Birleşik Krallık'ın Göç Bakanı sığınmacılara yeni kısıtlamalar getirileceğini söyleyerek yabancı öğrencileri hedef aldı

"Bu, gelenlere nasıl davrandığımıza bakmak demek; böylece kimse Birleşik Krallık'a gelmenin kolay lokma olduğunu düşünmeyecek"

(Reuters)

Birleşik Krallık'ın (BK) Göçten Sorumlu İçişleri Bakan Yardımcısı, BK'nin "kolay lokma" olmadığını açıkça ortaya koymak için Manş Denizi'ni geçen sığınmacılara yönelik yeni bir engellemenin yolda olduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Robert Jenrick, uluslararası öğrencilere de saldırarak onları, "ailelerini BK'ye getirmenin kaçamak yolu" olarak eğitimlerini kullanmak ve kamu hizmetlerine daha fazla "yük bindirmekle" suçladı.

Ancak Jenrick, Muhafazakar Partililerin bu meseleyle ilgili telaşı artarken, bunun küçük teknelerle gelen göçmen krizine hızlı bir çözüm sunmadığını da itiraf ederek şöyle dedi:

Uzun yıllar boyunca devam edebilecek bir sorun bu.

2022'de Manş'ı geçen toplam kişi sayısının yıl sonuna kadar 50 bine ulaşması beklenirken, İçişleri Bakanı Suella Braverman, Manş Denizi'ni geçen kişi sayısını azaltmak için gelecek hafta yeni öneriler sunacak.

Duyurudan önce Jenrick şunları söyledi:

Göç sistemimizi amacına uygun şekilde yeniden oluşturmalıyız. Bu, her şeyin [merkezinde] caydırıcılığın bulunduğu bir sistem oluşturmak anlamına geliyor.

Bu aynı zamanda gelenlere nasıl davrandığımıza bakmak da demek; böylece kimse BK'ye gelmenin kolay lokma olduğunu ve BK'nin mükerrer iltica taleplerinde bulunanlar için komşumuz Avrupa Birliği'nden daha iyi bir yer olduğunu düşünmeyecek.

10 Numara'nın (BK Başbakanlık Konutu ve Ofisi -ed.n.), BK'de okuyanların bakmakla yükümlü olduğu kişilerle ilgili daha sert kurallar getirmeyi de değerlendirdiği bilinse de Jenrick, eğitim alanların gerekçelerini sorgulayarak daha da ileri gitti.

Jenrick, GB News'a verdiği demeçte, "Ailelerini BK'ye getirmenin ve uzun süre burada kalmanın kaçamak yolu olarak üniversitelere gelenler var" dedi.

Çok önemli sayıda kişi BK'de yaşam kurmanın yolu olarak bunu kullanıyor. Bu, net göç üzerinde büyük bir itici güç.

Hepimiz göçün ekonomiye ve topluma bazı faydalar sağlayabileceğini görebiliriz ancak nispeten küçük bir ülke olduğumuz noktasından hareket ediyorum; burada konut yetersizliği var, kamu hizmetleri şu anda önemli ölçüde zorlanıyor.

Braverman, Arnavutluk'tan gelen genç erkek sayısındaki büyük artışın ardından, talepleri başarısız olan sığınmacıların bir an önce ülkeden çıkarılmasını sağlamak için Arnavutluk'la daha iyi bir geri kabul anlaşması yapmak istiyor. Ancak Afganistan ve Suriye gibi yüksek başarı oranına sahip ülkelerden gelen adaylar için gereklilikler hafifletilebilir ve ilk güvenlik ve kimlik kontrolleri yapıldıktan sonra daha fazla takip değerlendirmesi gerekmeyebilir.

Yeni engellemenin hayata geçirilmesinin biraz zaman alabileceğini ima eden Jenrick, "Sadece 4 haftadır işimizin başındayız ve kesin sonuçlara varamadık" dedi.

Jenrick öğrenciler konusunda şunları söyledi:

Öğrencilerin aile üyelerini yanlarında getirmelerine ilişkin çok özgürlükçü kurallarımız var ve bu da gözden geçirmek istediğimiz bir şey.

Buraya doktora yapmak için geldiyseniz ve uzun süre BK'de kalıyorsanız, eşinizi de yanınızda getirebileceğiniz doğru ancak bu işte son birkaç haftada gördüğüm rakamlar, sorunun bundan çok daha büyük olduğunu gösteriyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU