Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev yemin töreninde Rusya ve Çin'e mesaj gönderdi

69 yaşındaki siyasetçi, geçen hafta yapılan erken seçimlerde oyların yüzde 81’ini aldı

Kasım Cömert Tokayev, 8 milyon 300 bin kişinin sandık başına gittiği seçimde 6 milyon 456 bin 393 oy aldı (AA)

Kazakistan'da geçen hafta yapılan erken seçimlerde oyların yüzde 81,31'ini alan Kasım Cömert Tokayev dün düzenlenen yemin töreninde önemli açıklamalar yaptı.

"Ulusal çıkarları koruma gayesi güderek dengeli ve yapıcı bir dış politika izlemeyi sürdüreceklerini" ifade eden Tokayev, Rusya ve Çin'le ilişkilerine dair şöyle konuştu:

Rusya, Çin ve Orta Asya ülkeleriyle karşılıklı yararlı işbirliği ve stratejik ortaklık öncelikli odak noktası olacak.

69 yaşındaki siyasetçi ABD'nin yanı sıra Avrupa Birliği, Asya, Ortadoğu ve Kafkasya ülkeleriyle bağları geliştirmeye çalışacaklarını söyledi:

Kazakistan, modern uluslararası hukuka ve Birleşmiş Milletler Anlaşması'na bağlı kalmayı sürdürecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Seçimle ilgili "Yurttaşlarım ikna edici bir şekilde beni destekledi. Halkın güveni hiçbir şeyle karşılaştırılmayacak en yüksek değer" değerlendirmesini yapan Tokayev, ülkesini ileriye taşımak için "her türlü çabayı göstereceğini" belirtti.

Ülkede bu yılın başında meydana gelen protestolarının ardından haziranda referandumla anayasa değiştirilmişti.

Değişiklikler arasında süper başkanlık sisteminin son bulması, parlamentonun güçlendirilmesi, yerel meclis başta olmak üzere valiliklerin karar mekanizmalarının artırılması, idam cezasının tamamen kaldırılması, Anayasa Mahkemesi'nin kurulması, görevdeki cumhurbaşkanının yakın akrabalarının devletin üst düzey görevlerine getirilmesinin yasaklanması gibi maddeler var. Reformların hayata geçirilmesi için erken seçim kararı alınmıştı.

Kazakistan'ın ikinci cumhurbaşkanı olarak 2019'da koltuğa oturan Tokayev, mazbatasını aldıktan sonra yemin ederek görevinin ikinci dönemine resmen başladı.

 

Independent Türkçe, TASS, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU