Boston Dynamics, robotlarını silahlandırmama sözü verdi

Şirket, "Uzaktan veya otonom çalıştırılan robotlara silah eklemek... yeni zarar riskleri ve ciddi etik sorunlar doğuruyor" açıklamasını yaptı

(Reuters)

Boston Dynamics ve bir dizi robot şirketi, ürünlerini silahlandırmayacaklarını taahhüt ediyor.

İlk kez Axios tarafından haberleştirilen bir mektupta şirketler, "Uzaktan veya otonom çalıştırılan, halkın yaygın olarak erişebildiği, insanların yaşayıp çalıştığı ve robotların daha önce erişemediği yerlerde gidebilen robotlara silah eklemenin yeni zarar riskleri ve ciddi etik sorunlar doğurduğunu" söylüyor.

Boston Dynamics'in yanı sıra Agility Robotics, ANYbotics, Clearpath Robotics, Open Robotics ve Unitree Robotics, "İleri düzeyde hareketli genel amaçlı robotlarını veya kendi geliştirdikleri, ileri düzeyde robotiğe olanak veren yazılımı silahlandırmayacaklarını ve başkalarının bunu yapmasını desteklemeyeceklerini" belirtti.

Mümkün olduğunda, müşterilerimizin amaçladığı uygulamaları olası silahlandırmayı önlemek için dikkatlice gözden geçireceğiz. Bu riskleri önemsizleştirebilecek veya azaltabilecek teknolojik özelliklerin gelişimini araştırmaya da söz veriyoruz.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bununla birlikte şirketler, "ulusların ve devlet kurumlarının kendilerini savunmak ve yasalarını korumak için kullandıkları mevcut teknolojilere" karşı çıkmadıklarını da söylüyor.

Boston Dynamics'in robot köpeği Spot, özellikle polis departmanlarının bu makineyi kullanırken görülmesiyle (bilhassa da ABD'deki ve diğer ülkelerdeki polis vahşetine yönelik eleştirilerin ardından) endişe yaratmıştı.

Honolulu'da polis departmanı, havalimanı yakınında devletin yönettiği bir çadır kentte kullanılmak üzere kendi Spot'unu satın almak için federal pandemi yardım parasından yaklaşık 150 bin dolar harcamıştı.

Hawaii Amerikan İnsan Hakları Birliği Hukuk Direktörü Kim Jongwook, "Bu kişiler evsiz olduğu için bunu yapmakta sorun olmadığı düşünülüyor" dedi.

Pandemi bittikten sonra bir noktada farklı kullanımlar için tekrar ortaya çıkacak.

2020'de New York Polis Departmanı (NYPD), "Digidog" diye yeniden isimlendirdikleri mavi bir Spot kullanıyordu. Digidog sosyal medyada viral oldu ve halkın tepkisini çekti. NYPD sonunda robotu iade etti.

Boston Dynamics ve diğer şirketler makinelerini silahlandırmayabilir ama diğer şirketler ve kurumlar bunu yapacaktır.

Görünüşe göre modifiye edilmiş bir Çinli robotik evcil hayvan olan ve bomba atarla donatılmış bir robot köpek, yakın zamanda bir Rus silah fuarında tanıtıldı.

Üretici firma Unitree Robotics, robotlarının silahlandırılmasına karşı herhangi bir koruma sağlamıyor gibi görünüyor ancak şartlar ve koşullar sayfasında, "yetkisiz modifikasyondan" kaynaklanan hasarların satış garantisi kapsamında olmayacağı uyarısı var.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU