BM: Kuzey Kore kaçma teşebbüsünde bulunan mahkumları infaz ediyor

İnsan Hakları Konseyi, gözaltı merkezlerinde dayak, zorla çalıştırma ve suistimaller yaşandığı uyarısında bulunuyor

Kuzey Kore'de insan hakları ihlali iddialarına tepki veren göstericiler ülkenin lideri Kim Jong-un'un üzeri çarpılı posterlerini taşırken (AP)

Birleşmiş Milletler (BM) raporuna göre Kuzey Kore cezaevlerinden kaçma girişiminde bulunan mahkumlar alenen idam edilirken, diğer tutuklularsa cinsel şiddete maruz kalıyor ve coplarla dövülüyor.

BM Genel Kurulu’na sunulan raporda, gardiyanların mahkumların kıyafetlerini çıkarıp para ve gizlenmiş nesneleri bulmak için bu kişilerin üstlerini defalarca aradığı, tutukluların kaldığı hücrelerin uzanamayacakları kadar kalabalık olduğu belirtiliyor.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM İnsan Hakları Konseyi’nin eskiden mahkumiyet yaşamış ve büyük çoğunluğunu ilk olarak Çin’e kaçan kadınların oluşturduğu Kuzey Korelilerin ifadelerini analiz ettiğini kaydetti.

Guterres, İnsan Hakları Konseyi’nin Kuzey Kore’den kaçmış 330’dan fazla mahkumla eylül - mayıs döneminde görüştüğünü söyledi.

Eski mahkumlar güvenlik görevlilerinin “kişilerin yaşam, özgürlük ve emniyette olma haklarına karşı büyük ihlallerde bulunduğunu” iddia etti.

Kuzey Kore ise insan haklarını ihlal etmedikleri konusunda defalarca açıklama yapmıştı.

Guterres, “eski mahkumların aşırı derecede sağlığa zararlı şartlar ve gıda yetersizliğinin, kötü beslenme, hastalık ve zaman zaman da diğer mahkumların ölümüne yol açtığını rapor ettiğini” belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

BM Genel Sekreteri, İnsan Hakları Konseyi tarafından elde edilen raporların “mütecaviz vücut aramaları sırasında yaşananlar da dahil cezaevi yetkililerinin kadın mahkumlara cinsel şiddet uyguladığı vakaları da içerdiğini” ifade etti.

Ön duruşma dönemlerinde mahkumların avukatlara erişimine izin verilmiyor ve elde edilen tanıklıklar tutukluların hapis cezalarını ancak soruşturmanın sonunda öğrenebildiğini gösteriyor. Bu duruma özelikle de zanlıların kısa dönemli çalışma kamplarında 6 aya kadar süre zarfında kalmaya mahkum edildiği vakalarda rastlanıyor.

BM Genel Sekreteri, Devlet Güvenlik Bakanlığı ve Halk Güvenliği Bakanlığı’ndan memurların, gözaltı merkezlerinde ve cezaevlerinde gözaltılar, dayak, zorla çalıştırma, infaz ve diğer suistimalleri “görünüşe bakılırsa yaygın ve sistematik bir şekilde gerçekleştirildiğini” söyledi.

 

 

Guterres, siyasi cezaevlerinde, normal cezaevlerinde ve gözaltı tesislerinde kalan kişilerin hepsinin “tehlikeli şartlarda, yeterli gıda olmadan, tıbbi yardım ve uluslararası standartları yakalayan yaşam şartlarına erişimden mahrum bir şekilde” zorla çalıştırıldığını belirtti.

BM İnsan Hakları Konseyi’nin belgelediği kayıtların Kuzey Kore’nin ceza sistemindeki “yozlaşmanın ne kadar yaygın olduğunu” da gösterdiğini dile getiren Guterres şunları söyledi:

Gözaltı ve tutuklamadan kaçmak, hapis cezalarından korunmak ya da bu cezaları hafifletmek, dayaktan kurtulmak, zorla çalıştırmalarda acımasız koşulları iyileştirmek ve aile ziyaretlerini güvence altına almak için rüşvet verilebilir.

Associated Press

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

DAHA FAZLA HABER OKU