SDG komutanından IŞİD tehdidi: "Türkiye kara operasyonu başlatırsa kampları bırakırız"

YPG liderlerinden "Mazlum Abdi" kod adlı Ferhat Abdi Şahin, "Suriye'de ikinci iç savaşa yol açar" dedi

Bu haftaki açıklamasında Erdoğan, hava saldırılarının ardından kara operasyonunun da başlatılabileceği sinyalini vermişti (Reuters)

Çatı yapısını Türkiye'nin terör örgütü olarak kabul ettiği YPG'nin oluşturduğu ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) komutanı Mazlum Abdi, Ankara'nın kara operasyonu başlatması durumunda IŞİD'lilerin tutulduğu kampların kontrolünü bırakmak zorunda kalacaklarını söyledi.

Birleşik Krallık'ın kamu yayımcısı BBC'ye konuşan Abdi, Türkiye'nin kara operasyonu başlatması ihtimaline dair şunları söyledi:

Bu, Suriye'de ikinci bir iç savaşa yol açar. IŞİD'e yönelik terörle mücadele operasyonlarımız da sonlanır. Uluslararası koalisyonun bir parçası olarak biz IŞİD'le savaştık ve onları yendik. Türkiye'nin yaptıklarıysa bunların hepsini tehlikeye atıyor.

Türkiye'nin saldırılarını artırması ihtimali hakkında konuşan YPG liderlerinden "Mazlum Abdi" kod adlı Ferhat Abdi Şahin, "Güçlerimiz, kendi halkımızı ve ailelerimizi korumakla meşgul olur ve kampları koruyamayız" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ayrıca Abdi, böyle bir durumun birçok kişinin yerinden olmasına ve kitlesel göçe yol açacağını da öne sürdü.

SDG komutanı, Türkiye'nin bazı hava saldırılarında Suriye'nin Haseke ilindeki El Hol kampını hedef aldığını, burayı koruyan 7 üyelerinin öldüğünü savundu.

2017'de kurulan YPG kontrolündeki kampta Deyrizor'daki IŞİD üyeleri ve aileleriyle çatışmalardan kaçan siviller tutuluyor. BBC'nin aktardığına göre kampta üçte ikisini çocukların oluşturduğu 50 bin kişi kalıyor.

"Ankara-Şam hattında gerginlik"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 13 Kasım'da İstiklal Caddesi'nde yaşanan ve 6 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırının ardından 20 Kasım'da Pençe-Kılıç Hava Harekatı'nın başlatılması emrini vermişti.

Pentagon ise ABD personelinin güvenliğine tehdit oluşturduğu ve IŞİD'le mücadeleyi olumsuz etkilediği gerekçesiyle operasyona tepki göstermişti.
 


Öte yandan ABD merkezli haber ajansı Associated Press (AP) operasyonun Ankara-Şam hattında gerginliğe yol açtığını yazmıştı.

AP'ye konuşan, Suriyeli ve İranlı yetkililerle sık sık temas kurduğunu söyleyen Lübnanlı bir siyasetçi, Ankara'nın Tahran aracılığıyla Şam'a mesaj gönderdiğini iddia etmişti. Siyasetçi kimliğini açıklamamıştı.

Buna göre Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a bağlı güçlerin SDG'nin elindeki bölgelerin kontrolünü yeniden ele geçirmesini, SDG savaşçılarının Suriye doğalgazıyla petrolünü kullanmasının engellenmesini ve Türkiye'deki Suriyeli göçmenlerin ülkelerine dönmesini talep etmişti.

Ayırca Erdoğan'ın görüşme için Türk yetkilileri Şam'a göndermeyi teklif ettiği ama Esad'ın bunu reddederek, üçüncü bir ülkede görüşme düzenleyebileceklerini söylediği savunulmuştu.

Kimliğini paylaşmayan bir Türk yetkiliyse İran'ın aracılık yaparak böyle bir mesaj taşıdığını reddetmişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev de Ankara ve Şam'ın karşılıklı adım atmaya hazır olduklarının sinyalini verdiğini söylemişti.



Independent Türkçe, BBC, AP, AA

DAHA FAZLA HABER OKU