Kılıçdaroğlu, İmamoğlu'nun davası ile Almanya programının çakışmasını değerlendirdi: Beraat bekliyordum

CHP lideri Kılıçdaroğlu davaya bakan hakimin "Bu ifade Soylu'ya söylenmiştir" ifadesini hatırlatarak "Bunun üzerine beraat beklersiniz" diye konuştu

Fotoğraf: CHP

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Halk TV yayınına konuk oldu.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na verilen hapis cezası ve siyasi yasağı değerlendiren Kılıçdaroğlu "Anadolu'da güzel bir söz vardır. Zalimin erken gitmesi için zulmün artsın derler. Saray iktidarının da yaptığı bu" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

CHP lideri şunları kaydetti:

Tek kişilik hükümet. Yasama, yargı kendisine bağlı, yürütme organının başında. İstediği yere hakim atayıp, istediği hakimden karar çıkartabiliyor. Kendisinin önüne çıkacak engellerin, İstanbul'un rantlarını devşirmek istiyor. İstanbul'u kaybetmesi onun için yara oldu. Çünkü 'İstanbul'u kaybeden Türkiye'yi kaybeder' demişti. İstanbul'u kaybetti, şimdi Türkiye'yi de kaybediyor.

"Asla ve asla zalimin karşısında bir milim geri adım atmayacağız"

Yargının bağımsız olmadığını belirten Kılıçdaroğlu "Yargıç, hukukun üstünlüğü ve vicdanına göre değil saraydan gelen talimata göre karar veriyor. Bu milli iradeye darbedir" dedi.

Kılıçdaroğlu şöyle devam etti:

Bu tablo bizim alışkın olmadığımız, demokrasilerde yaşanmaması gereken bir tablo. Bu tablo maalesef Türkiye'de aşama aşama hayata geçiriliyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız benzer bir tablo ile karşılaşmıştı. Ona da 100 küsür yıl ceza isteniyordu. İstanbul İl Başkanımıza siyasi yasak getirildi. Sanıyorlar ki CHP, CHP lideri geri adım atar. Asla ve asla zalimin karşısında bir milim geri adım atmayacağız. Bu ülke sahipsiz değildir. Bu ülkenin halkı demokrasiye aşıktır.    

Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala'nın davalarını hatırlatan Kılıçdaroğlu "Osman Kavala niye içeride AİHM kararına rağmen? Selahattin Demirtaş yargı kararına rağmen neden içeride? Avukatlar içeride. Askeri öğrenciler içeride, öğrenciler darbe mi yapar? Buna benzer haksızlıklar var. Türkiye'de bir değişim, dönüşüm yaşanıyor. Türkiye'de demokrasinin nasıl olduğunu göreceksiniz. Göstereceğiz" diye konuştu.

İmamoğlu hakkında verilen hapis cezasının onanacağını düşünmediğini ifade eden CHP lideri, "Bu ülkenin namuslu hakimleri, savcıları var. Bu adaletsizliğe 'dur' diyeceklerdir. Vicdan sahibi olan her yargıç, bunun ne kadar haksız bir uygulama olduğunu fark eder" ifadesini kullandı.

"Normalde beraat bekliyoruz"

Kılıçdaroğlu, dava sırasında Almanya'da olmasına ilişkin soruyu da yanıtladı. Dünkü duruşmada erteleme ya da beraat beklediklerini söyleyen Kılıçdaroğlu, "Mahkemede tuhaf şeyler oldu" dedi.

Kılıçdaroğlu "Bu davanın böyle sonuçlanacağını tahmin ediyor muydunuz?" sorusuna ise "Emin olun hayır. Yargıcın tutanaklara geçen 'Bu ifade Soylu'ya söylenmiştir' ifadesi var. Bunun üzerine beraat beklersiniz" yanıtını verdi.

Kılıçdaroğlu şöyle devam etti:

Benim İngiltere'ye, ABD'ye, Almanya'ya gidişim Türkiye'nin hızla büyümesi, kalkınmasıdır. Bu gezileri yaparken telefon açıp 'Ben geliyorum, hazır mısınız?' değil. Uluslararası ilişkilerde belli bir zaman dilimi var. Belli bir zaman dilimi içinde randevular alınır. Bizde Almanya'ya bu çerçeve içinde gittik. Vizyon toplantısını yaptık üçüncü ayağı Almanya vardı. Gerçekten de Türkiye'nin önemli finans kaynaklarına ihtiyacı var. Bunun için bu programları yaptık. Normalde davaya bakıldığı zaman beraat edilmesi gereken bilir kişi raporu, tanık gazeteciler var, daha önceki duruşmada tutanağa geçen ifadeler var. Normalde beraat bekliyoruz. Arkadan beklemediğimiz bir olay. Üzülerek ifade edeyim yaptığımız görüşmeleri kesmek zorunda kaldım. Tarifeli bir uçak o saatte yoktu, hemen bir özel uçak ayarladık. Arkadaşlarımla beraber Türkiye'ye döndüm.

"Aday sürecini etkilemez"

Kılıçdaroğlu, ayrıca İmamoğlu'na ceza verilmesinin cumhurbaşkanlığı aday belirleme sürecini etkilemeyeceğini ifade etti.

CHP lideri "Biz öteden beri attığımız her adımı belli bir kararlılıkla ve bilgi birikimi şeklinde ilerlediğini biliyoruz. Altı liderin ortak iradesiyle bir metni çıkarmaya çalışıyoruz. Altı liderin altında güçlü kadrolar var" diye konuştu.

 

 

 

Halk TV, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU