Eski Peru Başbakanı Bellido: Castillo, kendisini cumhurbaşkanlığından eden bildiriyi okurken ilaç etkisi altındaydı

"Metni okuduğunu bile hatırlamıyor"

Yüksek Mahkeme, perşembe günkü kararında Castillo'nun kaçma olasılığına karşı önlem olarak 7 gün gözaltında tutulacağını duyurmuştu (Reuters)

Eski Peru  Başbakanı Guido Bellido, bu hafta cumhurbaşkanlığı görevinden alınan Pedro Castillo'nun kongreyi feshettiğini duyururken "ilaç etkisi altında" olduğunu savundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kongre üyesi Bellido, Twitter'dan yaptığı paylaşımda metnin başkası tarafından yazıldığını ve Castillo'ya zorla okutulduğunu ileri sürdü.

Başkent Lima'da gözaltında tutulduğu karakolda eski devlet başkanını ziyaret eden Bellido, çıkışta yaptığı açıklamada Castillo'yla konuştuğunu ve kendisine metni okuduğunu bile hatırlamadığını söylediğini savundu.

29 Temmuz - 6 Ekim 2021'de Castillo hükümetinin ilk başbakanı olan Bellido, eski liderin akıl sağlığını da sorgulayarak şunladı söyledi:

Castillo'nun o bildiriyi okurken içinde bulunduğu psikolojik durum, yapıp ettiklerinin kontrolünde olmadığını gösteriyor. Bu da kendisine ilaç verilmiş olabileceğine işaret ediyor. Acilen toksikoloji testi yapılması lazım.

Eski liderin avukatı Guillermo Olivera da benzer bir iddiada bulundu.

Olivera, Castillo'nun bildiriyi okumadan önce kendisine su verildiğini, bunu içince de sersemlediğini öne sürdü.

İçeceğe ilaç katılmış olabileceğini savunan avukat, "Herkes onun metni okurken titrediğini gördü" dedi.

Neler olmuştu?

53 yaşındaki Castillo, 7 Aralık'ta kendisiyle ilgili yapılacak azil görüşmeleri başlamadan önce kongreyi feshettiğini duyurmuştu.

Yolsuzluk suçlamalarıyla 17 ay içinde üç kez hakkında gensoru önergesi verilen Castillo, kongreyi darbe teşebbüsüyle suçlamıştı.

Bunun üzerine patlak veren siyasi krizde kabineden 6 bakan istifasını açıklamıştı.

Castillo'nun fesih kararına rağmen 130 sandalyeli kongrede azil görüşmelerine devam edilmişti. 101 parlamenter Castillo'nun görevden alınması yönünde oy kullanırken, sadece 6 milletvekili karşı oy vermişti. 10 vekil de oylamaya katılmamıştı.
 


Bunun üzerine azledilen Castillo, Lima'da polis tarafından gözaltına alınmıştı.

Castillo'yu darbe girişimle suçlayan Anayasa Mahkemesi Başkanı Francisco Morales de yasalara göre, fesih kararına karşı çıkan eski devlet başkanı yardımcısı Dina Boluarte'nin görevi devralması gerektiğini söylemişti.
 


Böylelikle bir gecede ilk kadın devlet başkanı olan Boluarte, 8 Aralık'ta yemin ederek göreve başlamıştı.

Boluarte, halefinin resmi görev süresinin sona erdiği 26 Temmuz 2026'ya kadar ülkeyi bizzat kendisinin yöneteceğini açıklarken, azil kararına tepki gösteren kesimler eylem yapmıştı.



Independent Türkçe, AFP, AA, Telesur English

DAHA FAZLA HABER OKU