açılan davada, İmamoğlu'nun 2019'da onlarca Kürt belediye başkanının görevlerinden alınıp yerlerine kayyum atanmasına dair eleştirilerinin önemli rol oynadığı savunuldu.

Haberde, Erdoğan'ın "devletin geniş alanları üzerindeki nüfuzunu kendi iktidarını güçlendirip rakiplerini engellemek amacıyla kullanarak, Türkiye'yi daha fazla otoriterliğe ittiği" iddiasına da yer verildi. 

AP: Hapis ve siyaset yasağı

ABD merkezli haber ajansı Associated Press, gelişmeyi "Türk mahkemesi İstanbul Belediye Başkanı'na hapis ve siyaset yasağı verdi" başlığıyla haberleştirdi.

Politico: Rakibi bertaraf etme çabası

ABD'nin tanınmış haber kuruluşlarından Politico, "Eleştirenler, kararın gelecek seçimlerde Erdoğan'ın en büyük rakibini bertaraf etme çabası olarak görüyor" ifadelerine yer verdi.

Haberde, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel'in "Bu adil olmayan ceza, insan haklarına saygı, temel özgürlüklere saygı ve hukukun üstünlüğüyle tutarsız" sözleri de paylaşıldı.

WSJ: Popüler rakibe darbe

Wall Street Journal, "yükselen siyasi muhalefetin sembolü" diye nitelediği İmamoğlu'nun anketlerde Erdoğan'la baş başa gittiğini yazdı. Haberde kararın "Erdoğan'ın popüler rakibine darbe vurduğu" yorumuna da yer verildi.

Al Monitor: Kılıçdaroğlu orada değildi

Ortadoğu üzerine analizler sunan ABD merkezli Al Monitor haber sitesinde, İmamoğlu'nun muhalifler tarafından "Erdoğan'ı koltuğundan edecek kişi" olarak görüldüğü ifade edildi.

Haberde ayrıca "Saraçhane'de toplanan yüzlerce kişi arasında bir isim bariz şekilde eksikti: CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Berlin'e ziyarete gitmişti" ifadelerine de yer verildi. 

RT: Erdoğan'ın rakibine ceza

Rus devleti destekli Russia Today ise "Erdoğan'ın rakibi ‘hakaret' içerikli konuşma nedeniyle hapis cezası aldı" başlıklı haberinde, cezanın onanması durumunda İmamoğlu'nun muhalefetin ortak adayı olma ihtimalinin ortadan kalkacağına dikkat çekildi. 
 

imamoğlu.jpg
İmamoğlu, kararın ardından kendisine destek vermeye gelen kalabalığa yaptığı konuşmada "2023'teki seçimlerde bu ülkenin üstüne çökmeye çalışan zihniyeti hep birlikte göndereceğiz" ifadelerini kullanmıştı (Reuters)


Times of Israel: Muhalefet henüz aday çıkaramadı

İsrail'in önde gelen gazetelerinden Times of Israel'da yer alan haberde, İmamoğlu hakkındaki kararın muhalefetin, gelecek yılki seçimlerde Erdoğan'a karşı henüz aday çıkaramadığı bir döneme denk geldiğine işaret edildi. 

Xinhua: İstanbul Belediye Başkanı'na hapis cezası

Çin'in resmi haber ajansı Xinhua ise gelişmeleri "Türk mahkemesi İstanbul Belediye Başkanı'na hapis cezası verdi" başlığıyla yayımladı.

The National: Erdoğan'ın güçlü bir rakibi

Birleşik Arap Emirlikleri'nin tanınmış gazetelerinden The National'ın haberinde İmamoğlu, "Erdoğan'ın güçlü bir rakibi" diye nitelendi.

"Gelecek yıl düzenlenecek seçimlerin Erdoğan için en büyük siyasi sınav" olacağına da dikkat çekildi. 
 


Avrupa Birliği'nin yasama organı Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor da Twitter'dan İmamoğlu'yla fotoğrafını paylaşarak, "Olanaksız görünüyordu ama oldu. İmamoğlu, ‘bir kamu yetkilisine hakaret ettiği' iddiasıyla iki yıl 7 ay hapis cezasına çarptırıldı ve siyasi yasak aldı. Çok üzücü bir gün" ifadelerini kullandı.



Independent Türkçe, Guardian, BBC, RT, Politico, New York Times, Washington Post, AP, France 24, Der Spiegel, The Independent, Reuters, FT, Greek Reporter, Bloomberg, Wall Street Journal, Al Monitor, Times of Israel, Xinhua, The National

DAHA FAZLA HABER OKU