San Francisco'da polisin "katil robotlar" kullanmasına izin çıktı

Polis sözcüsü, "Bu şekilde donatılmış robotlar yalnızca ekstrem koşullarda masumların hayatının kurtarılması veya daha fazla kayıp vermelerinin önlenmesi için kullanılabilir" dedi

Alman sivil toplum kuruluşu "Facing Finance"in katil robotlar diye adlandırdığı robotları yasaklama çağrısı yaptığı "Katil Robotları Durdurun" kampanyası kapsamında düzenlenen gösteriye katılanlar (DPA/AFP)

San Francisco'da yasa yapıcıların salı günü tartışmalı bir yeni tasarıyı onaylamasının ardından polis, insanları öldürebilecek robotları acil durumlarda kullanabilecek.

Karar, siyasi açıdan liberal San Francisco Denetim Kurulu'nda kolluk kuvvetlerine destek konusundaki fikir ayrılıklarını yansıtan, yoğun duygusallıktaki bir tartışmanın ardından alındı. Oylama 8'e karşı 3 oyla sonuçlandı ve çoğunluk, insan hakları ve diğer polis gözetim gruplarının güçlü itirazlarına rağmen polise bu seçeneği sunmayı kabul etti.

Muhalifler, bu yetkinin yoksullara ve azınlık topluluklarına karşı zaten fazla saldırgan olan polis gücünün daha fazla askerileşmesine yol açacağını söyledi.

Tasarıyı tüm kurula ileten komite üyesi denetmen Connie Chan, güç kullanımıyla ilgili endişeleri anladığını fakat "eyalet yasalarına göre bu ekipmanların kullanımını onaylamaları gerektiğini" söyledi.

İşte buradayız ve bu kesinlikle kolay bir tartışma değil.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

San Francisco Polis Teşkilatı (SFPD), önceden silahlandırılmış robotlara sahip olmadığını ve robotları silahlandırmayı planlamadığını açıkladı.

Fakat SFPD sözcüsü Allison Maxie yaptığı açıklamada, insan hayatı söz konusu olduğunda departmanın "temas kurmak, etkisiz hale getirmek veya şiddete başvuran, silahlı ya da tehlikeli şüphelinin kafasını karıştırmak için" patlayıcı yüklerle donatılmış robotlar kullanabileceğini söyledi.

Maxie, "Bu şekilde donatılmış robotlar yalnızca ekstrem koşullarda masum hayatların kurtarılması veya daha fazla kaybın önlenmesi için kullanılabilir" dedi.

Denetçiler salı günü, tasarıyı değiştirerek memurların robotları ancak alternatif güç veya gerginliği azaltma taktiklerine başvurduktan ya da şüpheliyi bu alternatif yollarla zapt edemeyecekleri sonucuna vardıktan sonra kullanabileceklerini belirtti. Sadece sınırlı sayıda yüksek rütbeli polis memuru, robotların ölümcül bir güç seçeneği olarak kullanılmasına izin verebilecek.

SFPD, San Francisco polisinin şu anda bombaları değerlendirmeleri veya görüşün düşük seviyede kaldığı durumlarda göz vazifesi görmeleri için yerde kullanılan bir düzine robota sahip olduğunu söylüyor. Polis yetkilileri robotların 2010 ile 2017 arasında edinildiğini ve bir kez bile patlayıcı cihaz götürmekte kullanılmadıklarını söyledi.

Ancak bu yıl polis ve şerif teşkilatlarının askeri sınıf ekipmanları envantere kaydetmeleri ve kullanmaları için onay almalarını gerektiren yeni bir Kaliforniya yasasının yürürlüğe girmesinin ardından açık bir yetkilendirme gerekiyordu.

Eyalet yasası geçen yıl meclis üyesi olduğu dönemde San Francisco Şehri Başsavcısı David Chiu tarafından yazıldı. Yasaya göre, topluluklar üzerinde olumsuz etkisi olan askeri sınıf silahların edinilmesi ve kullanılması konusunda halka bir forum ve söz hakkı verilmesi amaçlanıyor.

Federal bir program kapsamında yerel kolluk kuvvetlerine destek olmak için uzun zamandır el bombası fırlatıcıları, kamuflaj üniformaları, süngüler, zırhlı araçlar ve diğer ihtiyaç fazlası askeri ekipmanlar dağıtılıyor.

2017'de dönemin ABD Başkanı Donald Trump, selefi Barack Obama'nın 2015'te rafa kaldırdığı bu Pentagon programını yeniden canlandıran bir kararname imzalamıştı. Obama'nın bu kararı, biraz da Michael Brown'ın vurularak öldürülmesinin ardından Missouri eyaletinin Ferguson kentinde düzenlenen protestolarda askeri teçhizat kullanımına yönelik öfkeyle tetiklenmişti.

San Francisco polisi salı günü geç saatlerde yaptığı açıklamada, ordudan hiçbir fazla robot edinilmediğini fakat federal hibe parasıyla bazı robotlar satın alındığını söyledi.

San Francisco Körfezi'nin diğer tarafında, Oakland Polis Teşkilatı da halkın tepkisi üzerine benzer bir tasarıyı geri çekti.

Dallas polisi, halihazırda 5 polis memurunu öldürmüş bir keskin nişancıyı patlayıcılarla öldürerek, ABD'de uzaktan kumandalı robotları ölümcül güç olarak kullanan ilk polis teşkilatı olmuştu.

Ajanslardan da yararlanılmıştır



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU