Trump platforma geri alınsa da Twitter'a açtığı davadan vazgeçmiyor

Trump'ın hesabı sitede yeniden aktif hale gelse de eski ABD Başkanı hesabını henüz kullanmadı

(AFP)

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ı, Twitter'dan men edilmesinin ardından açtığı davada temsil eden avukat, şirketin yeni sahibi Elon Musk tarafından platforma yeniden dahil edilmesine rağmen Trump'ın davayı geri çekmeyeceğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Avukat John Cole, Bloomberg News'e yaptığı açıklamada, şirket davayı resmen çözmek için bir anlaşma yapmadığı sürece Trump'ın, davanın Kaliforniya'daki federal yargıç tarafından reddedilmesine itiraz etmeye devam edeceğini belirtti.

Cole, "İşleri kendi başınıza yapamazsınız, karşı tarafla konuşmalı ya da beklemelisiniz" dedi.

İşin içinde onu geri almaktan daha fazlası var, bu yüzden bir şeyler bulup bulamayacağımızı görmek için konuşmak istiyoruz.

Hakkında iki kez azil soruşturması başlatılan eski ABD Başkanı davayı Temmuz 2021'de, dönemin CEO'su Jack Dorsey'in 6 Ocak'ta Kongre Binası'na yapılan saldırının ardından Trump'ın hesabının platformda kalıcı olarak askıya alındığını açıklamasından 6 ay sonra açmıştı.

Trump, şirkete karşı açtığı davada, önde gelen Demokratların daha önce, başkanlığı sırasında işe alımları ve işten çıkarmaları duyurmak, politika kararlarını açıklamak ve gerçek veya öyle görünen siyasi rakiplerine karşı taciz ve tehditleri kışkırtmak için kullandığı platforma erişiminin yasaklanması gerektiğini öne süren açıklamalar yaptığından, engellenmesinin ABD Anayasası Birinci Değişikliğini ihlal eden bir devlet eylemi olduğunu iddia etmişti.

Mayısta ABD Bölge Yargıcı James Donato, Twitter'ın davayı reddetme talebini kabul ederek, "bir avuç seçilmiş yetkilinin yorumlarının, 'devletin sorumlu olduğu bir kararın belirleyicisi olmaktan' çok uzak olduğunu" yazarak Demokrat yasa koyucuların yorumlarından "Twitter'ın veya başka bir dinleyicinin açık bir devlet kuralını anlayabileceği sonucuna varmanın makul olmadığını" eklemişti.

Sonraki ay Trump, Yargıç Donato'nun kararını ABD 9. Temyiz Mahkemesi'ne temyize götüreceğini bildiren belgeleri sunmuştu; mahkeme sözlü yargılama için henüz bir tarih belirlemedi. Ancak geçen haftalarda Musk, sitede yayımladığı bilimsel olmayan bir ankete dayanarak eski ABD Başkanı'nın hesabının tekrar kullanıma açıldığını duyurmuştu.

Trump'ın ayrıca kendi sosyal medya girişimi Truth Social'la yapılan anlaşma uyarınca Twitter'a tam zamanlı dönmesinin sözleşme gereği yasak olduğu bildiriliyor. Avukatı Cole, Bloomberg'e yaptığı açıklamada, eski ABD Başkanı'nın kendisine, Twitter'la "ilgilenmediğini" ancak fikrinin "değişebileceğini" söylediğini ifade etti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU