Bayram aynı gün başlamayacak: Şiilere göre Kurban Bayramı’nın ilk günü 12 Ağustos

Kurban Bayramı’na bir hafta kaldı. Yaşanan takvim tartışmaları nedeniyle Kurban Bayramı bu yıl da İslam dünyasında farklı günlerde başlayacak. Şiiler bayram bir gün sonra kutlayacak

Fotoğraf: AA

Astronomik ölçümler ve İslami kurumların kararlarında yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle Müslüman ülkeler arasında takvim sorunu yaşıyor. Tartışmalar en çok ramazan ayının başlangıcı ve kurban bayramı tarihlerinde gaündeme geliyor..

Şiiler ve Sünniler bu yıl da kurban bayramını farklı tarihlerde kutlamaya başlayacak.

İran’dan sonra Irak Şiileri de Kurban Bayramı’nın birinci gününü 12 Ağustos olarak duyurdu. Irak'ta Şii dini merci Ali es-Sistani, Zilhicce ayının ilk gününün 3 Ağustos, Kurban Bayramı'nın ilk gününün ise 12 Ağustos olarak belirlendiğini açıkladı.  Ayetullah Ali Sistani'nin ofisinden yapılan açıklamada, Kurban Bayramı'nın 12 Ağustos'ta başlayacağı belirtildi.  

Umman Sultanlığı Uluslararası Astronomi Merkezi ve Pakistan Merkez Ruet-i-Hilal Dairesi, Kurban Bayramı’nın ilk gününün 12 Ağustos olarak belirlendiğini duyurmuştu.

Suudi Arabistan Yüksek Mahkemesi ise dün Zilhicce ayı hilali görüldüğünü, arife gününün 10 Ağustos Cumartesi günü olacağını ve bu yılki Kurban Bayramı’nın 11 Ağustos’ta başlayacağını ilan etmişti. Türkiye de 11 Ağustos Pazar'ın Kurban Bayramı'nın ilk günü olduğunu açıklamıştı. 

6 toplantı işe yaramadı

Müslümanlar arasında takvim tartışmalarının yaşandığı tarihlerden birisi de ramazan ayının başladığı gün. Müslümanlar en son ramazan orucuna 2015 yılında aynı günde başladı

İslam dünyası yaşanan takvim sorunun çözebilmek için son yüzyıl içerisinde 6 kez toplandı. Son toplantı 2015’te İstanbul’da gerçekleşti. 50 Müslüman ülkenin temsilcilerinin bir raya geldiği ‘Hicri Takvim Birliği’ kongresinden tek takvim kararı çıktı. Kongrede ayrıca, ‘ihtilafı matalia’ denilen hilalin farklı zamanlarda farklı yerlerde görülmesine itibar edilmemesi konusunda fikir birliğine varıldı. Ancak kongreden çıkan karar uygulanmadı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU